Στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (ΠΣ) όλο και πιο συχνά τελευταία ακούγεται ένας όρος: περονισμός! Ο όρος παραπέμπει στον πολιτικό και στρατιωτικό Χουάν Περόν, τον ιδρυτή του περονικού Κόμματος Δικαιοσύνης στην Αργεντινή. Τι σχέση έχει ο Περόν με τον Αλέξη Τσίπρα; Και όμως, κεντρικά στελέχη της ευρύτερης προεδρικής ομάδας μιλάνε για την προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να γίνει ένα κόμμα αντίστοιχο του περονικού, δηλαδή με προσωποπαγή χαρακτηριστικά. Οι παραλληλισμοί που γίνονται προκαλούν απορίες, αλλά οι απαντήσεις είναι δεδομένες για τους γνωρίζοντες με το επιχείρημα ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να οικοδομήσει ένα αρχηγικό-περονικό κόμμα.

Η οπισθοχώρηση για το πειθαρχικό

Αυτή η επιδίωξή του όμως ξενίζει και απωθεί ένα σημαντικό τμήμα των διαφόρων τάσεων και εκφράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που αντιδρούν. Και μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να καθυστερήσουν τη μετεξέλιξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την κίνηση του πρώην πρωθυπουργού να πάρει πίσω την απόφασή του για τη σύσταση πειθαρχικού οργάνου και να προκρίνει τη θεσμοθέτηση επιτροπής δεοντολογίας. Ουσιαστικά έκανε, θυμίζοντας τον τίτλο του βιβλίου του Βλαντίμιρ Λένιν, «ένα βήμα μπρος και δύο πίσω». Δεν αποφάσισε την οριστική ρήξη, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη εσωτερική πίεση να προχωρήσει, αν και ο ίδιος ακόμη είναι σε δίλημμα για τον τρόπο που αυτό θα γίνει.

Ετσι, η πρότασή του να συσταθεί τετραμελής επιτροπή που θα είχε ως αρμοδιότητα να ελέγχει και πειθαρχικά τους βουλευτές και στην οποία θα συμμετείχαν η γραμματέας της ΚΟ Ολγα Γεροβασίλη, ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος και ο διευθυντής της ΚΟ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ακυρώθηκε από τον ίδιο, προκαλώντας εκνευρισμό σε σημαντική μερίδα της προεδρικής ομάδας.

Απόπειρα αποφυγής της εσωστρέφειας

Ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε σε καμία περίπτωση αυτή την περίοδο, όπου καταγράφεται φθορά – όπως λέει – της κυβέρνησης και υπάρχει κοινωνικό μέτωπο εναντίον της, να στραφούν τα βλέμματα στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Τελικά για θέματα δεοντολογίας θα αποφασίζουν θεσμικά – τον τελικό λόγο θα έχει ο ίδιος – η Ολγα Γεροβασίλη και ο Δ. Τζανακόπουλος, οι οποίοι θα ασχολούνται και με τις υποθέσεις βουλευτών που βγαίνουν εκτός γραμμής. Είχαν υπάρξει όμως και μηνύματα προς την ηγεσία από κεντρικά και ιστορικά στελέχη, όπως π.χ. ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που διεμήνυσε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «είναι απολύτως κατοχυρωμένη η δημόσια έκφραση διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων».

Παρά τον ελιγμό του όμως, οι ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες στο εσωτερικό του κόμματος. Μένει να φανεί κατά πόσο θα διατηρηθεί το άτυπο μορατόριουμ μεταξύ της προεδρικής ομάδας και των «53+» και των συνοδοιπόρων τους για χαμήλωμα των τόνων προκειμένου να μη δοθεί η εικόνα ότι σπαράσσεται η αξιωματική αντιπολίτευση από εσωκομματικές έριδες.

Τελεσίγραφο για το «Big Bang»

Ωστόσο, για μία ακόμα φορά φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας, κατά τμήμα των προεδρικών, ρίχνει νερό στο κρασί του. Αυτές οι κινήσεις εντείνουν τον εκνευρισμό των προεδρικών που θέλουν το επόμενο διάστημα ο κ. Τσίπρας να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Μάλιστα θέτουν και ορίζοντα από τρεις έως έξι μήνες και υποστηρίζουν σε αυτό το χρονικό διάστημα πρέπει να πάρει τις αρχηγικές εκείνες πρωτοβουλίες και να αλλάξει πλήρως το κόμμα. «Πρέπει να γίνει ένα εσωκομματικό Big Bang – μια μεγάλη έκρηξη που θα αλλάξει ισορροπίες, συσχετισμούς και δεδομένα» είναι η προσφιλής φράση των τελευταίων. Εξάλλου, και τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων, παρά το γεγονός ότι καταγράφουν σημαντική φθορά για την κυβέρνηση, είναι αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ακόμα και προς το πρόσωπο του κ. Τσίπρα – το ισχυρό χαρτί της αξιωματικής αντιπολίτευσης – υπάρχει αρνητισμός, καθώς σε προ ημερών δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega το 74% εκτιμά ότι είναι αρνητική η εντύπωση που έχει, ενώ μόλις το 15% τον αξιολογεί θετικά.

Διεύρυνση: Εμπόδιο τα «φέουδα» στην εγγραφή νέων μελών

Το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί να αναζωογονηθεί η διαδικασία εγγραφής μελών στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καθώς η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην επιχείρηση διεύρυνσης και μετασχηματισμού ήταν και είναι υποτονική. Η διεύρυνση και η εγγραφή νέων μελών εξακολουθεί να συναντά πολλές δυσκολίες. Και αυτό διότι σε πολλούς νομούς οι βουλευτές κινούνται με τη λογική της δημιουργίας όχι παράταξης, ούτε καν μεγάλου κόμματος, αλλά «κόμματος ΙΧ (ιδιωτικής χρήσης)» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να συνεχιστεί η διαδικασία ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού. Παράλληλα, οι οργανώσεις του κόμματος θα προετοιμάσουν και θα ολοκληρώσουν νομαρχιακές συνδιασκέψεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2020 ώστε να συζητηθούν τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα αλλά και να προκύψουν νέες ενιαίες νομαρχιακές επιτροπές σε όλη την Ελλάδα.

Το κρίσιμο για τον κ. Τσίπρα στο χτίσιμο του νέου κόμματος είναι να αλλάξουν οι νομαρχιακές επιτροπές και να ενισχυθούν με πασοκογενείς. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας εξασφάλισε ότι θα υπάρξει ενισχυμένη εκπροσώπηση των νέων μελών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (δηλαδή πασοκογενών) στις συνδιασκέψεις αλλά και στα νέα όργανα που θα προκύψουν.

Η αντιπολιτευτική τακτική: Επενδύει σε καταλήψεις, κινητοποιήσεις

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει ότι πρέπει η φθορά της κυβέρνησης και η διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια να πάρει προοδευτικό και αριστερό πρόσημο. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν με κοινωνική αγωνιστική παρουσία και εξωστρέφεια, όπως λένε, και στέκονται στις κινητοποιήσεις σε Παιδεία (στηρίζουν τις καταλήψεις), Υγεία και Πολιτισμό, ενώ θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση της Τετάρτης εν όψει της απόφασης του δικαστηρίου για τη ΧΑ. Ο στόχος είναι να διαμορφωθεί, κατά τα λεγόμενά τους, ένα κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα που θα αμφισβητήσει στον πυρήνα της την κυβέρνηση της ΝΔ και τον συσχετισμό που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019.