Στις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού που οδήγησαν και σε mini lockdown σε Αχαΐα και Ιωάννινα αναφέρθηκε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος.

«Είχαμε σημαντική ροή νέων κρουσμάτων στην Πάτρα, ενώ εδώ και καιρό είχαμε πολύ λίγα κρούσματα. Δεν υπάρχει περιοχή στην Ελλάδα που είναι περιορισμένη από την υπόλοιπη χώρα. Η διασπορά ήταν βέβαιο ότι θα συμβεί. Η Πάτρα είναι μια φοιτητούπολη, ο κόσμος μετακινείται. Έχουν χαλαρώσει και τα μέτρα. Έχουμε μέχρι στιγμής την τελευταία εβδομάδα 57 κρούσματα, αλλά η δυναμική είναι ανησυχητική καθώς έχουμε αύξηση και διασπορά. Είναι mini lockdown, δεν είναι το δεκαπενθήμερο που συνηθίσαμε, καθώς όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε ότι ο βασικός χρόνος αναπαραγωγής του ιού είναι οι 7-10 μέρες», ανέφερε ο κ. Γώγος.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί σε Γιάννενα και Αχαΐα υιοθετήθηκε το μέτρο της μάσκας παντού, ενώ στην Αθήνα όχι, ο κ. Γώγος είπε ότι: «Τα μέτρα του lockdown, έχουν μέσα στο “πακέτο” και την καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Στην Αθήνα η οδηγία είναι αν βρισκόμαστε κοντά σε κάποιον να φοράμε μάσκα. Θα δούμε αν θα έρθει η καθολική χρήση μάσκας στην Αθήνα. Μέχρι τη Δευτέρα θα δούμε αν έχουν αποδώσει τα μέτρα, και αν όχι θα εξετάσουμε και αυτό το μέτρο».

Σχετικά με το σενάριο να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης νωρίτερα από τα μεσάνυχτα και του πώς αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί ανά περιοχή, ο κ. Γώγος είπε ότι: «Υπάρχει το μέτρο των περιορισμών κατά περιοχή, αλλά σε έναν ιστό όπως η Αθήνα αν κλείσεις μια περιοχή θα μεταφέρεις τον κόσμο στην άλλη. Δεν υπάρχει συζήτηση αυτή τη στιγμή να κλείνει η εστίαση στις 10. Θα τα δούμε όλα την άλλη εβδομάδα».

Μιλώντας σχετικά με τις μάσκες, και κατά πόσο τελικά μας προστατεύουν, ο ίδιος τόνισε ότι: «100% προστασία δεν υπάρχει ποτέ. Εξαρτάται από το ιικό φορτίο σε ένα χώρο, κυρίως αν ο χώρος είναι τελείως κλειστός και δεν αερίζεται. Είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο αν την φορούν όλοι. Η πιθανότητα μετάδοσης ελαττώνεται πολύ και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξαφανιστεί».

Σχολιάζοντας τα όσα έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βγήκε από το νοσοκομείο, και εμφανίστηκε μη φορώντας μάσκα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι: «Ξέρετε ότι όταν κάποιος αρρωστήσει από κορωνοϊό, οι οδηγίες είναι να επιστρέψει με μάσκα δέκα ημέρες μετά την ύφεση και του τελευταίου συμπτώματος. Όταν γυρίζει τέτοια εποχή χωρίς μάσκα, είναι επικοινωνιακό λάθος».

Σχετικά με το εξιτήριο – express του Αμερικανού προέδρου από το νοσοκομείο, ο ίδιος είπε ότι: «Σε έναν κοινό άνθρωπο δεν θα γινόταν ποτέ αυτό. Χρειάζεται παρακολούθηση τουλάχιστον 7-10 ημερών. Κατά πάσα πιθανότητα η παρακολούθησή του θα συνεχιστεί στον Λευκό Οίκο, από ομάδα γιατρών», ενώ πρόσθεσε ότι «Δεν έχω τον ιατρικό του φάκελο και δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται. Αν πιστέψουμε τα αναφερόμενα από τον αμερικανικό Τύπο, ο Τραμπ έκανε ένα σύμπλεγμα θεραπείας. Πιθανώς να τον βοήθησε αυτό στην ταχεία ανάρρωσή του. Αλλά δεν έχουμε πολλά δεδομένα».