Εικόνες «αποκάλυψης» άφησε πίσω της η καταιγίδα Alex, στο διαμέρισμα Παραθαλάσσιες Άλπεις (Alpes-Maritimes), στην ορεινή ενδοχώρα πίσω από τη Νίκαια. Ρυάκια έγιναν χείμαροι και οι χείμαροι ορμητικά ποτάμια που είχαν τη δύναμη να σπάσουν γέφυρες να προκαλέσουν κατολισθήσεις αλλά και να παρασύρουν σπίτια ολόκληρα από τα θεμέλια… και δυστυχώς ορισμένα μαζί με τους κατοίκους!

Όπως το ηλικιωμένο ζευγάρι στο χωριό Ροκεμπιλιέρ στην κοιλάδα του ποταμού Βεζουμπί, 93 και 98 ετών, που παρά τις εκκλήσεις των χωροφυλάκων, προτίμησαν να μην εγκαταλείψουν το σπιτικό τους.

Κυριαρχεί μεγάλη ανησυχία για τον τελικό αριθμός των θυμάτων. Δύο είναι οι νεκροί στα ιταλικά σύνορα, στη δε Γαλλία, οκτώ είναι δηλωμένοι ως αγνοούμενοι εκ των οποίων δύο πυροσβέστες, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τουλάχιστον 18 αγνοούμενους.

Έπεσε τόση βροχή όσο σε μια χρονιά

Ανεφοδιασμός μόνο από τον αέρα σε πολλές περιοχέςΑνεφοδιασμός μόνο από τον αέρα σε πολλές περιοχές

Στα 100 υπολογίζονται τα σπίτια που υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές ή παρασύρθηκαν από τα νερά, τα οποία ξεπέρασαν τα 500 χιλιοστά μέσα σε λίγες ώρες. Η βροχόπτωση που έπεσε μέσα  σε 10 ώρες, ήταν ισοδύναμη με αυτή ενός έτους.

Τα ορεινά χωριά των δύο κοιλάδων Τινέ και Βεζουμπί έχουν αποκλεισθεί, χωρίς νερό, ηλεκτρικό, ή τηλέφωνο, η μόνη επικοινωνία είναι από αέρος με ελικόπτερα. Πυροσβεστική, χωροφυλακή αλλά και στρατός έχουν στείλει δυνάμεις για βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ο οποίος μετέβη χθες στην περιοχή, ανακοίνωσε από τη Νίκαια ότι ενεργοποίησε τη διαδικασία της «φυσικής καταστροφής» για τις πληγείσες περιοχές.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι