Σαν «καταιγίδα» χτύπησε τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές η είδηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια Τράμπ βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό.

Είναι γεγονός ότι οι αγορές ακόμη δεν έχουν συνέλθει από τις σεισμικές δονήσεις της πανδημίας του κοροναϊού παγκόσμια.

Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,5%, αν και περιόρισε τις αρχικές του απώλειες που έφθασαν έως το 1,1%. Ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσαν νωρίτερα πτώση κατά 0,8%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,6%.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται ήπια πτωτικά εμφανίζοντας έντονη επιφυλακτικότητα για τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά καταφέρνοντας να διατηρήσει την επαφή του με το επίπεδο των 630 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,87% στις 625,98 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,5 εκατ. ευρώ.  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,85%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,42%

Στην Ασία το χρηματιστήριο της Αυστραλίας διολίσθησε κατά 1,39% (άλλωστε ανήκει στη συμμαχία «5 Μάτια», μαζί με ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά και Νέα Ζηλανδία), με Τόκιο και Σανγκάη να αντιδρούν σαφώς πιο ψύχραιμα καταγράφοντας απώλειες 0,67% και 0,20% αντίστοιχα.

Οι τιμές του πετρελαίου νωρίτερα είχαν βυθιστεί 3% κινούμενες στη συνέχεια πλησίον του -2,6%.

Οι επενδυτές όπως συνηθίζεται σε περιόδους αναταραχών στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια όπως τα πολύτιμα μέταλλα, τα κρατικά ομόλογα και στο δολάριο το γιεν και το ελβετικό φράγκο. Ο χρυσός δεν έχει βγάλει ισχυρή αντίδραση κινούμενος 0,2% υψηλότερα, ωστόσο τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα επιβεβαιώνουν το ρόλο τους, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν στο σύνολό τους.

Η εξέλιξη αυτή ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ανεβάζει στο κόκκινο την αβεβαιότητα σε ένα ήδη δύσκολο πολιτικό σκηνικό το οποίο κορυφώθηκε μετά την πρώτη τηλεοπτική μάχη μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του αντιπάλου του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της οποίας επιδόθηκαν σε βαριές αλληλοκατηγορίες.

Την ίδια στιγμή, κανείς δεν γνωρίζει ακόμα αν και πώς θα διεξαχθούν το δεύτερο και το τρίτο ντιμπέιτ του Τραμπ με τον πολιτικό του αντίπαλο Τζο Μπάιντεν ή πώς μπορεί αυτή η εξέλιξη να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές.