Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα μίλησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορoναϊού στη χώρα και τις επιπτώσεις της.

«Η πανδημία εξελίσσεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο διεθνώς. Μένω Βρυξέλλες, και εδώ αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα. Τώρα η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μόνο σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, μέχρι εχτές ήταν υποχρεωτική παντού. Ο κόσμος συμμορφώνεται και τα μέτρα εφαρμόζονται. Και εδώ δέχεται πιέσεις το σύστημα υγείας. Αυτή είναι η εικόνα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

«Στην πρώτη φάση της πανδημίας το βασικό ήταν να παρθεί τη σωστή στιγμή η απόφαση για γενικό lockdown. Αυτό έγινε πολύ νωρίς και έτσι γλιτώσαμε πολύ πόνο και είχαμε και χρόνο να προετοιμαστούμε. Στο δεύτερο κύμα που υποδεχόμαστε τώρα, υπάρχει μία συμφωνία ότι δεν μπορούμε να πάμε σε γενικό lockdown. Άρα είναι λογικό ότι θα αντιμετωπίσουμε διαφορετικές καταστάσεις σε επίπεδο κρουσμάτων. Για αυτό υπάρχει αυτή η έξαρση. Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες αν δούμε τους σχετικούς δείκτες», πρόσθεσε η ίδια.

«Η κριτική που γίνεται είναι ευπρόσδεκτη, αλλά όποιος κάνει κριτική πρέπει να κάνει και συγκεκριμένες προτάσεις. Το θέμα της πανδημίας και της αντιμετώπισής μας πρέπει να μας ενώνει όλους», τόνισε η κ. Ασημακοπούλου.

«Η κυβέρνηση ένα μήνα δεν μπορεί να παραγγείλει ούτε μάσκες για τους μαθητές. Τα υπουργεία πετούν το “μπαλάκι” το ένα στο άλλο. Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ούτε αυτό, φανταστείτε πώς διαχειρίζεται τα θέματα της πανδημίας. Άνοιξαν τα σχολεία μετά από επτά μήνες που ξέσπασε η πανδημία. Τι διαφορετικό έχει γίνει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, πέρα από το παγούρι και τις μάσκες που δεν έχουν έρθει; Τα σχολεία άνοιξαν με αυξημένο αριθμό μαθητών ανά αίθουσα, και με λιγότερους εκπαιδευτικούς. Αυτή είναι η προετοιμασία για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια», είπε από την πλευρά του ο κ. Σαρακιώτης.

«Όποιος έχει κάνει δημόσια διοίκηση καταλαβαίνει ότι και τα πιο απλά πράγματα σε επίπεδο διαγωνισμών και προμηθειών μπορούν να δημιουργήσουν αρρυθμίες. Τα παιδιά δεν πρέπει να γίνονται παιχνίδι μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων. Ελπίζω ότι τα σχολεία θα βρεθούν σε κανονική λειτουργία και πάλι, μέσα στο πλαίσιο της πανδημίας. Το φαινόμενο με τις καταλήψεις είναι μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη. Αδυνατώ να το εξηγήσω στους συναδέλφους μου στη Ευρωβουλή», απάντησε η κ. Ασημακοπούλου.