Η εβδομάδα ξεκίνησε στη Γερμανία με τις εφημερίδες της χώρας να φωτίζουν τις διαφορετικές πτυχές της ασθένειας Τραμπ από Covid-19 και τη σύγχυση από τις αντικρουόμενες πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Από τη μια η επίσημη θέση των θεραπόντων ιατρών ότι όλα βαίνουν ομαλώς, και από την άλλη ανώνυμες πηγές να διαρρέουν ότι η κατάσταση της υγείας του προέδρου προκάλεσε ανησυχία. “Προεκλογικός αγώνας από την Κλινική” επιγράφει το άρθρο της η εφημερίδα Die Welt, αναφερόμενη στα σύντομα βιντεάκια με μηνύματα του ιδίου προς τους ψηφοφόρους του αλλά και στενών συγγενών του με ευχές για ομαλή εξέλιξη της υγείας του.

Επιστροφή στην ομαλότητα μόνο μετά την 3η Νοεμβρίου

«Η αργή επιστροφή στην ομαλότητα μπορεί να έρθει στην Αμερική μόνο μετά την 3η Νοεμβρίου»

«Η αργή επιστροφή στην ομαλότητα μπορεί να έρθει στην Αμερική μόνο μετά την 3η Νοεμβρίου»

Για την Süddeutsche Zeitung στην ασθένεια Τραμπ αντικατοπτρίζεται η κατάσταση στην ίδια τη χώρα. “Η λοίμωξη του προέδρου δεν αγγίζει την πραγματική ασθένεια της χώρας” επισημαίνει ο σχολιαστής της. “Το πραγματικό μήνυμα του ιατρικού ανακοινωθέντος ενός έθνους είναι ότι ακόμη και ο δυνητικός κίνδυνος για τη ζωή του προέδρου δεν μπορεί να φέρει κοντά τους Αμερικανούς. Η διχόνοια είναι ισχυρότερη από τον κορωνοϊό, εμβόλιο δεν υπάρχει. Ο κόσμος ψευδαίσθησης του Τραμπ τον συνόδεψε στο νοσοκομείο. Διακύβευμα η σταθερότητα της Αμερικής”.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο πρωτοσέλιδο σχόλιό της με τον τίτλο “Εκτός ελέγχου” θέτει τα εξής ερωτήματα: “Πρέπει κανείς να δείχνει συμπόνια σε έναν άνθρωπο που στην κρίση της πανδημίας οδήγησε τις ΗΠΑ εκτός ελέγχου; Απέναντι σε έναν δημαγωγό που με τη φλυαρία του για εκλογική απάτη υπονομεύει την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα; Η χαιρεκακία δεν έχει θέση, αλλά τα εύλογα ερωτήματα για την πραγματική κατάσταση της υγείας του προέδρου. Απομένουν 4 εβδομάδες μέχρι τις προεδρικές εκλογές και η επικοινωνιακή πολιτική του Λευκού Οίκου είναι τόσο μπερδεμένη, όσο και κατά την ανάληψη των καθηκόντων Τραμπ”. Και η εφημερίδα καταλήγει: “Η προεδρική ασθένεια υπέκλεψε το σημαντικότερο μήνυμά του προέδρου. Διαφαίνεται τέλος της κρίσης; Η επιστροφή στην ομαλότητα βρίσκεται πολύ κοντά; Η αργή επιστροφή στην ομαλότητα μπορεί να έρθει στην Αμερική μόνο μετά την 3η Νοεμβρίου” απαντά ο Γερμανός αρθρογράφος.

Κύπρος και ρεαλισμός στην ΕΕ

Από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Στον απόηχο του έκτακτου Συμβουλίου Κορυφής των Βρυξελλών ο αρθρογράφος της Süddeutsche Zeitung χαιρετίζει την επιβολή κυρώσεων σε αξιωματούχους της Λευκορωσίας. “¨Ήταν ντροπιαστικό ότι επιβλήθηκαν μετά από σχεδόν δύο μήνες, λόγω μπλοκαρίσματος από την Κύπρο” επισημαίνει, αλλά εξηγεί, γιατί θα ήταν λάθος να χρεωθεί μόνο η Κύπρος το πλήγμα στην αξιοπιστία της ΕΕ. “Φυσικά είναι παραλογισμός να συνδέει κανείς δύο θέματα, όταν το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο, αλλά η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα ανήκουν στην ΕΕ και θα πρέπει να αισθάνονται εμπιστοσύνη στα άλλα κράτη-μέλη πως θα υπερασπιστούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, ακόμη κι όταν η ΕΕ θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις τους με την Τουρκία. Η Κύπρος πρέπει να αισθάνεται ότι λαμβάνονται στα σοβαρά οι ανησυχίες της για τις παράνομες, όπως έχουν χαρακτηρισθεί, γεωτρήσεις στα ακτές της. Η `ομηρία` των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας δείχνει περισσότερο ότι από καιρό η Κύπρος δεν εμφορείται από το συναίσθημα ότι μπορεί να εμπιστευτεί τους άλλους. Πολλές κυβερνήσεις ασχολήθηκαν κυρίως με τη διαχείριση της πανδημίας και δεν πήραν στα σοβαρά τα παράπονα και στην συνέχεια τις απειλές βέτο από τη Λευκωσία.

Το ότι λείπουν σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στις κυβερνήσεις στην ΕΕ φάνηκε από τις διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη ακόμη και σε αυτονόητα θέματα, όπως η σημασία των αρχών κράτους δικαίου. Και σε αυτό το Συμβούλιο Κορυφής ακολουθήθηκε η τυπική οδός. Μετά από διαπραγματεύσεις 9 ωρών βρέθηκε αποδεκτός συμβιβασμός. Καταφέραμε να συνεννοηθούμε, είπε η καγκελάριος. Και εκείνη έκανε σαφές στον Κύπριο πρόεδρο ότι παρά το ότι η χώρα του ανήκει στην ΕΕ, δεν μπορεί να επιμένει σε υπερβολικές αξιώσεις…. Σε περίπτωση που η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει (την κατάσταση) και δεν κινηθεί προς την Κύπρο, η ΕΕ πρέπει να δράσει και να επιβάλει κυρώσεις. Ειδάλλως θα πλήττονταν ακόμη πιο ισχυρά η αξιοπιστία της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν δεν είναι πανάκεια αλλά σωστές και σημαντικές” καταλήγει ο Γερμανός αρθρογράφος.

Θέλει η Ελλάδα να “ξεφορτωθεί” πρόσφυγες;

«Η Αθήνα αναγνωρίζει όλο και περισσότερους πρόσφυγες, προφανώς για να τους ξεφορτωθεί»

«Η Αθήνα αναγνωρίζει όλο και περισσότερους πρόσφυγες, προφανώς για να τους ξεφορτωθεί»

Τέλος από τα πολλά ενδιαφέροντα του γερμανόφωνου τύπου του περασμένου Σαββατοκύριακου επιλέγουμε το δημοσίευμα της κυριακάτικης ελβετικής Neue Zürcher Zeitung με τον τίτλο “Η Αθήνα ανοίγει στους πρόσφυγες τον δρόμο προς τη Γερμανία”. Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει τον τελευταίο νόμο που κόβει τη βοήθεια στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων θέλουν να πάνε στη Γερμανία, με ένα ταξιδιωτικό έγγραφο που τους επιτρέπει να διαμείνουν επί 90 ημέρες σε άλλη χώρα της ΕΕ. Γράφει ο Ελβετός δημοσιογράφος:

“Η Αθήνα αναγνωρίζει όλο και περισσότερους πρόσφυγες, προφανώς για να τους ξεφορτωθεί. Μετά από παραμονή μηνών και χρόνων για μια θετική απόφαση χορήγησης ασύλου παίρνουν κάτι σαν ένα διαβατήριο για να ταξιδέψουν στην ΕΕ. … Πού βρίσκουν τα χρήματα για το εισιτήριο, δεν αποκαλύπτουν” σημειώνει η εφημερίδα. “Σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς υπάρχουν φτηνές πτήσεις από τη Γερμανία. Αξιοπερίεργο είναι ότι το ταξιδιωτικό έγγραφο κοστίζει 85 ευρώ και ισχύει για πέντε χρόνια, δηλαδή περισσότερο από την άδεια παραμονής τριών χρόνων που χορηγείται αρχικά στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες από τις ελληνικές αρχές”.

Ειρήνη Αναστασοπούλου