Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να θεωρείται το ικανότερο κόμμα για να κυβερνήσει, ωστόσο στο οποίο αξιόπιστο πολιτικό κόμμα θεωρείται το ΚΚΕ.

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, σε δημοσκόπηση της Prorata που έγινε από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου για τη δημοφιλία κομμάτων και πολιτικών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το 53% των συμμετεχόντων εκτιμάει ότι το ΚΚΕ είναι το πιο αξιόπιστο πολιτικό κόμμα, ενώ ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία (45%) και ο ΣΥΡΙΖΑ (37%). Το κόμμα που προσλαμβάνεται ως το λιγότερο αξιόπιστο είναι η Ελληνική Λύση (14%).

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (52%) εκτιμάει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το ικανότερο κόμμα για να κυβερνήσει τον τόπο, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (34%) και το Κίνημα Αλλαγής (31%). Το κόμμα που εκλαμβάνεται ως το λιγότερο ικανό σε αυτό τον τομέα είναι η Ελληνική Λύση (7%).

Η μεγαλύτερη μερίδα των ερωτώμενων (42%) πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που βρίσκεται πιο κοντά στις ανησυχίες και τα προβλήματα της κοινωνίας, ενώ τη συγκεκριμένη άποψη για τον ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το 34% των συμμετεχόντων. Στην τελευταία θέση της σχετικής μέτρησης βρίσκεται η Ελληνική Λύση (11%).

Περίπου 6 στους 10 είδαν, άκουσαν ή διάβασαν την ομιλία ή τη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ. Μεταξύ αυτών, το 46% δήλωσε απόλυτα ή αρκετά ικανοποιημένο, ενώ το 54% καθόλου ή όχι ιδιαίτερα ικανοποιημένο. Αντίστοιχα, περίπου 5 στους 10 έπραξαν αντίστοιχα σε σχέση με την ομιλία ή τη συνέντευξη τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, εκ των οποίων το 41% έμεινε αρκετά ή απόλυτα ικανοποιημένο και το 59% καθόλου ή όχι ιδιαίτερα ικανοποιημένο.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός, καθώς το 48% των συμμετεχόντων σίγουρα ή μάλλον συμπαθεί τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, οι αρνητικές εντυπώσεις προς το πρόσωπο του αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με την μέτρηση του Ιουνίου από το 43% στο 47%. Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει ο δεύτερος δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με 36% θετικές εντυπώσεις και χωρίς σημαντικές μεταβολές σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ενώ ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επιτυγχάνει αξιοσημείωτη αύξηση της δημοφιλίας του κατά 6%. Στην τέταρτη θέση καταγράφεται η Φώφη Γεννηματά, ενώ έπονται ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο Κυριάκος Βελόπουλος.





Ως τα πιο δημοφιλή πρόσωπα στο σύνολο των συμμετεχόντων ανιχνεύονται ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Νίκος Δένδιας συγκεντρώνοντας θετικές εντυπώσεις από το 51% των ερωτηθέντων, ενώ ακολουθούν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (48%), ο Ανδρέας Ξανθός (47%), ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης (45%), ο Κωστής Χατζηδάκης (43%), η Έφη Αχτσιόγλου (42%) και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος (42%). Τα πρόσωπα που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση της δημοφιλίας τους είναι ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ την μεγαλύτερη μείωση η Νίκη Κεραμέως, η Λίνα Μενδώνη και ο Βασίλης Κικίλιας.

Τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της κυβέρνησης μεταξύ της σημερινής εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Νικος Δένδιας (90% θετικές εντυπώσεις), ενώ ακολουθούν ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (89%), ο Κυριάκος Πιερακκάκης (88%) και ο Κωστής Χατζηδάκης (83%).

Τέλος, τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταξύ της σημερινής εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Έφη Αχτσιόγλου (93%), ο Νάσος Ηλιόπουλος (88%), ο Ανδρέας Ξανθός (87%), ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (86%) και ο Ευκλέιδης Τσακαλώτος (86%).