Μέσα σε δύο βράδια και ανάμεσα σ΄ ένα γεύμα και΄ ένα δείπνο θα έχουν την ευκαιρία οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάϊκ Πομπέο να συζητήσουν τα πάντα, έχοντας άπλετο χρόνο. Να συνομιλήσουν για θέματα που αφορούν όχι μόνον τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και της ευρύτερης περιοχής κυρίως της ΝΑ Μεσογείου. Το δείπνο (Τρίτη βράδυ) θα είναι οι δύο τους μαζί με τις οικογένειές τους. Το άλλο (Τρίτη μεσημέρι) με τη συμμέτοχή και των υπουργών και των αντιπροσωπειών. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα είναι ο δεύτερος επίσημος που θα διανυκτερεύσει στην οικία της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι. Ο πρώτος ήταν ο Χέλμουτ Κολ όταν ήταν καγκελάριος, φιλοξενούμενος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Το καλοκαίρι του 1991 στο πλαίσιο της επίσκεψης του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους (του πρεσβύτερου) και της συζύγου του Μπάρμπαρα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κάλεσε το προεδρικό ζεύγος στην Κρήτη, στο Ακρωτήρι, όπου το μεσημέρι τους παρέθεσε γεύμα με παραδοσιακά κρητικά φαγητά η Μαρίκα Μητσοτάκη. Τότε όμως δεν κοιμήθηκε στην οικία Μητσοτάκη. Ούτε όταν ο Τζωρτζ Μπους επανήλθε το καλοκαίρι του 1994 στο σπίτι του Μητσοτάκη.

***
Στο εντυπωσιακό αυτό σπίτι που δημιούργησαν μετά το 80 ο Κωνσταντίνος και η Μαρίκα Μητσοτάκη και το οποίο αποτελούσε σημείο αναφοράς για όλη την οικογένεια Μητσοτάκη θα ανοίξει τις πόρτες του και για το ζεύγος Πομπέο. Σ΄αυτές τις δύο νύχτες και τις δύο ημέρες της παραμονής Πομπέο στο Ακρωτήρι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα γνωρίσει την κρητική φιλοξενία. Ποτέ άλλοτε Αμερικανός επίσημος δεν έχει παραμείνει τόσο πολύ χρόνο στην Κρήτη.

***

Θα παρακολουθήσουν και το ντιμπέιτ Τραμπ- Μπάϊντεν

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και ίσως να σχολιάσει μαζί με τον κ. Πομπέο, το πρώτο ντιμπέϊτ των Ντόναλντ Τραμπ και Τζον Μπάϊντεν.

Είναι την Τρίτη και βεβαίως θα μεταδοθεί τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο και δεν νομίζω ότι ο κ. Πομπέο θα θέλει να το χάσει. Ούτε βεβαίως και ο κ. Μητσοτάκης. Το ντιμπέϊτ θα μεταδοθεί στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, μόλις δηλαδή το ζεύγος Πομπέο επιστρέψει από τη ξενάγησή του σε αρχαιολογικό χώρο. Πάντως να σημειώσω ότι μπορεί να βρισκόμαστε μερικές εβδομάδες πριν από αμερικανικές εκλογές, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πρώτα απ΄όλα το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έχει ακόμα κριθεί, δεύτερον η κυβέρνηση εάν αλλάξει (εάν δηλαδή ο Τραμπ χάσει τις εκλογές) θα αλλάξει στις 20 Ιανουαρίου 2021 και τρίτον οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τις αμερικανικές κυβερνήσεις δεσμεύουν και τις επόμενες. Από τη Θεσσαλονίκη ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποσχέθηκε στους Θεσσαλονικείς ότι έρχονται και άλλες αμερικανικές επενδύσεις.

***

Ο Πομπέο στους Απτεραίους

Το ζεύγος Πομπέο ζήτησε να επισκεφθεί έναν αρχαιολογικό χώρο. Ετσι επιστρατεύθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που θα τους ξεναγήσει την Τρίτη το απόγευμα στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας. Για την ιστορία σας αναφέρω ότι η αρχαία Απτέρα ήταν μία από τις σπουδαιότερες πόλεις – κράτη της Κρήτης.

Πηγή: www.chaniatourism.com/

Βρίσκεται σε απόσταση 15 περίπου χλμ. από την πόλη των Χανίων με κατεύθυνση προς Ρέθυμνο, σε ένα εκτεταμένο υψίπεδο με υψόμετρο 200μ. με εκπληκτική θέα προς τον κόλπο της Σούδας. Με τα δύο επίνειά της, Μινώα (σημερινό Μαράθι) και Κίσαμο (κοντά στις σημερινές Καλύβες) εξασφάλιζε τον έλεγχο όλης της θαλάσσιας δραστηριότητας που την ανέδειξε σε ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά κέντρα της Κρήτης. Οι Απτεραίοι ήταν δεινοί τοξότες και πολεμούσαν ως μισθοφόροι σε διάφορες περιοχές εκτός Κρήτης, φέρνοντας πλούτο στον τόπο τους. Ο αρχαιολογικός χώρος προσελκύει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες τους οποίους γοητεύει με τα διάσπαρτα μνημεία της, τις μυθολογικές τους συναρτήσεις, τη θέα που προσφέρει προς τους ορεινούς όγκους της Κρήτης, τον κόλπο της Σούδας και την ενδοχώρα του Αποκόρωνα.

***
Πότε θα εμφανιστεί ο Τσιόδρας στην τηλεόραση

Σε νέο τηλεοπτικό μήνυμα της ΕΡΤ, το οποίο ήδη άρχισε να μεταδίδεται, εμφανίζεται μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Είναι, έστω και σε διαφημιστικό μήνυμα της δημόσιας τηλεόρασης μια επανεμφάνιση Τσιόδρα μετά από εβδομάδες. Είχε να εμφανιστεί από τότε που άρχισε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και από τότε στην ενημέρωση των 6 μ.μ. μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά εμφανίζεται συνήθως ο 42χρονος Γκίκας Μαγιορκίνης (εκτός από μία φορά που εμφανίστηκε ο κ. Γώγος).

Σας πληροφορώ ότι ο κ. Τσιόδρας πρόκειται να εμφανιστεί και πάλι στην ενημέρωση των 6 μ.μ. Οχι άμεσα, όχι δηλαδή σήμερα την Τρίτη (που θα εμφανιστεί πάλι ο κ. Μαγιορκίνης), αλλά στις αμέσως επόμενες ημέρες. Θα μιλήσει και πάλι στην καρδιά του κάθε Έλληνα για την αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων και θα δώσει επιστημονικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας.

***

Τι ζητεί ο Πρύτανης

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Μελέτιος Δημόπουλος θεωρεί ότι στη μάχη κατά της πανδημίας είναι απαραίτητο να ενισχυθεί το υγειονομικό
προσωπικό και να βελτιωθούν οι απαραίτητες υποδομές καθώς και:

α. να παραμείνουν στις θέσεις τους όλοι οι Επικουρικοί Ιατροί, των οποίων λήγει η θητεία

β. να ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού όλων των Ιατρών ΕΣΥ, των οποίων έχει ολοκληρωθεί η κρίση.

γ. να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υποβολής υποψηφιοτήτων αξιολόγησης και κρίσης όλων των θέσεων υγειονομικού προσωπικού που προκηρύχθηκαν πρόσφατα.

δ. να προγραμματιστούν επιπλέον προκηρύξεις θέσεων μόνιμου προσωπικού με στόχο τη σταδιακή κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων των Νοσοκομείων, παράλληλα με την επικαιροποίηση των Οργανισμών των Νοσοκομείων όπου να προβλέπονται νέα αντικείμενα σύμφωνα με τις υγειονομικές ανάγκες της
χώρας.

ε. άμεση ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών των Νοσοκομείων με ιδιαίτερη επικέντρωση στις Μονάδες COVID και στις ΜΕΘ: ειδικές στολές για το προσωπικό που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς που πάσχουν από COVID, δυνατότητα πραγματοποίησης γρήγορων τεστ σε όλα τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων, προμήθεια δεύτερου Αξονικού Τομογράφου, όπου δεν υπάρχει για τη βέλτιστη απεικόνιση ασθενών με COVID, ενίσχυση με τεχνολογικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό και προσωπικό για την καθαριότητα κτλ.

***

Ο Τραβόλτα, οι μάσκες, ο ιός και το αερόστατο

«Μες στην πολύ συνάφεια του κόσμου, μες στις πολλές κινήσεις κι ομιλίες…». Ετσι θα έλεγε ο Καβάφης βλέποντας τον χαμό από δηλώσεις, κρίσεις, επικρίσεις και αναλύσεις γύρω από τον κορωνοϊό. Ο κόσμος κατακλύζεται από «σοβαρές» ειδήσεις για την πανδημία, σε τέτοιο σημείο που έχει «μπουχτίσει». Ετσι τις τελευταίες εβδομάδες αυτό που κυριαρχεί είναι το… χιούμορ.

Στα social media γίνεται στην κυριολεξία χαμός με χιουμοριστικά βίντεο και «φτιαγμένες» φωτογραφίες που διακωμωδούν τα όσα συμβαίνουν με τον κορωνοϊό. Η κυρία που πατάει τις μάσκες έχει γίνει viral. Χορεύει με τον Τραβόλτα στο Pulp Fiction, της κάνουν τάκλιν στο γήπεδο, πετάει με αερόστατο. Ο Χαρδαλιάς με το χειροφίλημα στον παπά είναι αντικείμενο ανέκδοτων, όπως ότι το… VAR θα δείξει τι έγινε ενώ οι υπερμεγέθεις μάσκες έκαναν τα χείλη των Ελλήνων να γελάσουν.

Το χιούμορ μπορεί να μην εξοντώνει τον ιό αλλά τουλάχιστον «σκοτώνει» το στρες. Ας σοβαρευτούμε όμως γιατί ο ΕΟΔΥ κατέγραψε για την Δευτέρα, 269 νέα κρούσματα, 4 θανάτους και 73 διασωληνωμένους, ενώ περιμένουμε τα αποτελέσματα και από το κρουαζιερόπλοιο.

***

Οι περιπέτειες του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Μόνον επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, περισσότερα από 25 πρόσωπα είχαν ήδη αλλάξει στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου χωρίς να γίνει απολύτως καμία ουσιαστική αλλαγή αναφορικά με την ίδια την λειτουργία του οργανισμού, ο οποίος εδώ και δεκαετίες, ολοφάνερα χωλαίνει. Πόσο; Τόσο ώστε την περασμένη Δευτέρα να παραιτηθεί σύσσωμο το από τον Νοέμβριο του 2019 Δ.Σ. του ΕΚΚ αποτελούμενο από τους κ.κ.. Πάνο Λουκάκο (Πρόεδρος), Χριστίνα Μανωλοπούλου, Κώστα Φέρρη, Μιρέλλα Παπαοικονόμου, Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, Νίκο Μεγγρέλη και Κωνσταντή Φραγκόπουλο.

Αντιμέτωπο με ένα πρόγραμμα 1.400 αιτήσεων που πρέπει να διεκπεραιωθούν άμεσα, το ΕΚΚ μετά βίας διαχειρίζεται ετησίως 300 περίπου προτάσεις και αυτές με καθυστερήσεις. Απλούστατα επειδή κινείται με μπάτζετ 3 εκατ. ευρώ την ώρα που ΕΚΟΜΕ, μια νέα υπηρεσία στήριξης του ελληνικού κινηματογράφου έχει στη διάθεσή του περί τα 70. Moιράζει ψίχουλα και όχι σε όλους αλλά σε «κάποιους».

Ολα αυτά σε κάνουν να αναρωτιέσαι για τον λόγο ύπαρξης του ΕΚΚ στη σημερινή του μορφή που είναι ίδια με εκείνη του 1990. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πρέπει επίσης να πούμε ότι έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που υποβλήθηκε στο ΕΚΚ το 2018, έχουν εντοπιστεί ευρήματα στη διαχείριση υποθέσεων του Κέντρου που επιτάσσουν την παραπομπή της εν λόγω έκθεσης στη Δικαιοσύνη. Πηγές αναφέρουν περιπτώσεις χρηματοδότησης ταινιών για τις οποίες οι χρηματοδοτούμενοι δεν απέδωσαν ποτέ τα οφειλόμενα παραστατικά.