Κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού θεωρείται η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Κρήτη, την ώρα που η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί.

Ο Μάικ Πομπέο βρίσκεται από χθες στα Χανιά, φιλοξενούμενος του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις κοινές δηλώσεις των δύο ανδρών, αμέσως μετά την επίσκεψή τους στη βάση της Σούδας.

Η ελληνική πλευρά, αναμένει την επιβεβαίωση της στήριξης των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η επίσκεψη Πομπέο στη Βάση της Σούδας, πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία κυκλοφορούν εντόνως πληροφορίες για την πρόθεση των ΗΠΑ να μεταφέρουν εκεί τα οπλικά συστήματα από τη βάση του Ιντσιρλίκ που λειτουργεί στα Άδανα από το 1951.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», ανεπισήμως το θέμα έχει τεθεί στο τραπέζι των διμερών επαφών.

Στη Σούδα, άλλωστε, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, να δημιουργήσουν κοντά στην αμερικανική βάση,  Ναύσταθμο για τη μόνιμη παρουσία εκεί σκαφών του Στόλου που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων του Αμερικανού αξιωματούχου η ενεργειακή και η αμυντική συνεργασία, αλλά και η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Ουάσιγκτον να δίνει έμφαση στον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, για τη σταθερότητα στην περιοχή. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βρίσκεται στην Ελλάδα για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο.

Σαφές μήνυμα σε Άγκυρα

«Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών αντανακλά τον κομβικό ρόλο που παίζει η Σούδα για τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στην κυβέρνηση θεωρούν  πως η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, αλλά και όσα διημείφθησαν στη Θεσσαλονίκη, κατά την πρώτη μέρα της παραμονής του σε ελληνικό έδαφος, συνιστούν ένα ισχυρό μήνυμα των ΗΠΑ υπέρ των ελληνικών θέσεων. Ενδεικτικό είναι  το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, μετά τη 45λεπτη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη:

«Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται κοινές απόψεις αναφορικά με την ανατολική Μεσόγειο και επαναβεβαίωσαν τις πεποιθήσεις τους πως τα ζητήματα οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων πρέπει να λύνονται ειρηνικά και σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», αλλά και την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του σχήματος “3+1”, (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες),  «η οποία μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή».

Επίσκεψη στη βάση της Σούδας

Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών έφτασε στα Χανιά, περίπου στις 20.00 το βράδυ της Δευτέρας και τον φιλοξενεί στο πατρικό του σπίτι ο Πρωθυπουργός.

Το πρωί οι δύο άνδρες θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βάσης της Σούδας και στη συνέχεια, στις 11.20, θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις συναντήσεις των δύο ανδρών, θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Στις 13.15, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πομπέο θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του Πρωθυπουργού.

Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα το απόγευμα στις 17:00, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Σε όλη την περιοχή τηρούνται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ τον Αμερικανό Υπουργό συνοδεύουν περίπου 300 άτομα -προσωπικό ασφαλείας- που βρίσκονται στα Χανιά εδώ και λίγες ημέρες.