Δεν χωρεί πια καμία αμφιβολία ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι μήνες δοκιμασίας για όλους. Ο κορωνοϊός καραδοκεί και είναι έτοιμος να εισβάλει παντού. Μια ρωγμή στο κοινωνικό σώμα, σε μια κοινωνική εκδήλωση ή σε έναν χώρο μαζικής απασχόλησης, όπως στη μονάδα κονσερβοποιίας στη Σκύδρα της Πέλλας, αρκεί για να δημιουργήσει εστία υπερμετάδοσης.

Τα κρούσματα, ιδιαιτέρως στην πρωτεύουσα, βαίνουν αυξανόμενα, τα νοσοκομεία «φορτώνουν» επικίνδυνα, ήδη αρχίζει και νοσεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εθνικό σύστημα υγείας. Η απειλή πλέον είναι δεδομένη, δεν αμφισβητείται από κανέναν, ούτε καν από τους αρνητές του ιού, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ που νόσησε στην τελική ευθεία της προεκλογικής κούρσας. Προφανώς και η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων είναι προ των πυλών. Η λειτουργία της οικονομίας θα δυσκολέψει έτι περαιτέρω και η κοινωνία θα κλειστεί έτσι ή αλλιώς.

Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι επί του παρόντος τουλάχιστον η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας δεν είναι εκθετική. Γεγονός που φανερώνει ότι τα προληπτικά μέτρα που εφαρμόζουν οι περισσότεροι των πολιτών λειτουργούν κατά κάποιον τρόπο, δεν επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη διάδοση του φονικού ιού, επιτρέποντας στους επιδημιολόγους να ελπίζουν ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να ανασχεθεί και τούτο το δεύτερο κύμα.

Οπως και να έχει πάντως, τουλάχιστον μέχρι την προσεχή άνοιξη θα ζήσουμε σε συνθήκες πανδημικού κινδύνου. Οσο κοινότοπο και αν ακούγεται, οι τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες είναι μοναδικές. Συνδυαζόμενες μάλιστα με την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και την τουρκική επιθετικότητα δημιουργούν περιβάλλον εκρηκτικό, σχεδόν πολεμικό. Γεγονός που επιβάλλει από όλους, πολίτες, κόμματα και κοινωνικές δυνάμεις, άλλη στάση και άλλη συμπεριφορά. Δεν είναι καιρός τώρα για άσκοπες, χωρίς μέτρα προφύλαξης, μετακινήσεις, ούτε για άκαιρες διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις πολιτικής εκγύμνασης που μόνο τη διάδοση του κορωνοϊού ευνοούν. Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα δεν θα κερδίσουν, παρά θα χάσουν αν επιμείνουν σε αγώνες άγονους και εξόφθαλμα λαϊκιστικούς.

Και οι κυβερνώντες μόνο να εκτεθούν έχουν αν επιλέξουν προσωπικές στρατηγικές και αγνοήσουν ότι τούτη την περίοδο εκτελούν αποστολή, παραμερίζοντας όλα τα άλλα.

Είπαμε, οι συνθήκες είναι έκτακτες, σχεδόν πολεμικές, και επιβάλλουν θυσίες και μόνο.

Αυτοσυγκράτηση, μέτρο και δράση απαιτούν οι περιστάσεις.Ολα τα άλλα δεν στέκουν. Και ας μην αυταπατώνται ορισμένοι. Ο λαός βλέπει, ακούει και κρίνει. Πολύ αυστηρά μάλιστα σε τούτους τους αγωνιώδεις και δυστυχισμένους καιρούς.

Η Υβρις, η όποια Υβρις, δεν θα συγχωρεθεί, όπως δεν θα συγχωρεθεί και στον αρνητή Ντόναλντ Τραμπ…