Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κρούει  τον κώδωνα του κινδύνου, τώρα που τα κρούσματα πέρασαν για άλλη μια φορά τα 400 και σημειώνει για τον κορωνοϊό πως «η χώρα μας αντιμετωπίζει μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων που δεν επιτρέπει εφησυχασμό». Μου είπε ωστόσο πως δεν χρειάζεται πανικός, αλλά αυστηρή τήρηση των μέτρων, όσο πιο αυστηρή γίνεται και ανέφερε με νόημα: «Εάν φοράμε όλοι μάσκες για 14 ημέρες τότε ο ιός περιορίζεται σημαντικά. Ετσι σιγά – σιγά θα τελειώσει. Αλλά να φοράμε όλοι τις μάσκες μας για 14 συνεχείς ημέρες. Ούτε μια μέρα λιγότερο». Αυτά μου είπε ο κ. Χαρδαλιάς και σας τα μετέφερα πάραυτα. Ανακοίνωσε όμως και κάτι άλλο:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους ο ΕΟΔΥ και η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 5.379 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα. Όσον αφορά στα σχολεία, έως την Κυριακή είχε ανασταλεί η λειτουργία 10 σχολικών μονάδων, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 113 σχολεία. Ενδεικτικό του πόσο επιδημιολογικά επιβαρυμένη είναι η Αττική είναι το γεγονός ότι 93 από τα 123 σχολεία, στα οποία έχει εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού, βρίσκονται στην Αθήνα.

***

Και παραδοσιακή… γουρουνοπούλα

Δεν πρόκειται μόνον να σας περιγράψω το μενού που πρόσφερε στο γεύμα εργασίας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Μάικ Πομπέο που περιλάμβανε  κρητικά εδέσματα και ντόπια πιάτα, όπως καλτσούνια με γλυκιά μυζήθρα, χωριάτικη σαλάτα, ντολμαδάκια με ρύζι και αρωματικά, καλτσούνια κρητικά, γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι και τριμμένο κρητικό τυρί, κέικ σοκολάτας, τσικουδιά, λευκό και κόκκινο κρασί, αλλά θα σας περιγράψω αυτό το εξτρά στο γεύμα που μόνον η φημισμένη κρητική φιλοξενία ξέρει να προσφέρει. Την ώρα που οι πάντες απολάμβαναν τα κρητικά εδέσματα και ντόπια πιάτα, εμφανίστηκε στο τραπέζι και μια πιατέλα γουρουνοπούλα, με θαυμάσια τραγανή πέτσα, όπως μου την έχουν περιγράψει. Μετά απ΄αυτό δεν έχω τίποτα άλλο να σας πω για το γεύμα εργασίας παρά μόνον ότι παρακάθισαν σ΄αυτό οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ και στενοί συνεργάτες του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

***

Η βόλτα στο Ενετικό Λιμάνι

Ειδικό πρόγραμμα είχε προβλεφθεί για τη Σούζαν Πομπέο. Οι κυρίες Πομπέο και Μητσοτάκη έκαναν τη βόλτα τους στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, εν συνεχεία απόλαυσαν το γεύμα τους στο γνωστό εστιατόριο του Γιάννη Ξυλούρη. Μαζί με τις κυρίες Μητσοτάκη και Πομπέο ήταν και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη καθώς και η σύζυγος του Αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ.

***

Ο επισείων της φρεγάτας Σαλαμίς

Τη σκηνή που θα σας περιγράψω τώρα δεν την έδειξαν οι κάμερες κατά την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο και του Πρωθυπουργού στη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Σαλαμίς», η οποία να σημειώσω μέχρι προσφάτως βρισκόταν, επί 35 ημέρες,  στην ΝΑ Μεσόγειο παρακολουθώντας τις κινήσεις του Oruc Reis και του τουρκικού στόλου. Οι Πομπέο και Μητσοτάκης την ώρα που επιβιβάζονταν στη φρεγάτα,  άγημα του Πολεμικού Ναυτικού απέδωσε τις προβλεπόμενες σε τέτοιες περιπτώσεις τιμές. Και δεν είναι μόνον τα «παρουσιάστε άρμ», αλλά, όπως μου είπαν στρατιωτικές πηγές ήταν και η ύψωση του «επισείοντος» του Πρωθυπουργού στο κοντάρι. Για να γίνω πιο κατανοητός σας λέω ότι επισείοντες σε πλοία είναι συνήθως ένα αρκετά επίμηκες τρίγωνο ή ορθογώνιο από σακελίδα, αναρτημένο επί του επιμήλου του υψηλότερου ιστού των πολεμικών πλοίων. Αποτελεί το διεθνές διακριτικό σήμα το οποίο επιβεβαιώνει ότι το πλοίο που τον φέρει κυβερνάται από αξιωματικό και βρίσκεται επ΄αυτού σημαντικό πολιτικό πρόσωπο. Ο επισείων παραμένει συνεχώς αναρτημένος, εφόσον δεν είναι αναρτημένο κανένα άλλο σήμα ναυτικής διοικήσεως, όπως για παράδειγμα η σημαία του ανωτάτου πολιτειακού άρχοντος.

***

Δένδιας – Παναγιωτόπουλος στην Κύπρο

Από την Κρήτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στην Κύπρο ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για συντονισμό των κινήσεων Αθήνας – Λευκωσίας.  Θα συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις στην ΝΑ Μεσόγειο υπό το φως των συνεχιζόμενων έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, Να σημειώσω όμως  και τούτα:  1. Την Τετάρτη θα βρίσκεται στη Λευκωσία και η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Arancja Gonzalez Laya, η οποία θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. 2. Την Πέμπτη αναμένεται στην Κύπρο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Θα παρακολουθήσει και την παρέλαση της Εθνικής Φρουράς. Καλά, θα πείτε θα υπάρξει παρέλαση με κρούσματα κορωνοϊού. Τα κρούσματα στην Κύπρο είναι ελεγχόμενα και η παρέλαση θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή κοινού. Θα παρελάσουν απλώς μπροστά στην εξέδρα των επισήμων μόνον οι στρατιωτικοί. Δεν θα έχουν δηλαδή κοινό να τους καμαρώσει τους στρατευμένους και να τους χειροκροτήσει.

***

Ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης

Ισως να το παρατήρησαν μόνον οι… ξενύχτηδες. Αυτοί (οι τυχεροί) που βγήκαν αξημέρωτα Τρίτης στα μπαλκόνια τους, με θέα τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης και είδαν ξαφνικά την Ακρόπολη να σκοτεινιάζει και αμέσως μετά να… λάμπει με χιλιάδες φώτα, πρωτόγνωρο  και συνάμα  εντυπωσιακό νυχτερινό θέαμα. Ηταν μια πρόβα, η προτελευταία του νέου φωτισμού της Ακρόπολης. Η τελευταία πρόβα  έγινε την Τρίτη στις 8 το βράδυ  ακριβώς. Δηλαδή την ίδια ώρα σήμερα (Τετάρτη) που τα φώτα της Ακρόπολης θα ανάψουν για τα καλά, παρουσία  της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με τον νέο φωτισμό επιτυγχάνεται η ανάδειξη των μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου. Ακόμα τονίζει την τρίτη διάσταση μέσω της διαφοροποίησης των εντάσεων και της απόχρωσης και μειώνει κατά περίπου 40% τον αριθμό των φωτιστικών σωμάτων, κάνοντας έτσι οικονομία στην ενέργεια. Εγινε αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων με νέους τύπου LED, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μικρότερο κόστος συντήρησης και με δυνατότητα εναλλαγής μορφών φωτισμού. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά με το νέο φωτισμό περιλαμβάνονται και μνημεία, όπως αυτό του  Θρασύλλου, ή τους Χορηγικούς Κίονες ή ακόμα το Ασκληπιείο που φωτίζονται για πρώτη φορά. Η μελέτη του νέου φωτισμού ανήκει στην Ελευθερία Ντεκώ.

***

Ο κορωνοϊός αναβάλλει την επίσκεψη πρωθυπουργών

Είχε προγραμματιστεί να έρθουν στην Αθήνα και να παραστούν στην τελετή του νέου φωτισμού της Ακρόπολης τρεις πρωθυπουργοί. Οι Μέτε Φρέντερικσεν, Σεμπάστιαν Κουρτζ και Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργοί αντίστοιχα της Δανίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας. Και θα ήταν, με την παραμονή τους στην Αθήνα μια καλή ευκαιρία να συζητήσουν, παραμονή έναρξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη νέα συμφωνία της ΕΕ για το άσυλο και τη μετανάστευση. Δυστυχώς έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές έφταναν στην Αθήνα τηλεγραφήματα (αλλά και τηλεφωνήματα) ότι δεν μπορούν να έρθουν λόγω μέτρων κορωνοϊού. Εάν τελικά δεν έρθουν θα συναντηθούν έτσι και αλλιώς την Πέμπτη με τον κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής.

***

«Η Νέα (Αντι) Κανονικότητα»

Το Athens Democracy Forum ανοίγει τις (διαδικτυακές) πύλες του στο κοινό σήμερα (Τετάρτη). Με τίτλο «Η Νέα (Αντι) Κανονικότητα», το συνέδριο, που λόγω των παγκόσμιων εξελίξεων πραγματοποιείται σε υβριδική μορφή, διαδικτυακά αλλά με φυσική παρουσία μιας ομάδας ομιλητών που θα απευθύνουν από ειδικά διαμορφωμένο στούντιο, θα εξετάσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το πολίτευμα και ολόκληρος ο κόσμος στην εποχή της πανδημίας.

Οι συζητήσεις και οι ομιλίες θα κινηθούν πάνω σε έξι βασικές θεματικές:

  •        Η Δημοκρατία εν καιρώ κρίσης
  •        Η Διπλή Απειλή για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία
  •        Ο Καπιταλισμός στην μετά – Covid εποχή
  •        Γεωπολιτικές Αλλαγές και Παγκόσμιες Ανισότητες
  •        Η Δύναμη της Πίστης
  •        Η Ανοδος του Αυταρχισμού: Ποιος είναι υπεύθυνος;
  •        Από τις Διαμαρτυρίες του Δρόμου στις Κυβερνήσεις

Τις εργασίες του Athens Democracy Forum θα ανοίξει η κεντρική ομιλία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Τo Σάββατο ο Πρωθυπουργός. Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει με τον συγγραφέα και ιστορικό Γιουβάλ Νόα Χαράρι. Μεταξύ των θεματικών διαλόγων που αναμένεται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον είναι οι ομιλίες και οι συζητήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Κλιματική Αλλαγή και το Μεταναστευτικό, τα πάνελ για τον ρόλο της Τεχνολογίας στην πληροφόρηση, ο Αριστοτέλειος Λόγος από τον Πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, η συμμετοχή της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία Dubravka Šuica, και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής  Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς οι συζητήσεις για το μέλλον της Κίνας στον παγκόσμιο χάρτη. Το Athens Democracy Forum θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, Juan Guaidó.