Τις τελευταίες εβδομάδες, αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της καγκελαρίου Μέρκελ έχουν περιγράψει όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία αντιμετωπίζει την Τουρκία.

Η ομιλία της στην Μπούντεσταγκ, μία μόλις ημέρα πριν από την Σύνοδο Κορυφής με θέμα την τουρκική προκλητικότητα και την στάση της Ευρώπης, δεν αφήνει πολλές εκκρεμότητες και απορίες.

Η κυρία Μέρκελ στην ουσία συνδύασε τα δύο ζητήματα στα οποία η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο: την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το προσφυγικό. Και αν προσέξει κάποιος τα όσα είπε, θα παρατηρήσει ότι όχι απλώς δεν τήρησε ίσες αποστάσεις, αλλά στην πραγματικότητα  διατύπωσε επαίνους προς τον Ερντογάν.

Εχοντας προηγουμένως υπονοήσει ότι Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα της πολεμικής σύγκρουσης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο προσφυγικό. Και εκεί μίλησε μάλλον επαινετικά για την Αγκυρα και επικριτικά για την Αθήνα.

«Πρέπει να ζυγίσουμε πολύ προσεκτικά πώς θα διευθετήσουμε τις εντάσεις και πώς θα ενισχύσουμε την συνεργασία μας στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων», υπογράμμισε η Καγκελάριος και προσέθεσε ότι πρέπει κάθε φορά να επαναπροσδιορίζεται η σχέση με την Τουρκία, αλλά και να υπάρχει εμμονή στην συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα.

Μιλώντας εν συνεχεία για τα πρόσφατα περιστατικά στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια, δεν μίλησε κολακευτικά για την Ελλάδα.

Λίγο αφότου είχε αναφερθεί σε «εκπληκτικές και αξιοσημείωτες» επιδόσεις της Τουρκίας ως προς  την φιλοξενία των προσφύγων, η κυρία Μέρκελ είπε: «Τις τελευταίες ημέρες είδαμε φριχτές εικόνες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων. Και όχι από την Τουρκία, θα ήθελα να το τονίσω, αλλά από τη Λέσβο, από ένα κράτος μέλος της ΕΕ». Και στη συνέχεια προσέθεσε ότι είναι σημαντικό ότι στη Λέσβο θα δημιουργηθεί ένας πιλοτικός προσφυγικός καταυλισμός που εν πολλοίς θα τον διαχειρίζεται η ΕΕ.

Λέγοντας όλα αυτά μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, η γερμανίδα καγκελάριος ουσιαστικά περιέγραψε και τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται στις Βρυξέλλες.

Πόσο πιθανή μπορεί να θεωρείται κατόπιν αυτών η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία; Θα μπορούσε κανείς να στοιχηματίσει.