Ένα πειραματικό «κοκτέιλ» φαρμάκων με ρεμδεσιβίρη λαμβάνει ως θεραπεία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη διάγνωσή του με κοροναϊό και τη μεταφορά του, με στρατιωτικό ελικόπτερο, στο στρατιωτικό νοσοκομείο «Walter Reed», προκειμένου να λάβει την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Σε ανακοίνωσή του, που αναρτήθηκε στο Twitter από εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο γιατρός του προέδρου των ΗΠΑ ανέφερε, μεταξύ άλλων: «[…] Με χαρά αναφέρω ότι ο πρόεδρος τα πάει πολύ καλά. Δεν χρειάζεται συμπληρωματικό οξυγόνο, αλλά σε συνεννόηση με ειδικούς επιλέξαμε να ξεκινήσουμε τη θεραπεία με χορήγηση ρεμδεσιβίρης. Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο και ξεκουράζεται».

Νωρίτερα, ο γιατρός ανακοίνωσε ότι στον Τραμπ χορηγήθηκε επίσης πειραματικό κοκτέιλ αντισωμάτων. Ειδικότερα, έλαβε δόση οκτώ γραμμαρίων ως προληπτικό μέτρο, ενώ του χορηγήθηκε ψευδάργυρος, βιταμίνη D, φαμοτιδίνη, μεταλατονίνη και ασπιρίνη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, η ρεμδεσιβίρη, που χρησιμοποιείται πειραματικά και για ασθενείς με Έμπολα, έχει τη δυνατότητα να μειώνει τον χρόνο ίασης του ασθενούς στις 11 ημέρες -τέσσερις λιγότερες, δηλαδή, σε σχέση με τον χρόνο αποκατάστασης όσων δεν λαμβάνουν την συγκεκριμένη θεραπεία. Στην ουσία, το εν λόγω φάρμακο εμποδίζει τον κοροναϊό να πολλαπλασιαστεί και να εξαπλωθεί στον οργανισμό ενός ανθρώπου με Covid-19, αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα κατανοήσει πώς ακριβώς λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός.

Στην ουσία, το εν λόγω φάρμακο εμποδίζει τον κοροναϊό να πολλαπλασιαστεί και να εξαπλωθεί στον οργανισμό ενός ανθρώπου με Covid-19, αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα κατανοήσει πώς ακριβώς λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός.

Το πειραματικό φάρμακο που παίρνει ο Τραμπ έχει χρησιμοποιηθεί σε εκατοντάδες εθελοντές στη Βρετανία

Το πειραματικό κοκτέιλ αντισωμάτων που χορηγείται, είναι σκεύασμα που εξελίσσει η φαρμακευτική εταιρεία Regeneron. Θεωρείται πως τα πρώτα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές οι οποίες έγιναν σε μικρό αριθμό ασθενών είναι ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πίτερ Χόρμπι του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το πειραματικό φάρμακο που παίρνει ο Τραμπ είναι «πολλά υποσχόμενο» και «δυνατό».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο BBC 4, ο καθηγητής εξήγησε ότι το φάρμακο – ένα κοκτέιλ δύο αντισωμάτων – χρησιμοποιείται σε τρία νοσοκομεία στη βόρεια Αγγλία στο πλαίσιο δοκιμών του πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ θα το παραλάβουν και άλλα 30 με 40 νοσοκομεία την επόμενη εβδομάδα.

Τέτοιου είδους φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά για φλεγμονές και καρκίνου και είναι «πολύ ασφαλή και η χρήση τους είναι γνωστή». Προς το παρόν, έχουν δοθεί σε 400 με 500 ασθενείς – είτε με ήπια είτε με βαριά συμπτώματα στη Βρετανία – σε διαφορετικές δοκιμές.

«Αν κερδίσει ο ιός, θα έχει σοβαρές συνέπειες…»

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που παρείχε το κοκτέιλ αντισωμάτων, Dr. Schleifer, δήλωσε στο CNN: «Ο Τραμπ δίνει μάχη με τον ιό. Το ανοσοποιητικό του σύστημα αγωνίζεται ενάντια σε αυτόν και, αν ο ιός κερδίσει, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, προφανώς».

Όπως είπε «ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για διάφορους λόγους, όπως η ηλικία. Αν του χορηγήσουμε τα αντισώματά μας, ελπίζουμε ότι θα δώσουμε αρκετή ώθηση στο ανοσοποιητικό του σύστημα, ώστε να μπορέσει να το κερδίσει και να ανακάμψει πλήρως».

Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτή είναι η στρατηγική. Έχουμε πολλά δεδομένα, αλλά είμαστε ακόμα στην πειραματική φάση. Ωστόσο, από τη στιγμή που βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και έχουμε άτομα που κινδυνεύουν, πιστεύουμε ότι είναι λογικό να τους χορηγήσουμε αντισώματα».

Η κατάσταση της υγείας του προεδρικού ζεύγους

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση, παρουσιάζει ωστόσο σημάδια κόπωσης και έχει πυρετό, δήλωσε νωρίτερα ο γιατρός του προέδρου των ΗΠΑ, Σον Κόνλεϊ. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Μελάνια Τραμπ έχει «ελαφρύ βήχα και πονοκέφαλο».

Δημοσιεύματα πάντως περιέγραφαν τον Τραμπ ως «αγχωμένο» και «ελαφρώς τρομαγμένο».

Την ανησυχία πάντως ήρθε να επιτείνει δήλωση συμβούλου του Τραμπ ότι συντρέχει λόγος ανησυχίας για την υγεία του. «Είναι σοβαρό» ανέφερε συγκεκριμένα στο CNN, προσθέτοντας πως ο Τραμπ είναι καταβεβλημένος. Είναι πολύ κουρασμένος και αντιμετωπίζει πρόβλημα στην αναπνοή, είπαν από την πλευρά τους ανταποκριτές του αμερικανικού δικτύου.

Οι περιγραφές αυτές έρχονται να προστεθούν στις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν από την πρώτη στιγμή ότι ο «πλανητάρχης» θορυβήθηκε μετά τη διάγνωσή του και ανησυχούσε όλο και περισσότερο όσο περνούσε η ώρα, καθώς εμφάνισε συμπτώματα, όπως πυρετό. Λέγεται, δε, ότι ο Τραμπ μισεί τα νοσοκομεία και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να μην χρειαστεί να διανυκτερεύσει ποτέ σε κρεβάτι νοσηλείας.

Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απέστειλε στους πολίτες, λίγο πριν μεταφερθεί με ελικόπτερο στο νοσοκομείο.

«Θέλω σας ευχαριστήσω όλους για την υποστήριξη. Πηγαίνω στο νοσοκομείο Walter Reed και νιώθω πολύ καλά. Θέλω να βεβαιωθούμε ότι όλα θα πάνε καλά. Η Πρώτη Κυρία είναι πολύ καλά. Σας ευχαριστώ πολύ. Το εκτιμώ. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ» ανέφερε στο μήνυμά του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά την εισαγωγή του, έγραψε στο Twitter: «Τα πάω καλά, νομίζω. Σας ευχαριστώ όλους, ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ».