Αρνητικά βγήκαν και τα τεστ του ΕΟΔΥ για τα 12 μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου Mein Schiff.

Ειδικότερα, ο συναγερμός στο κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff σήμανε το πρωί της Δευτέρας όταν τα πρώτα τεστ  που έγιναν στους 12 ναυτικούς βγήκαν θετικά.

Το κρουαζιερόπλοιο μετέφερε 922 επιβάτες και 666 μέλη πλήρωμα, ενώ πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Ηράκλειο-Πειραιάς-Κέρκυρα.

Οι επικεφαλής του πλοίου ενημέρωσαν χθες τον ΕΟΔΥ για την ύπαρξη των θετικών αποτελεσμάτων όμως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι επιστήμονες του Οργανισμού εκτίμησαν ότι έπρεπε να επαναληφθούν τα τεστ καθώς μπορεί να ήταν ψευδώς θετικά δεδομένου ότι ήταν πολύ χαμηλό το ιικό φορτίο το οποίο ανιχνεύθηκε στα δείγματα.

Από το κρουαζιερόπλοιο, με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, δεν μπορούσε να αποβιβαστεί κανένας επιβάτης, ούτε μέλος του πληρώματος μέχρι να φτάσει εκεί το κλιμάκιο.

Η εταιρεία επανέλαβε τα τεστ εν πλω τα οποία βγήκαν όλα αρνητικά.

Σήμερα το πρωί όταν έφτασε το πλοίο στον Πειραιά συνεργείο του ΕΟΔΥ πήρε εκ νέου δείγματα από τους 12 ναυτικούς και υλικό από τις επιφάνειες του πλοίου προκειμένου να γίνει νέος μοριακός έλεγχος που θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει ότι τα κρούσματα αυτά είναι όντως αρνητικά.

Ο συναγερμός έληξε όταν και ο τρίτος γύρος τεσ βγήκαν και αυτά αρνητικά.

Η εξήγηση πίσω από τα αποτελέσματα των rapid test

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλογου που μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η εξήγηση ίσως να βρίσκεται στα rapid test αντιγόνου, τα οποία ναι μεν είναι τα πλέον αξιόπιστα της αγοράς με 90% πιστότητα, αλλά ενεργοποιούνται και με πολύ χαμηλά φορτία. Για το λόγο αυτό τα θετικά τεστ  ξαναελέγχονται με την κλασική μέθοδο του PCR.

Σε όλα τα τεστ, συμπλήρωσε, υπάρχουν ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.