Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, τον συνωστισμό στα ΜΜΜ και την γενική εικόνα της πανδημίας στην χώρα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης των 27.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για πρόσθετα μέτρα» απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση του MEGA σχετικά με τα υψηλά νούμερα κρουσμάτων κοροναϊού στην Αττική και για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ώστε να περιοριστεί περαιτέρω η διασπορά.

«Υπάρχει μια μεγάλη ευρωπαϊκή ανησυχία. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι παγκόσμιο, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε στην Ευρώπη, μπροστά σε αυτό που αποκαλούμε δεύτερο κύμα» είπε.

«Υπάρχουν άλλες χώρες που είναι ακόμα χειρότερα από την Ελλάδα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει αν ανησυχούμε –και να ανησυχούμε ιδιαίτερα».

«Βλέπουμε μια έξαρση της επιδημίας στην Αττική, η οποία δείχνει κάποια στοιχεία σταθερότητας, αλλά θεωρούνται ακόμα υψηλά για τα δικά μας δεδομένα»

Ανέφερε ωστόσο ότι «δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να αξιολογήσουμε τα μέτρα που έχουμε πάρει, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 15 ημέρες για να δούμε αν τα μέτρα αυτά έχουν αποδώσει».

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που ο κόσμος είναι κουρασμένος, όπου από τη μια αναγνωρίζουμε ότι τα απλά πράγματα που κάνουμε είναι τα μόνα που μπορούν να μας προστατέψουν – πάνω από όλα μάσκες, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών, μικρές συναθροίσεις».

«Αναγκαστικά μάσκα εκεί που δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν μπορούν να τηρηθούν».

Για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ

«Λάβαμε μια λογική δυσαρέσκεια για τα ΜΜΜ. Παντού σε όλο τον κόσμο στα ΜΜΜ της ώρες αιχμής, δεν μπορούν να τηρούνται αποστάσεις, γι’ αυτό ήμασταν κι από τις πρώτες χώρες που κάναμε τις μάσκες υποχρεωτικές» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Δεν σταματήσαμε όμως εκεί: γνωρίζετε ότι έχουν προστεθεί καινούργια δρομολόγια και θα προστεθούν κι άλλα τις επόμενες εβδομάδες γιατί θέλουμε να διευκολύνουμε τους πολίτες στις καθημερινές τους μετακινήσεις και να τους κάνουμε να νιώθουν και να είναι πιο ασφαλείς».

Δεν είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για πρόσθετα μέτρα

«Δεν είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για πρόσθετα μέτρα» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως όπου έχουμε τοπικά προβλήματα όπως μαζικά κρούσματα σε χώρο εργασίας στην Πέλλα, θα λαμβάνονται με μεγάλη ταχύτητα μέτρα αλλά θέλω για άλλη μια φορά να επιστήσω την προσοχή σε όλους και στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις θα είμαστε πολύ αυστηροί.

Στόχος να προστατεύσουμε τους ευάλωτους

«Πρώτος μας σκοπός παραμένει πάντα να προστατεύσουμε τους ευάλωτους. Εντείνουμε κι άλλο τους ελέγχους μας στα γηροκομεία, αλλά από ένα σημείο και πέρα είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να κάνουν τεστ όλοι κάθε μέρα» τόνισε.

«Θα το ξαναπώ ακόμα κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους: υπάρχει η έννοια της ευθύνης, ατομικής αλλά και επαγγελματικής. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με ευάλωτους, να μην έχουν αυξημένη ευαισθησία. Με αυτούς θα είμαστε πολύ αυστηροί».

Κλείνοντας έκανε έκκληση ειδικά προς τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή από τη φύση της δουλειάς τους με ανθρώπους που είναι ευάλωτοι να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί.