Την τακτική των προκλήσεων συνεχίζουν να εφαρμόζουν τα τουρκικά ΜΜΕ εν αναμονή μάλιστα της έναρξης των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Άγκυρας.

Αυτή τη φορά, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak – με τίτλο «Το παιχνίδι της Ελλάδας «Navtex» – Η Αθήνα σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις» παρουσιάζει τις Navtex ανοιχτά της Κρήτης ως προκλητική ενέργεια της Ελλάδας που αποσκοπεί να σαμποτάρει τον επικείμενο ελληνοτουρκικό διάλογο.

Σημειώνεται πως λίγες μόλις ώρες μετά τις ανακοινώσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η Άγκυρα εξέδωσε δύο αντι-Νavtex με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης σε απάντηση της ελληνικής Navtex που είχε εκδώσει ο σταθμός Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας, για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή.

Τα εμπρηστικά δημοσιεύματα

Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, η έκδοση Navtex σε μία ευρεία περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό -εννοεί τον υδρογραφικό σταθμό του Ηρακλείου Κρήτης- «δεν θα λύσει τα προβλήματα αλλά θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή».

«Η Τουρκία έχει σκοπό την επίλυση των προβλημάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο όπου έκανε πολλά βήματα σε αυτό το θέμα και ότι αξιολόγησε να μειώσει το πεδίο εφαρμογής ορισμένων στρατιωτικών ασκήσεων και ακόμη και να καθυστερήσει ορισμένες από αυτές προκειμένου να συμβάλει στη λύση. Απέναντι σε όλα αυτά τα καλοπροαίρετα βήματα της Τουρκίας, η Ελλάδα προσπαθεί να ανατρέψει το τραπέζι του διαλόγου» σημειώνει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την πραγματικότητα.

Σε αντίστοιχο ύφος κινείται και το δίκτυο TRT, το οποίο στην ελληνική του έκδοση έχει τίτλο: «Νέα πρόκληση με «NAVTEX» από την Ελλάδα».

«Η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει τ’ απαραίτητα βήματα για την επίλυση των προβλημάτων με διάλογο, ενώ η Ελλάδα με σκοπό τις εκπαιδεύσεις σκοποβολής σε ευρύ πεδίο στο χώρο ευθύνης της Τουρκίας εξέδωσε δύο νέες NAVTEX. Η Τουρκία έπειτα από αυτή την εξέλιξη εντός του χώρου ευθύνης της για τις σχετικές περιοχές εξέδωσε νέα NAVTEX» αναφέρει το μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.