Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εξαπολύει η Άγκυρα επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή της να υλοποιήσει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Σε κάθε σημείο της Γαλάζιας πατρίδας μας, δηλαδή τη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν υπερασπίζονται τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της χώρα μας, όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας Ναντίντ Σεμπνέμ Ακτόπ.

Στις δηλώσεις της η Ακτόπ αναφέρθηκε στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και του καθορισμού ΑΟΖ λέγοντας ότι «αν και βλέπουμε θετικά τα βήματα που γίνονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τη μείωση της έντασης και της αύξησης της συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο, στόχος μας είναι η διατήρηση των δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων μας στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ο καθορισμός των περιοχών θαλάσσιας ευθύνης να γίνει με δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Παράλληλα, ο τουρκικός Τύπος εξαπολύει σήμερα επίθεση στην Ελλάδα για τις Navtex που έχει εκδώσει για άσκηση με πραγματικά πυρά στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης, κατηγορώντας τη χώρα μας ότι προσπαθεί να προκαλέσει ένταση στην περιοχή. Μάλιστα, Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η περιοχή αυτή ανήκει στην αρμοδιότητα της Άγκυρας για οποιαδήποτε άσκηση στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου και θα έπρεπε η Αθήνα να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη της Άγκυρας.

Γενί Σαφάκ: Έτοιμο για νέα αποστολή το Oruc Reis

Έτοιμο να αναλάβει εκ νέου δράση είναι το Oruc Reis, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ. Σε άρθρο αναφέρει πως το ερευνητικό πλοίο ολοκλήρωσε τις εργασίες συντήρησης και ανεφοδιασμού και βρίσκεται πλέον στα ανοιχτά της Αττάλειας, έτοιμο ν’ αναλάβει δράση.

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως το Oruc Reis συγκέντρωσε το προηγούμενο διάστημα σεισμικά δεδομένα: «Σε μια θαλάσσια περιοχή 3.500 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησε στις 10/8/2020» εννοώντας τις παράνομες προκλητικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ επιτίθεται παράλληλα στην Ελλάδα, ενόψει έναρξης και του ελληνοτουρκικού διαλόγου, κατηγορώντας τη χώρα μας για προκλητικές ενέργειες μετά την πρόσφατη έκδοση Navtex, από τον σταθμό Ηρακλείου σε θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας του ανοιχτά της Κρήτης, που προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας με δύο νέες αντι-Navtex. H πρώτη Ν.Α. της Κρήτης, εντός χώρου του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και η δεύτερη στη θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Συνάντηση Ερντογάν – Στόλτενμπεργκ τη Δευτέρα

Χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον υπό παραίτηση επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη, Φαγέζ Αλ Σάρατζ, παρουσία του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, του υπουργού Άμυνας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και του υπουργού Ενέργειας Μπεράτ  Αλμπαϊράκ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο πλευρές συζήτησαν την επόμενη μέρα στη Λιβύη μετά την παραίτηση του Σάρατζ και το πρόσωπο που θα τον διαδεχτεί.

Σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αύριο θα έρθει στην Ελλάδα, ενώ η σημερινή συνάντηση των τεχνικών επιτροπών Ελλάδας- Τουρκίας αναβάλλεται για «τεχνικούς λόγους».