Την περαιτέρω σύσφιξη την ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας επιβεβαιώνει η συμμετοχή της Ελλάδας και συγκεκριμένα τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη διεθνή αεροπορική άσκηση που διοργανώνει η Πολεμική Αεροπορία της Γαλλίας αυτές τις μέρες στην αεροπορικη βάση 118 Mont de Marsan, υπό τον τίτλο «VOLFA» και το μότο «εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις».

Η συμμετοχή των τεσσάρων ελληνικών «φτερών» που βρίσκονται από τη Δευτέρα στη βάση Μont de Marsan( στη νοτιοδυτική Γαλλία) σχεδιάστηκε από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία με την έγκριση του ΓΕΕΘΑ, το οποίο δίνει βάρος σε τέτοιες διεθνείς συνεκπαιδεύσεις προκειμένου να τεστάρεται συνεχώς αλλά και να βελτιώνεται η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Και βέβαια το δυναμικό «παρών» των ελληνικών F-16 στην άσκηση φανερώνει πόσο υπολογίσιμη είναι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Πρόκειται για μία πολύ υψηλού επιπέδου αεροπορική άσκηση προετοιμασίας μάχης που πραγματοποιείται στη Γαλλία από τι 21 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου. Αυτό καταδεικνύεται άλλωστε και από τις συμμετοχές στη άσκηση συνεκπαίδευσης «VOLFA». Εκτός των τεσσάρων ελληνικών F-16 συμμετέχουν γαλλικά ελικόπτερα ειδικών επιχειρήσεων Caracal, drones Reaper, 2 ισπανικά F-18s. Συμμετέχουν συνολικά 40 αεροσκάφη αλλά και Βέλγοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.


Όπως ανακοίνωσε η πολεμική αεροπορία της Γαλλίας, στο πνεύμα του «εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις» που είναι το μότο της διεθνούς γαλλικής άσκησης, η άσκηση VOLFA περιλαμβάνει περίπου είκοσι σύνθετες αεροπορικές επιδρομές ημέρα και νύχτα. Ανάμεσα στα αντικείμενα είναι η αναγνώριση, η προβολή δύναμης, η αεροπορική υπεροχή αλλά και οι αποστολές προστασίας.

Τα περισσότερα από τα γαλλικά και ισπανικά πληρώματα θα επιχειρούν από τις βάσεις τους, μία καινοτομία που στόχο έχει μεταξύ άλλων και στην οικονομία μέσων.