Συγκλονιστικές πλέον είναι οι εικόνες που έρχονται από τις ΜΕΘ που σχεδόν έχουν γεμίσει. Αυτή την ώρα 89 συνάνθρωποί μας χαροπαλεύουν διασωληνωμένοι μέσα στους αναπνευστήρες, ενώ καταγράφονται 411 νέα κρούσματα του νέου αυτού φονικού ιού στην χώρα μας. Η επιτροπή Λοιμωξιολόγων συνεδρίασε έως αργά το βράδυ, ενώ σήμερα προβλέπονται και άλλες συσκέψεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού με τη συμμετοχή αυτή τη φορά και του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου. Οι εκτιμήσεις των ειδικών δεν είναι καθόλου θετικές όσο προχωράμε στον χειμώνα. Νέα μέτρα δύσκολα θα ληφθούν και αυτό που απομένει είναι η αυστηρή τήρηση των  μέτρων. Την ίδια ώρα συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα στις ΜΕΘ και δίνουν  τη μάχη για τη ζωή.

***

Οπως  της  40χρονης αναισθησιολόγου Χρύσας Πουρζιτάκη (που μετέδωσε το Mega). Τα σημάδια στο πρόσωπό της από τη μάσκα που φοράει όλη ημέρα έχουν γίνει βαθιές ουλές που χαρακώνουν το δέρμα της, αλλά μια εικόνα που αντικρίζει καθημερινά κάνει την αναισθησιολόγο να αντέχει κάθε σωματικό πόνο και κάθε υβριστικό μήνυμα που δέχεται από τους αρνητές του κορωνοϊού. Καθημερινά πασχίζει να κάνει πράξη την τελευταία κουβέντα των διασωληνωμένων ασθενών του COVID 19, αλλά όσο και να μάχεται, ο αγώνας με τον κορωνοϊό είναι πολλές φορές άνισος. Με 48 άτομα να νοσούν διασωληνωμένοι στο ΑΧΕΠΑ, η 40χρονη γιατρός και οι συνάδελφοί της διακινδυνεύον καθημερινά τη ζωή τους και αναμετρώνται με τους ίδιους τους εαυτούς. Το συμπέρασμά της; Με τον αγώνα που δίνει; «Η ζωή δεν τελειώνει ποτέ στις ΜΕΘ». Τα χέρια όλων όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ σκασμένα από τα γάντια και τα αντισηπτικά, τα πρόσωπα τους πρησμένα και κόκκινα από την πολύωρη χρήση της μάσκας, αλλά η πιο δύσκολη στιγμή της ημέρας είναι, όπως λέει, η απώλεια ενός ασθενούς. Και όσο και αν προσπαθούν να κρύψουν την κούραση της ημέρας στο σπίτι, πώς να κρυφτείς από τα παιδιά.

***

Ξαφνικά, σενάρια ανασχηματισμού

Και ξαφνικά άρχισαν πάλι να αναζωπυρώνονται σενάρια… ανασχηματισμού. Στην πραγματικότητα τα σενάρια αυτά απασχολούν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ (ήταν θέμα συζήτησης στη Βουλή) και αφορμή έδωσαν οι παρατηρήσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου για αλληλοκαρφώματα υπουργών, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει. Οι βουλευτές θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθεί στο υπουργικό σχήμα ο αριθμός υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών που προέρχονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα  και όχι από τεχνοκράτες και να εισέλθουν στην κυβέρνηση περισσότερες γυναίκες. Παρ΄όλα αυτά οι γαλάζιοι βουλευτές εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός δεν πρόκειται να γίνει άμεσα (τον υπολογίζουν ωστόσο ότι θα γίνει εντός του 2020). Ρώτησα ωστόσο ένοικο του Μαξίμου και συνεργάτη του Πρωθυπουργού εάν όντως άνοιξε θέμα ανασχηματισμού για να μου απαντήσει ότι οι « ανασχηματισμοί είναι εκ του Συντάγματος αρμοδιότητα Πρωθυπουργού». Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Εκείνο όμως που μου είπε και έχει τη σημασία του είναι ότι στις τελευταίες «διορθωτικές κινήσεις» που έκανε ο Πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα, αφαιρέθηκαν σημαντικές αρμοδιότητες από υπουργούς και δόθηκαν στους αναπληρωτές υπουργούς τους ή στους υφυπουργούς. Ορισμένοι υπουργοί που έχασαν αρμοδιότητες διαμαρτυρήθηκαν, άλλοι (οι πιο ψύχραιμοι) έδωσαν συγχαρητήρια στους υφυπουργούς τους για τις νέες αρμοδιότητες που τους… πήραν.

***

Ήρθε όμως και η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega και οι συζητήσεις για τον ανασχηματισμό άναψαν:  Συγκεκριμένα ως προς τις εντυπώσεις που έχουν οι πολίτες για το κυβερνητικό έργο τον καλύτερο βαθμό παίρνουν:

  •      Το 65% έχει μάλλον θετικές εντυπώσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, αλλά με -7% από τον Ιούνιο.

  •      Ακολουθεί η δημόσια υγεία – κορωναϊός με θετική άποψη από το 56%, αρνητική το 39% αλλά και -26 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον Ιούνιο.

  •      Τρίτο σε θετική αξιολόγηση με 51% είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

  •      Ακολουθεί η εγκληματικότητα με 50% και η φορολογική πολιτική με μάλλον θετική γνώμη από το 42%.

Χειρότερες επιδόσεις έχει κυβέρνηση στην Παιδεία με μάλλον αρνητικές γνώμες από το 62%. Ακολουθούν τα εργασιακά θέματα με 61%, το μεταναστευτικό με 66%, η υπόθεση του Μακεδονικού με 49%, η αντιμετώπιση της διαφθοράς με 55%.

Καλύτεροι υπουργοί κατά σειρά είναι ο Νίκος Δένδιας με 14%, ο Βασίλης Κικίλιας με 13%, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, με 10%, ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 8%.

Χειρότεροι θεωρούνται οι Γ. Βρούτσης, Κ. Χατζηδάκης και Π. Θεοδωρικάκος.

***

Τα «κόκκινα τηλέφωνα» και το ΝΑΤΟ

Το βασικό σημείο του κειμένου του ΝΑΤΟ για τον μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία προβλέπει την εγκαθίδρυση μια ακόμη 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας μέσω νατοϊκών διαύλων που μένει να αποδειχθεί πόσο θα λειτουργήσει στην πράξη. Γιατί το λέω αυτό; Επειδή κατά καιρούς έχουν εγκατασταθεί πολλές απευθείας τηλεφωνικές γραμμές ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας, στα υπουργεία Εξωτερικών, ανάμεσα στους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών, τα οποία μάλιστα τα αποκαλούσαν «κόκκινα τηλέφωνα», πλην όμως ποτέ δεν λειτούργησαν κατευναστικά για αποτροπή κρίσεων. Αλλωστε με την κινητή τηλεφωνία τα «κόκκινα τηλέφωνα» στην ουσία καταργήθηκαν.

***

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων

Δεν γίνονται συχνά εκδηλώσεις τέτοιας εμβέλειας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Τις οποίες μάλιστα τιμά με την παρουσία της η αρχηγός του κράτους. Γι’ αυτό η τελετή εορτασμού επετειακού κράτους «Θερμοπύλες- Σαλαμίνα 2020» ήταν  λαμπρή. Αρχισε με τη φημισμένη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, που αυτή την περίοδο έχει μαέστρο τον Πλωτάρχη Γιώργο Τσιλημπάρη που έπαιξε απόσπασμα από το Αξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ακολούθησε το καλωσόρισμα του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη. Εκείνη την ώρα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων ήταν και απηύθυναν χαιρετισμούς η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η σύζυγος του Προέδρου της Κύπρου Αντρη Αναστασιάδη, η γενική διευθύντρια της Ουνέσκο Aundrey Aoulay, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και ο αρχηγός του ΓΕΝ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης. Προηγήθηκε εισαγωγική ομιλία της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη Προέδρου της Τιμητικής Κοσμητείας του επετειακού έτους «Θερμοπύλες- Σαλαμίνα 2020»…

***

Την κεντρική ομιλία με θέμα «Τα ξύλινα τείχη και τα ανθρώπινα τείχη άντεξαν και αντέχουν» έκανε ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας- Αρχαιολογίας Κωνσταντίνος Μπουραζέλης και την παρουσίαση η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου. Στην εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 2.500  ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχίας της Σαλαμίνας παρέστη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα

***

Οταν η Σούζαν Πομπέο αγόρασε κεραμικό

Είναι κάπως παλαιό αλλά έχει τη σημασία του. Στην ξενάγηση της Σούζαν Πομπέο στα Χανιά και στο Ενετικό Τείχος από τη Μαρέβα Μητσοτάκη και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη οι τρεις κυρίες βρέθηκαν σε ένα πανέμορφο παλιό κτίριο με ένα μικρό κατάστημα με ασυνήθιστα και μοναδικά κομμάτια κεραμικής και χειροποίητα κοσμήματα. Η Σούζαν Πομπέο επέλεξε ένα κεραμικό, το περιεργάστηκε και το αγόρασε. Αμέσως η ιδιοκτήτρια της έδωσε απόδειξη. Για την ιστορία σας λέω ότι το κεραμικό που αγόρασε ήταν μια αρχαϊκή κούπα, μοναδική στο ντιζάιν της.

***

Τα τετραγωνικά εκατομμυρίων Ελλήνων

Πάρτε χαρτί και μολύβι και υπολογίστε: 2,6 εκατομμύρια συμπολίτες μας δήλωσαν ψεύτικα τετραγωνικά. Ο αριθμός δεν είναι εξωφρενικά μεγάλος και όταν ρώτησα τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο εάν σ΄όλους αυτούς που δήλωναν παρανόμως χρόνια τώρα ψεύτικα τετραγωνικά περιλαμβάνονται και επώνυμοι μου απάντησε: «Δεν γνωρίζω αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία περί τούτου». Η απάτη (γιατί περί απάτης πρόκειται) ήταν μεγαλοπρεπής. Αλλά τετραγωνικά δήλωναν για το σπίτι τους και άλλα στη ΔΕΗ για να πληρώνουν λιγότερα δημοτικά τέλη. Αλλά με τις δηλώσεις  των επιπλέον τετραγωνικών, το Κράτος διασφαλίζει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάθε χρόνο, ένα ποσό της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί από τους Δήμους είτε για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες είτε για να μειωθούν τα δημοτικά τέλη ανάλογα με την επιλογή κάθε δημοτικής αρχής.

***

Ερχεται το εθνικό τυφέκιο

Κινητικότητα φαίνεται να υπάρχει ως προς την παραγωγή του εθνικού τυφεκίου με το οποίο θα εξοπλιστούν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται για εξαγγελία που έκανε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας.

Η κινητικότητα έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν προτάσεις για να γίνει η παραγωγή του νέου τυφεκίου στο εργοστάσιο της ΕΒΟ στο Αίγιο. Μια μονάδα που λειτουργεί από το 1976 και απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους. Η τεχνογνωσία που διαθέτει είναι ικανή να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής.

Για το συγκεκριμένο θέμα πρόσφατα έκανε επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΕΒΟ στο Αίγιο ο βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της ειδικής επιτροπής της Βουλής για την Ερευνα και Τεχνολογία, Ανδρέας Κατσανιώτης.

Λέτε να αποκτήσει σύντομα ο ελληνικός στρατός ένα τυφέκιο που θα αντικαταστήσει το διάσημο G3;

***

Τριμερής σύσκεψη στην παρέλαση στην Κύπρο

Την ώρα που άρχιζε το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη Λευκωσία τιμούσαν την 60ή επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας με στρατιωτική παρέλαση. Ισως το πιο ενδιαφέρον της παρέλασης δεν ήταν τα ρωσικά τανκς T-80 που παρήλασαν ή τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς, αλλά οι επίσημοι που ήταν στην εξέδρα. Γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι η παρέλαση έγινε ενώπιον επισήμων και όχι ενώπιον κοινού, λόγω κορωνοϊού. Στην εξέδρα λοιπόν ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αλλά και ο Ιταλός αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και ο Γάλλος ναύαρχος ναυτικών επιχειρήσεων. Οπως ήταν επόμενο υπήρξαν συνομιλίες και εκτιμήσεις για την κατάσταση στην ΝΑ Μεσόγειο με τους Παναγιωτόπουλο και Α/ΓΕΕΘΑ. Πολύ ενδιαφέρουσες συνομιλίες, τις οποίες όμως για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να σας αποκαλύψω. Και κάτι ακόμα. Για όσους ρωτούν γιατί δεν εστάλησαν F-16 σητών Κύπρο, δόθηκε η παρακάτω εξήγηση: «Τα F-16 είναι για τις ασκήσεις και όχι για παρελάσεις». Και θύμισαν τις τελευταίες ασκήσεις που έγιναν στην Κύπρο με τη συμμετοχή οκτώ συνολικά F-16. Τέλος εντύπωση έκανε ο σημαιοφόρος της Εθνικής Φρουράς Παναγιώτης Μαυρομιχάλης (η μητέρα του είναι από το Σουδάν), ο οποίος παρήλασε, όπως ειπώθηκε «με το βλέμμα στραμμένο στον σκλαβωμένο Πενταδάκτυλο».