Στο κεντρικό δελτίο του MEGA και τη Ράνια Τζίμα μίλησε ο Νικόλας Σύψας, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό.

«Να τηρήσουμε τα μέτρα που έχουμε ήδη πάρει» ανέφερε ο κ. Σύψας ερωτηθείς για τα νέα μέτρα που εισηγούνται πολλοί λοιμωξιολόγοι. «Δυστυχώς έχουμε φαινόμενα συνωστισμού και παραβίασης των τεσσάρων βασικών κανόνων. Η εικόνα που βλέπουμε έξω δεν συνάδει με τη σοβαρότητα της κατάστασης της επιδημίας» σημείωσε.

Ερωτηθείς για το αν αυτά τα μέτρα επαρκούν, υπογράμμισε «ό,τι είναι να δώσουν μάλλον το έχουν δώσει», κι έτσι είναι «πιθανό να προχωρήσουμε σε νέα μέτρα, όχι οριζόντια, αλλά μικρές παρεμβάσεις εκεί που χρειάζεται».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυριότερη παρέμβαση πρέπει να γίνει στο κέντρο της Αθήνας, που είναι το μεγάλο πρόβλημα της επιδημίας και πρέπει να περιλαμβάνει εκτεταμένο testing των κατοίκων της περιοχής, ιχνηλάτηση, απομόνωση των κρουσμάτων, δημιουργία ειδικών ξενοδοχείων για τα θετικά κρούσματα κι έτσι θα περιορίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του».

Οι παρεμβάσεις στα ΜΜΜ είναι απαραίτητες. «Η χωρητικότητα πρέπει να είναι στο 60%. Χρειάζονται περισσότερα δρομολόγια στις γραμμές», σημείωσε.

«Μάσκα όλοι μας φοράμε όταν πλησιάζουμε άλλους ανθρώπους» τόνισε αναφορικά με τη χρήση της προστατευτικής μάσκας.

Ερωτηθείς για τα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα, τον πραγματικό αριθμό, σε σχέση με αυτόν που γνωρίζουμε, ο κ. Σύψας ανέφερε: «Το απολύτως βέβαιο είναι ότι έχουμε ευρεία διασπορά στο κέντρο της Αθήνας. Ιδίως σε περιοχές που έχουμε συνωστισμό πολιτών, κι εκεί που κοιμούνται 20 άτομα μαζί στο ίδιο σπίτι. Εκεί έχουμε μεγάλη διασπορά. Είναι πολύ μεγαλύτερη η διασπορά από αυτή που αποτυπώνουμε, γι’ αυτό χρειάζεται εκτεταμένο testing.»

Κλείνοντας ο καθηγητής, συμβούλεψε τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες να φορούν μάσκα παντού και να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις.

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Σύψα: