Επίσκεψη των τομεαρχών Υγείας και Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέα Ξανθού και Θεόφιλου Ξανθόπουλου αντίστοιχα καθώς και του αναπληρωτή  τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Διονύση Καλαματιανού, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, στο κατάστημα κράτησης των φυλακών Κορυδαλλού και στο νοσοκομείο κρατουμένων.

Έγινε αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση για την κατάσταση στις φυλακές στη συγκυρία της πανδημίας, με τις διευθύνσεις των σωφρονιστικών καταστημάτων, τους  εκπροσώπους των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων εξωτερικής φρούρησης, καθώς και με μέλη του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού των φυλακών.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η διαπίστωση των συνθηκών κράτησης, της κάλυψης των νέων αναγκών που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση και της επάρκειας των μέτρων για την πρόληψη της διασποράς του SARS-CoV-2 σε κλειστές δομές όπως οι φυλακές.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ: «Οι φυλακές Κορυδαλλού είναι και παραμένουν υπερπλήρεις, με τουλάχιστον 300 κρατούμενους περισσότερους από την χωρητικότητά τους. Η απαγόρευση αυτή την περίοδο αδειών και επισκεπτηρίων για τους κρατούμενους,  εντείνει τα προβλήματα του εγκλεισμού, ενώ δεν έχει ληφθεί κάποιο μέτρο αποσυμφόρησης ή αραίωσης του πληθυσμού των φυλακών.

Προβληματική είναι επίσης και η λειτουργία των χώρων «καραντίνας» των νεοεισερχόμενων κρατουμένων μέσα στη φυλακή , στους οποίους συχνά συνωστίζονται πολλοί κρατούμενοι για 14 μέρες .

Κοινή πεποίθηση όλων, ήταν η ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού φύλαξης που εκκρεμούν εδώ και 3 χρόνια, η αναβάθμιση της στελέχωσης του νοσοκομείου κρατουμένων με ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό και η εφαρμογή   του ΠΔ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την  υπαγωγή του στο ΕΣΥ και, κυρίως, η μέριμνα για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων για covid-19  ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τόσο στους υπαλλήλους όσο και στους κρατούμενους, με δεδομένο τον κίνδυνο μια κλειστή  δομή όπως η φυλακή να λειτουργήσει ως «εστία «υπερμετάδοσης» του ιού.

Οι κρατούμενοι δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας. Ειδικά σε συνθήκες κορωνοϊού απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα, αυξημένη φροντίδα και ενασχόληση εκ μέρους της πολιτείας, ώστε να αισθανθούν ασφαλείς χωρίς έκπτωση των δικαιωμάτων που τους αναγνωρίζει ο νόμος.

Το ίδιο ασφαλείς πρέπει να αισθανθούν και να είναι και όλοι οι εργαζόμενοι στις φυλακές, που καταβάλουν προσπάθεια να μείνουν λειτουργικά τα σωφρονιστικά καταστήματα. Κατανοούμε την αγωνία τους από τα ημίμετρα και τις αβελτηρίες της κυβέρνησης στο θέμα αυτό».