Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση κινεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της βρετανικής κυβέρνησης, εξαιτίας του νομοσχεδίου το οποίο αναιρεί ρυθμίσεις της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

«Σήμερα το πρωί, η Κομισιόν αποφάσισε να αποστείλει επιστολή προειδοποίησης προς τη βρετανική κυβέρνηση. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει», ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Οι Βρυξέλλες είχαν δώσει προθεσμία μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου στην βρετανική κυβέρνηση για να αποσύρει το νομοσχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για την Εσωτερική Αγορά, που ενέκρινε η Βουλή των Κοινοτήτων, δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να αναθεωρήσει μονομερώς τη Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το κείμενο αναθεωρεί ορισμένους όρους της Συμφωνίας Αποχώρησης που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία και είχαν τεθεί προκειμένου να μην υπάρξει επιστροφή σε «σκληρό σύνορο» με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωνε ότι ο στόχος ήταν να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και να διασφαλιστούν οι ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ