«Ο Σεπτέμβρης και ο Αύγουστος με τις διακοπές ήταν δύσκολοι μήνες για την εξάπλωση του κορωνοϊού» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι πολλοί ασυμπτωματικοί μετέδωσαν τον ιό κατά την επιστροφή τους από τις διακοπές.

Το πρωτόκολλο για τους ασυμπτωματικούς

«Οι ασυμπτωματικοί πρέπει εγκαίρως να βρίσκονται και να περιορίζονται στο σπίτι με μάσκα. Η επαφή με τους δικούς τους στο σπίτι να είναι με μάσκα και ανοιχτά παράθυρα και να μένουν μόνοι τους» είπε η Ματίνα Παγώνη και συμπλήρωσε πως πρέπει να φοράμε μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους γιατί υπάρχει συνωστισμός.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση το 10,1% δεν πιστεύει ότι υπάρχει κορωνοϊός. «Αυτό το ποσοστό είναι σοκαριστικό», ανέφερε η πρόεδρος ενώ έκανε έκκληση ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους  να προσέχουν ειδικά αν μένουν μαζί με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Όσο για τα μέτρα, υποστήριξε ότι αν γίνει υποχρεωτική η καθολική χρήση μάσκας , θα πρέπει να υπάρχουν και κυρώσεις.

«Με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί θα πρέπει ο αριθμός των κρουσμάτων να πάρει μια ευθεία πορεία. Αν δεν αλλάξει τίποτα τις επόμενες 20 μέρες, πιστεύω ότι θα πάμε σε χρήση μάσκας παντού. Ήδη τα δημόσια νοσοκομεία πιέζονται πολύ και τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα με τις ιώσεις» τόνισε.

Αυτό που έχει σημασία είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις

Η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε πως αυτό που έχει σημασία είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνωμένων.

Πρόσθεσε πως «είναι πολύ δύσκολες παράμετροι που θα τις έχουμε συνέχεια μπροστά μας. Θα γίνει μεγάλο μπέρδεμα με τις ιώσεις. Αυτοί πρέπει να φορούν αμέσως τη μάσκα και να κάνουν τεστ. Όλοι πρέπει μετά τις 20 Οκτώβρη να κάνουν το εμβόλιο. Πρώτα οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες και μετά όλοι» ανέφερε ενώ τόνισε για ακόμη μία φορά πόσο σημαντικό είναι το τρίπτυχο «μάσκες, αποστάσεις και πλύσιμο χεριών».

Κλείνοντας η κ. Παγώνη τόνισε πως ο Covid-19 δεν αστειεύεται, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πιστεύει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε εμβόλιο.

«Εκτιμώ ότι θα το έχουμε από τα μέσα της επόμενης χρονιάς», είπε χαρακτηριστικά.