Την αίσθηση ότι ο χρόνος τελειώνει ενώ ο κίνδυνος μεγαλώνει διατυπώνει στη συνέντευξη που ακολουθεί ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της πανδημίας.

Μάλιστα, χαρακτηρίζει μιλώντας στο «Βήμα» προκλητικό εκβιασμό το δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση μεταβιβάζει ξανά τις δικές της ευθύνες στον λαό, ενώ είναι φανερό σε όλους το έλλειμμα που υπάρχει στα μέτρα που λαμβάνονται. «Εκτός εάν η κυβέρνηση θέλει να φορέσουμε μάσκα και στα μάτια…» σημειώνει με νόημα ο κ. Κουτσούμπας ζητώντας μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, επίταξη των δομών υγείας του ιδιωτικού τομέα κ.λπ.

Παράλληλα, εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία του για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα σημειώνοντας ότι ο κυοφορούμενος διάλογος με την Τουρκία συνιστά «παζάρι με τις ευλογίες των «συμμάχων» που φαίνεται πως καταλήγει σε συνεκμετάλλευση». Από το στόχαστρο της κριτικής του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ δεν λείπει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο επισημαίνει ότι «δεν έχει καμία πλέον σχέση με ό,τι θυμίζει και κυρίως με ό,τι είναι Αριστερά και ριζοσπαστισμός». «Φτάσανε σε σημείο να ενοχοποιούν ακόμα και τη λέξη «διεθνιστής»» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Βλέποντας το πρόσφατο σποτάκι του ΚΚΕ για την πανδημία, με την κλεψύδρα που τελειώνει, η αίσθηση που μένει είναι ότι θεωρείτε σχεδόν βέβαιο ότι πάμε προς τα χειρότερα. Πιστεύετε ότι οδεύουμε σε νέο lockdown;

«Η αίσθηση ότι ο χρόνος τελειώνει και ο κίνδυνος για την υγεία του λαού μεγαλώνει είναι γενικευμένη. Παρά το ότι ο λαός κέρδισε πολύτιμο χρόνο με τα περιοριστικά μέτρα, αυτός δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Το άνοιγμα του τουρισμού με τους όρους των tour operators, των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εταιρειών, οδήγησε στην αύξηση των κρουσμάτων. Τώρα η κυβέρνηση μεταβιβάζει ξανά τις δικές της ευθύνες στον λαό, με τον προκλητικό εκβιασμό «αυτοπροστασία ή καραντίνα». Μόνο που η αυτοπροστασία έχει τα όριά της και η μάσκα δεν εμποδίζει τον λαό από το να βλέπει τη γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας, τον συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς και τα σχολεία, την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, που αναδεικνύονται σε νούμερο 1 κίνδυνο, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία. Εκτός αν η κυβέρνηση θέλει να φορέσουμε μάσκα και στα μάτια…».

Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας έστω και τώρα;

«Τώρα, πριν να είναι αργά, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, στην επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα υγείας, οι οποίες πρέπει να ενταχθούν στον κεντρικό σχεδιασμό. Να εξασφαλίσει επαρκή μέτρα προστασίας και μαζικά τεστ στους εργαζομένους, ιδιαίτερα σε εκείνους που είναι στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας. Να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να αυξήσει τον στόλο στα μέσα μεταφοράς για αποφευχθεί ο συνωστισμός. Και επειδή πάλι θα μας πουν ότι όλα αυτά κοστίζουν, τους απαντάμε: «Κόψτε από τις επιδοτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, από τα 4 δισ. που δαπανούμε ως χώρα για το ΝΑΤΟ». Αυτό σήμερα είναι επείγον, κι αυτό δεν το λέει το ΚΚΕ, το απαιτούν οι ίδιοι οι υγειονομικοί, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, άλλοι εργαζόμενοι που βρίσκονται στον δρόμο».

Κατηγορείτε την κυβέρνηση για τα μέτρα που παίρνει στην αγορά εργασίας (τηλεργασία, ελαστικοποίηση κ.λπ.), όμως δεν ήταν αναμενόμενο σε συνθήκες πανδημίας να υπάρξουν ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις;

«Η πανδημία εξελίσσεται σε μια μεγάλη ευκαιρία για το κεφάλαιο, προκειμένου να επιβάλει μέτρα που ήταν εδώ και καιρό στα συρτάρια του και η υλοποίησή τους είχε αρχίσει πολύ πριν από την πανδημία. Απλά η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και κάθε αστική κυβέρνηση στην ΕΕ, και όχι μόνο, δεν αφήνει αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη και φορτώνει στους εργαζομένους τα βάρη της νέας κρίσης. Αλλωστε, το ίδιο δεν έγινε και στα χρόνια των μνημονίων; Η δήθεν έκτακτη αντεργατική νομοθεσία μονιμοποιήθηκε και σήμερα έρχεται να συμπληρωθεί περαιτέρω. Υπάρχει πλούσια πείρα πλέον στους εργαζομένους ότι «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Μόνοι οι ίδιοι μπορούν, με τον αγώνα τους, να ακυρώσουν αυτά τα σχέδια και κυρίως να σκεφτούν ότι πρέπει να ξεμπερδεύουν με ένα σύστημα που στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να εξασφαλίσει το στοιχειώδες, το δικαίωμα στην υγεία και την αξιοπρεπή ζωή, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες».

Εχετε εκφράσει σαφείς διαφωνίες για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά. Δεν συμμερίζεστε την άποψη ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης; Εκτός αν πιστεύετε ότι το παιχνίδι είναι «σικέ»…

«Δεν μιλάμε για διάλογο ανάμεσα σε δύο χώρες όπου οι λαοί κάνουν κουμάντο και υπηρετούνται τα συμφέροντά τους. Σε μια τέτοια περίπτωση να είστε σίγουροι ότι θα έβρισκαν τρόπους να λύσουν τα όποια προβλήματα. Μιλάμε για ένα γεωπολιτικό ιμπεριαλιστικό παζάρι ανάμεσα σε ισχυρά κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, δυνάμεις της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Γαλλία για τον πλούτο της Αν. Μεσογείου. Εδώ εκδηλώνεται και η αντιπαράθεση της ελληνικής με την τουρκική αστική τάξη, που διεκδικούν η κάθε μία μεγαλύτερο μερίδιο από αυτή τη μοιρασιά. Και το παζάρι με τις ευλογίες των «συμμάχων» φαίνεται πως καταλήγει σε συνεκμετάλλευση, μόνο που αυτή δεν αφορά τους λαούς, αλλά τους ενεργειακούς κολοσσούς και ανοίγει τον δρόμο για έναν νέο γύρο σκληρών ανταγωνισμών και πολεμικών συγκρούσεων».

Γιατί θεωρείτε εκ προοιμίου αρνητική τη στάση των συμμάχων μας, οι οποίοι σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις του Ερντογάν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, πήραν το μέρος της Ελλάδας, τηρουμένων βεβαίως πάντα των δικών τους γεωπολιτικών ενδιαφερόντων;

«Δεν ξέρω αν παίρνουν το μέρος της Ελλάδας και βασικά του ελληνικού λαού όσοι μιλούν για «διαφιλονικούμενα ύδατα», όπως οι ΗΠΑ, ή όσοι αρκούνται σε κάποια λόγια συμπάθειας για να μοσχοπουλήσουν τα οπλικά τους συστήματα, όπως η Γαλλία. Δεν χρειάζονται, όμως, πολλά λόγια και αναλύσεις. Για τη στάση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μιλούν τα εγκλήματά τους, η πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε», που με τραγικό τρόπο γνώρισαν λαοί σε όλο τον κόσμο. Τώρα, προφανώς για τα δικά τους συμφέροντα, πότε σπρώχνουν σε παζάρια για τη συνεκμετάλλευση των θαλασσίων ζωνών, που όμως θα συμπαρασύρουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και πότε υποθάλπουν την επιθετικότητα και τη σύγκρουση. Και αυτά νομίζω έρχεται να επισφραγίσει η επικείμενη επίσκεψη του ΥπΕξ. των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο».

 

Γιατί οι πολίτες δεν «επενδύουν» δημοσκοπικά στο ΚΚΕ, το οποίο σύμφωνα με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης εμφανίζει εικόνα «καθήλωσης»;

«Αυτό που εισπράττουμε καθημερινά είναι η αίσθηση που υπάρχει σε πρωτοπόρα τμήματα του λαού ότι το ΚΚΕ αποτελεί τη μόνη, συνεπή και μαχητική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να επενδύσουν στη συλλογική δράση, τους καθημερινούς αγώνες, κόντρα στις λογικές των μειωμένων απαιτήσεων, αλλά και της συντηρητικοποίησης που ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια. Εκεί θα αποκτούν περισσότερη εμπιστοσύνη στη δύναμή τους, στο ΚΚΕ, που δεν τα παρατάει, δεν συμβιβάζεται με την αθλιότητα, έχει σχέδιο για το σήμερα και το αύριο, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών».

Επίκειται η δικαστική απόφαση για τη «Χρυσή Αυγή». Τι περιμένετε;

«Περιμένουμε ό,τι περιμένει κάθε δημοκράτης, κάθε λαϊκός άνθρωπος, κάθε νέο παιδί. Ο,τι περιμένουν τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης που πάσχισαν επί χρόνια σε αυτή την πολύχρονη δίκη. Περιμένουμε ό,τι περιμένει η μάνα και όλη η οικογένεια του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα: Να βρεθούν οι ναζιστές-εγκληματίες της Χρυσής Αυγής στη φυλακή με τις ανώτατες ποινές!».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με ό,τι είναι Αριστερά και ριζοσπαστισμός»

Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρεί στη μετεξέλιξή του. Πιστεύετε ότι αυτό θα διευκολύνει την απήχηση του ΚΚΕ προς το αριστερό ακροατήριο ή το αντίθετο;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πλέον σχέση με ό,τι θυμίζει και κυρίως με ό,τι είναι Αριστερά και ριζοσπαστισμός. Και γι’ αυτό μιλούν τόσο τα “έργα” του ως κυβέρνησης, αλλά και οι “ημέρες” του ως αντιπολίτευσης. Εστω και με επιμέρους διαφορές, έχει στηρίξει όλες τις κρίσιμες επιλογές της ΝΔ, έχει ψηφίσει σχεδόν τα μισά νομοσχέδια της κυβέρνησης, ενώ η ΝΔ υλοποιεί όλα τα δικά του αντιλαϊκά μέτρα. Είναι πλέον ξεκάθαρη η σοσιαλδημοκρατική του μετάλλαξη. Εδώ φτάσανε σε σημείο σημερινά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενα από το ΠαΣοΚ, να ενοχοποιούν ακόμα και τη λέξη “διεθνιστής”. Το ΚΚΕ απευθύνεται σε όσους εμπιστεύθηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ – ΠαΣοΚ πριν – αλλά και τη ΝΔ, άλλους που στήριξαν μικρότερα κόμματα. Με τους περισσότερους μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες αγωνίες. Τους καλούμε να συναντηθούμε στα σωματεία, στους συλλόγους, στις επιτροπές αγώνα για να νικήσουμε τον φόβο, τον συμβιβασμό. Γι’ αυτό χρειάζεται να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, το ΚΚΕ, να συμπορευτούν σταθερά μαζί του σε όλες τις μάχες».