Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής είναι ιστορική και στέλνει, εκτός από τη φυλακή και στα αζήτητα της ιστορίας την φυσική ηγεσία της Χρυσής Αυγής.

Είναι νίκη της Δημοκρατίας και πρωτίστως δικαίωση των θυμάτων μέσα από μια πρωτόγνωρη ακροαματική διαδικασία 5,5 ετών, σε μια εμβληματική δίκη της μεταπολίτευσης, μετά από αυτή των Χουντικών.

Είναι νίκη του λαού κατά του φασισμού και ναζισμού. Είναι νίκη του Κράτους Δικαίου που δια των συντεταγμένων οργάνων του απέδωσε δικαιοσύνη.

Είναι ιστορική για πολλούς λόγους με πιο βασικό αυτό της καταδίκης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής για τη σύσταση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης.

Είναι ιστορική και για την ίδια την Δικαιοσύνη η συγκεκριμένη απόφαση, καθώς έδωσε απαντήσεις προς πολλές κατευθύνσεις και έκλεισε στόματα. Οι δικαστές με υψηλό δημοκρατικό φρόνημα ενήργησαν με αμεροληψία, αντικειμενικότητα και ευθικρισία μένοντας στα πραγματικά περιστατικά.

Είναι ιστορική για τη Δημοκρατία, το ίδιο μας το πολίτευμα που τόσο ταλαιπωρήθηκε και ταλαιπωρείται, αλλά με τη σημερινή απόφαση θωρακίζεται ακόμα περισσότερο.

Είναι ιστορική γιατί η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι, με τη στήριξη όλων, ένας βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας μας.

Είναι ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, την κοιτίδα της Δημοκρατίας, για την Ευρώπη, για τον κόσμο, καθώς καταδικάστηκε η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, όχι για τις ιδέες της, αλλά για το γεγονός πως έκαναν πράξη αυτές μέσω εγκληματικών δράσεων.

Η σημερινή ιστορική απόφαση ας επιδράσει καταλυτικά να αναθεωρήσει και το πολιτικό σύστημα τη στάση του, να αναστοχαστεί για τα λάθη του, να αναλύσει γιατί υπήρξε αδράνεια των θεσμών και να προχωρήσει στις αναγκαίες τομές και κινήσεις ώστε να μην δοθεί ποτέ πια χώρος σε φασιστικά κόμματα.

Ο αγώνας είναι διαρκής και δεν τελειώνει με την απόφαση του Δικαστηρίου. Η ατζέντα της Χρυσής Αυγής είναι παρούσα και το βλέπουμε καθημερινά και αυτή πρέπει να εξουδετερωθεί άμεσα και χωρίς υπεκφυγές και «ναι μεν, αλλά».

Το «ποτέ πια», είναι ζήτημα Δημοκρατίας και το ξερίζωμα ακροδεξιών, φασιστικών ιδεών και απόψεων, αποτελεί το ύψιστο δημοκρατικό στοίχημα. Και πρέπει αυτό να κερδηθεί από όλους τους Δημοκρατικούς πολίτες, διότι το οφείλουμε πρωτίστως στα θύματα αλλά και στο ίδιο το πολίτευμά μας.