Η πανδημία του COVID-19 χτύπησε αλύπητα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων εμφανίζονται αυξημένες κατά 33% το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020 συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, ενώ μόνο το μήνα Σεπτέβριο η αύξηση σε ετήσια βάση αγγίζει το 78%. Αντιθέτως, οι χρεοκοπίες φυσικών προσώπων εμφανίζονται αισθητά μειωμένες.

Συγκεκριμένα, από την αρχή του έτους 5.529 αμερικανικές επιχειρήσεις προσέφυγαν στο άρθρο 11 του αμερικανικού Πτωχευτικού Κώδικα ζητώντας προστασία από τους πιστωτές τους. Το Σεπτέμβριο μόνο προσέφυγαν 747 επιχειρήσεις έναντι μόλις 420 επιχειρήσεων που είχαν προσφύγει τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Τον Αύγουστο του 2020 οι προσφυγές στο Chapter 11 ήταν 525, σύμφωνα με την εταιρεία νομικών συμβούλων Epiq.

«Οι χρεοκοπίες εταιρειών αφορούν κυρίως μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια και πιστώσεις, ούτε στα προγράμματα αρωγής που εκπόνησε η κυβέρνηση», δήλωσε στο Reuters στέλεχος της Epiq, προσθέτοντας μάλιστα ότι «δυστυχώς το επόμενο χρονικό διάστημα περιμένουμε αύξηση των χρεοκοπιών αυτών».

Χρεοκοπίες ιδιωτών

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι χρεοκοπίες Αμερικανών ιδιωτών περιορίστηκαν το διάστημα της κρίσης του κορωνοϊού, χάρη στα μέτρα στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο αριθμός των φυσικών προσώπων που προσέφυγαν στο άρθρο 13 του Πτωχευτικού Κώδικα μειώθηκε το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεβρίου 2020 κατά 43% και περιορίστηκε στις 118.306 προσφυγές από 206.933 προσφυγές που είχαν καταγραφεί το πρώτο εννεάμηνο του 2019, όταν η αμερικανική οικονομία κάλπαζε και η ανεργία ήταν χαμηλότερη του 5%, όταν επικρατούσαν δηλαδή συνθήκες πλήρους απασχόλησης στη χώρα.

«Τα προγράμματα αρωγής των πολιτών που υιοθέτησε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη βαθιά ύφεση που έφερε η πανδημία, όπως η CARES Act, βοήθησαν ώστε να ανακοπεί το κύμα χρεοκοπιών των ιδιωτών. Ουσιαστικά, όμως, απλώς κλωτσάμε το τενεκάκι μπροστά. Οι ενέσεις ρευστότητας στην αγορά απλώς καθυστερούν τις νέες χρεοκοπίες», δήλωσε ο Κρις Κρουζ, αντιπρόερος της Epiq AACER.