Τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, υποδέχθηκε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, τρεις ημέρες αφότου πρωτοκολλήθηκε το τουρκολιβυκό μνημόνιο στον ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για «τυπική και τεχνική διαδικασία» αναφερόμενες στις ενέργειες της γραμματείας του ΟΗΕ, η οποία μετά από 10 μήνες από την κατάθεσή του, πρωτοκόλλησε απόψε το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης.

«H πρωτοκόλληση και δημοσίευση των πάσης φύσεως συμφωνιών που κατατίθενται από τα κράτη στη Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελεί τυπική και τεχνική διαδικασία. Η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είχαν καταδικάσει και οι «27» ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Δεκεμβρίου 2019.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ είχαν καταδικάσει τη «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, θεωρώντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.