Η Δευτέρα 5 Οκτωβρίου αποτελεί μια ημέρα με διπλή σημασία για την Ελλάδα και αυτό διότι θα πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και το Eurogroup.

Όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που θα καταθέσουν τον προϋπολογισμό  πονοκεφαλιάζουν για το τι είδους προβλέψεις μπορούν να κάνουν εν μέσω τέτοιας αβεβαιότητας, ωστόσο την επόμενη Δευτέρα θα πρέπει να κάνει τα πρώτα αποκαλυπτήρια για τον προϋπολογισμό.

Το ελληνικό προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει προσωρινές μειώσεις με αιχμή την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων αλλά και την παράτασης εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές, του κινηματογράφους κτλ.

Παράλληλα, ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει τις προβλέψεις για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες καθώς επίσης και μέτρα που έχουν να κάνουν με τα προγράμματα ενίσχυσης εργαζόμενων, ανέργων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του κοροναϊού.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας άλλωστε στο CNN ερωτηθείς για το προσχέδιο προϋπολογισμού 2021ανέφερε πως το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει σε κάποια μεγέθη, κάνοντας όπου απαιτείται και τις αναγκαίες αναθεωρήσεις.

Σε σχέση με το βαθμό της ύφεσης το 2020 επιβεβαίωσε πως θα κινηθεί μεταξύ 8% -9%, λέγοντας πως εκτιμά πως δεν θα υπάρξει ουσιαστική μεταβολή σε σχέση με την εκτίμηση που είχε κάνει η κυβέρνηση τον Απρίλιο.

Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως σε αυτή τη φάση η πορεία του ΑΕΠ είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. «Η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης του τελευταίους 2,5 μήνες δεν ήταν αυτή που επιθυμούσαμε», είπε σχετικά.

Το Eurogroup

Η θετική έβδομη έκθεση των θεσμών για την Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα αποτελέσει ένα από τα θέματα της συνεδρίασης του Eurogroup.  Το Eurogroup θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως διευκρίνισε σε ανάρτησή της στο Twitter η εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup.

Τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν, αφορούν τις προτεραιότητες για τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις για την ανάκαμψη, την επιλογή του αντικαταστάτη του Ιβ Μερς στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και τη μετα-πρόγραμμα στήριξη της Ελλάδας, όπως ανέφερε στο λογαριασμό της στο twitter η εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup.

Υπενθυμίζεται ότι στην 7η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών γίνεται ειδική αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως σημειώνεται, δεν έχει γίνει γνωστή ολόκληρη η απόφαση του ΣτΕ και δεν είναι ξεκάθαρο αν η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τα αναδρομικά και για τις επικουρικές και τα δώρα.

Συμπληρώνεται, μάλιστα, ότι αν τελικά η απόφαση μπορούσε να οδηγήσει σε αξιώσεις από τους συνταξιούχους για τις παραπάνω κατηγορίες συντάξεων, τότε θα υπάρξει πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος το οποίο θα ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Εντός Οκτωβρίου η 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Αμέσως μετά, εντός του Οκτωβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει η 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση για τη χώρα μας.

Στα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, ζήτημα το οποίο παραμένει ψηλά στην ατζέντα.

Η 8η μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Μια έκθεση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς συνδέεται με την έγκριση εκταμίευσης της επόμενης δόσης των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες, ύψους 640 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018 για την ελάφρυνση του χρέους.

Τον ίδιο μήνα (Νοέμβριο) εκτιμάται ότι θα γίνει γνωστή και η γνώμη της Κομισιόν για τα προσχέδια των προϋπολογισμών του 2021.