Το Αζερμπαϊτζάν θα καταστρέψει στρατιωτικούς στόχους στο εσωτερικό της Αρμενίας, απ’ όπου η δεύτερη εκτοξεύει πυρά εναντίον αζερικών πόλεων, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του αζέρου προέδρου, Ιλχάμ Αλίεφ.

Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν είχε ανακοινώσει ότι ένας άμαχος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν σε αρμενική επίθεση με ρουκέτες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν, την Γκάντζα.

«Η αζέρικη πόλη της Γκάντζα δέχεται πυρά από τις αρμενικές δυνάμεις» ανέφερε το υπουργείο στο λογαριασμό του στο Twitter.

Η Αρμενία αρνήθηκε ότι εξαπέλυσε πυρά κατά της γείτονος, όμως ο ηγέτης της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Γκάντζα.

Αργότερα είπε πως σταμάτησαν τα πυρά στην πόλη, ώστε να αποφευχθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Αντιδράσεις στη Γαλλία

Εκατόν εβδομήντα τρεις δήμαρχοι, βουλευτές και γερουσιαστές της Γαλλίας, από όλα τα κόμματα, καλούν σήμερα τη χώρα να βγει από τη θέση της ουδετερότητας έναντι της «επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Journal du Dimanche, οι υπογράφοντες εκτιμούν πως η γαλλική διπλωματία, η οποία «δε φείδεται προσπαθειών», «οφείλει, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων του έτους 2020, να επανεξετάσει εις βάθος τη στρατηγική της».

«Στις 12 του περασμένου Ιουλίου και επί πολλές ημέρες», γράφουν, «ο αζερικός στρατός επιτέθηκε όχι μόνο στο Άνω [Ναγκόρνο] Καραμπάχ, αλλά και στην Αρμενία, τα σύνορα της οποίας αναγνωρίζονται ομόφωνα από τη διεθνή κοινότητα (…) Η επίθεση αυτή αποτελεί μια αβάσταχτη επίθεση εναντίον μιας χώρας φίλης της Γαλλίας, απέναντι στην οποία έχουμε μια ιστορική και οικουμενική ευθύνη σε ό,τι αφορά τη γενοκτονία της οποία θύμα υπήρξε ο λαός της το 1915».

«Μια ευθύνη που πρέπει να μας οδηγήσει να υπερβούμε αυτήν την απολύτως αφόρητη θέση ουδετερότητας όταν εδώ και μερικές ώρες άμαχοι πληθυσμοί δέχονται επίθεση: γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν και η πόλη Στεπανακέρτ, πρωτεύουσα του Άνω Καραμπάχ, πολλά χιλιόμετρα μακριά από τη γραμμή του μετώπου, αποτέλεσε στόχο των βομβαρδισμών. Η ουδετερότητα δεν πρέπει να είναι μια λευκή επιταγή σε επιθέσεις που έχουν ως μοναδικό στόχο τον αφανισμό των αρμενικών πληθυσμών της περιοχής αυτής».

Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι η δήμαρχος του Παρισιού (Σοσιαλιστικό Κόμμα), Αν Ινταλγκό, η δήμαρχος της Μασσαλίας (Οικολόγοι), Μισέλ Ρουμπιρολά, και ο ομόλογός της τής Νίκαιας (Δεξιά), Κριστιάν Εστροζί.

Στο άρθρο καταγγέλλεται επίσης ο ρόλος της Τουρκίας που «τροφοδοτεί βίαια τη σύγκρουση με πολεμοχαρείς δηλώσεις υποστήριξης στους Αζέρους» και μέσω «της αποστολής μαχητών, για να μην πούμε τζιχαντιστών, ως πρακτόρων της Τουρκίας που στέλνονται στο Αζερμπαϊτζάν από τη Συρία, όπου είχαν έρθει για να σκορπίσουν το θάνατο ιδιαίτερα εναντίον των κουρδικών πληθυσμών».

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)