«Καμπανάκι» για τον πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην Αττική χτύπησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης. Μάλιστα, τόνισε πως καταγράφονται συχνά περισσότερα από τα μισά ημερήσια κρούσματα.

Όσον αφορά τη σημερινή μέρα, από τα 460 κρούσματα, τα 207 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ 114 σε εργαζόμενους εργοστασίου κονσερβοποιίας στο Μαυροβούνι Σκύδρας στην Πέλλα.

Όπως είπε, εντοπίζονται περισσότερα από 300 κρούσματα ανά ημέρα, με ανοδική τάση.

«Η μάσκα κι η κοινωνική απόσταση παραμένουν η ραχοκοκαλιά της προστασίας μας» εξήγησε για ακόμη μια φορά ο κ. Μαγιορκίνης.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε χώρες που μπήκαν νωρίτερα από την Ελλάδα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, η οποία στο βόρειο ημισφαίριο επεκτείνεται.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων, ο κος Μαγιορκίνης είπε ότι αυτά θα προταθούν από την Επιτροπή, εφόσον αυτή το κρίνει αναγκαίο. «Αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς γι αυτό» κατέληξε.

Για το ποσοστό των ασυμπτωματικών στο συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνονται, απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που μεταβάλλεται και έκανε λόγο για «μια δυναμική κατάσταση που είναι δύσκολο να περιγραφεί διεθνώς».

Ωστόσο είπε ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού κυμαίνονται από 50% έως και 80%. Μάλιστα πρόσθεσε ότι σε ορισμένες δομές στη χώρα μας το 100% των κρουσμάτων αφορούσε ασυμπτωματικούς.

Η εκτίμηση του είναι -όπως είπε -ότι ο κορονοϊός από την εμφάνισή του στη χώρα μας έχει μολύνει πάνω από 100.000 ανθρώπους , «μπορεί να είναι και 150.000» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η συλλογική ανοσία στη χώρα μας είναι εξαιρετικά χαμηλή, όταν θα επιθυμούσαμε να έχει ανοσία στον ιό πάνω από το 50% του πληθυσμού.