Στο δεύτερο 15ήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται η πρώτη πώληση ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση του προγράμματος SURE που αποσκοπεί στη στήριξη της απασχόλησης, σύμφωνα με δηλώσεις του Επιτρόπου της ΕΕ για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση, Γιοχάνες Χαν, στο Reuters.

«Η Κομισιόν εστιάζει άμεσα στην έκδοση των ομολόγων SURE, η οποία αναμένεται αργότερα αυτό τον μήνα», είπε ο Χαν, αναφερόμενος στο πρόγραμμα SURE που θα βασιστεί σε χρέος ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ.

Διευρωνώνται όλες οι επιλογές

«Μετά από αυτό, η Κομισιόν διερευνά όλες τις επιλογές για έναν αυξανόμενο όγκο εκδόσεων, περιλαμβανομένης της χρήσης δημοπρασιών για τις εκδόσεις της», πρόσθεσε.

Για την έκδοση ομολόγων SURE θα χρησιμοποιηθούν κυρίως κοινοπραξίες τραπεζών για τη διάθεση των ομολόγων απευθείας σε επενδυτές, όπως συνηθίζεται στις εκδόσεις από υπερεθνικούς δανειζόμενους, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά από αυτό το πρόγραμμα, όμως, η ΕΕ θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσει το ταμείο ανάκαμψης, ύψους 750 δισεκ. ευρώ, μέσω του οποίου θα γίνει κυρίως η στήριξη των χωρών – μελών μετά την πανδημία.

Τα κρατικά ομόλογα εκδίδονται ως επί το πλείστον με δημοπρασίες, με τις τράπεζες να ενεργούν ως διαπραγματευτές για τα ομόλογα των δανειζόμενων, τα οποία πωλούν στη συνέχεια σε επενδυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters