Σοκάρουν οι λεπτομέρειες για την κηδεία στο χωριό Μουρίκι της Θήβας στην οποία παρευρέθηκαν 200 άτομα και αποτέλεσε εστίας μετάδοσης του κορωνοϊού.

Μια 63χρονη που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό «έσπασε» την καραντίνα και πήγε με πυρετό στην κηδεία συγγενικού της προσώπου στο χωριό Μουρίκι της Θήβας. Η 63χρονη νοσηλεύεται πλέον στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, ενώ στην περιοχή θα βρεθούν σήμερα τέσσερις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων.

Η Πολιτική Προστασία ήδη απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους συγκεκριμένων χωριών να μείνουν σπίτια τους.

Η γυναίκα έχασε τον αδερφό της την περασμένη Παρασκευή και η κηδεία του έγινε στο χωριό καταγωγής τους την Κυριακή. Η ίδια εμφάνισε συμπτώματα αλλά παρευρέθηκε στην κηδεία. Λίγες μέρες μετά ο πυρετός της ανέβηκε πολύ με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτητη η νοσηλεία της. «Στην κηδεία δεν ήρθαν ούτε οι κόρες του θανόντος. Εκείνη γιατί ήρθε;», διερωτήθηκε κάτοικος της περιοχής στο «Θέμα» ξεκαθαρίζοντας πως δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο ασφαλείας και προστασίας για τον νέο κορωνοϊό.

Όπως είπε η δήμαρχος της Χαλκίδας στο MEGA «στην κηδεία είχαν πάει 30 άτομα από τα Λουκίσσια». Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θήβας είπε ότι «θετική είναι η αδερφή του νεκρού ενώ θετικός βρέθηκε και ο σύζυγός της».

Σύμφωνα δε, με τον πρόεδρο της κοινότητας Μουρικίου, Τάκη Πέτρου, στην κηδεία είχαν παραβρεθεί πάνω από 200 άτομα ενώ δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο προστασίας. Όπως είπε ο κ. Πέτρου «χθες ειδοποιηθήκαμε από την αντιπεφερειάρχη που ήρθε με κλιμάκιο, ότι υπήρξαν κρούσματα κοροναϊού και πως ήταν μάλιστα συγγενείς του θανόντα. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσα άτομα είναι θετικά».

Ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την κατάσταση στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Κελαϊδίτη, τα μέτρα ελήφθησαν προληπτικά χωρίς να υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το κατά πόσο ο ιός έχει «περπατήσει» στην ευρύτερη περιοχή.

Όσοι βρέθηκαν σε επαφή με τα θετικά κρούσματα έχουν ειδοποιηθεί προκειμένου να παραμείνουν στα σπίτια τους, ωστόσο έχει γίνει σύσταση σε όλους τους κατοίκους της περιοχής να μείνουν σε καραντίνα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σε ισχυρή σύσταση για μέτρα αυτοπροστασίας από τον κορωνοϊό σε οικισμούς του Δήμου Θηβαίων και Δήμου Χαλκιδέων, ενώ ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσει ιχνηλάτηση περίπου 1.200 επαφών.

Η ισχυρή σύσταση αφορά τους κατοίκους των κάτωθι οικισμών του Δήμου Θηβαίων Βοιωτίας και του Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας:

● Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και
● Λουκίσσια του Δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, για πιστή τήρηση των κάτωθι μέτρων αυτοπροστασίας:

-Παραμονή εντός των οικιών και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.
-Χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.
-Μη προσέλευση των μαθητών σε οποιαδήποτε σχολική μονάδα όλων των βαθμίδων και
-Μη μετακίνηση των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από τους οικισμούς αυτούς προς την εργασία τους, για την αποφυγή κινδύνου διασποράς και την προστασία των λοιπών εργαζομένων.

Σήμερα, τέσσερις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ θα βρεθούν στους εν λόγω οικισμούς, στα κατά τόπους Δημοτικά Καταστήματα (Μουρίκι-Πλατανάκια, Ύπατο, Λουτούφι και Λουκίσσια), για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων.

Η παραπάνω ισχυρή σύσταση ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου στις προαναφερόμενες περιοχές, οπότε και θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.