Πορείες διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Με κεντρικό σύνθημα «ανεπιθύμητος ο Πομπέο» μέλη αριστερών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν αρχικά στο πάρκο Ελευθερίας το απόγευμα της Δευτέρας για να διαμαρτυρηθούν και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική Πρεσβεία.

Ωστόσο, λίγο μετά τις 19:00 σημειώθηκαν μικρής έντασης επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, με τους άντρες των ΜΑΤ να απαντούν με ρίψη χημικών.


Πορεία στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο

Πορεία πραγματοποιούν αυτή την ώρα μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη, Μάικ Πομπέο. «Ανεπιθύμητος ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ» και «έξω ο Πομπέο και το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα», αναγράφουν ορισμένα από τα πανό των συγκεντρωμένων.

Αυτή την ώρα η οδός Εγνατία είναι κλειστή και στα δυο ρεύματα. Νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου.


Χαλάκι η… αμερικανική σημαία

Στάση, μπροστά στο Αμερικανικό Προξενείο, έκανε η πορεία κατά της επίσκεψης του Πομπέο στη Θεσσαλονίκη.

Οι διαδηλωτές ζωγράφισαν και άπλωσαν τη σημαία της Αμερικής στο οδόστρωμα, έγραψαν πάνω της συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, και περπάτησαν από πάνω της.

Συλλαλητήριο την Τρίτη στα Χανιά

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, θα βρεθεί στα Χανιά όπου θα τον υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η άφιξη του Μάικ Πομπέο στην Κρήτη δημιουργεί αντιδράσεις από συλλογικότητες και οργανώσεις οι οποίες διοργανώνουν συλλαλητήριο την ημέρα άφιξής του στα Χανιά.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην Τρίτη στις 6:30 το απόγευμα στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς ενώ ήδη οργανώσεις έχουν εκδώσει ανακοινώσεις καταδίκης της επίσκεψης του Μ. Πομπέο στο νησί.

Ανακοίνωση της της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων:

«Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καλεί τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει από κοινού με εργατικά σωματεία, φορείς του μαζικούς κινήματος  των Χανίων και φοιτητικούς συλλόγους την Τρίτη 29 Σεπτέμβρη στις 6:30 μ.μ. στην Πλατεία της Αγοράς ενάντια στην παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, στην Ελλάδα και  στην επίσκεψη του στα Χανιά.

Και κυρίως ενάντια στις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. να σπρώξουν – με φανερές ή κρυφές διαπραγματεύσεις, με ή χωρίς θερμό επεισόδιο – Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι των συνομιλιών που θα έχουν ως βασικό άξονα την διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, βάζοντας στο κρεβάτι του Προκρούστη τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτός είναι ο σκοπός της επίσκεψης του επικεφαλής της αμερικάνικης διπλωματίας των κανονιοφόρων στη χώρα μας και όχι τα ευρωατλαντικά παραμύθια περί «εγγυήσεων», τάχα,  από τον «διεθνή παράγοντα»  για την ειρήνη, την ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως υποκριτικά πασχίζουν να μας πείσουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα.

Γι΄ αυτό ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. κάνουν πλάτες στις τουρκικές διεκδικήσεις και σφυρίζουν αδιάφορα  στην ανυπόστατη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό ΑΟΖ, που «γκριζάρει» μια τεράστια θαλάσσια έκταση νότια της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης, αφαιρώντας με το «έτσι θέλω» από τα ελληνικά νησιά οποιαδήποτε επιρροή σε θαλάσσιες ζώνες. Γι΄ αυτό  χαρακτηρίζουν την περιοχή ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού ως «διαφιλονικούμενα ύδατα» και εξισώνουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο με τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, βάζοντας τα  ανοιχτά στο «ζύγι» των ιμπεριαλιστικών παζαριών  για να προχωρήσουν τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην περιοχή.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, τα σχέδια, τα παζάρια και οι συμφωνίες που προετοιμάζουν οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας έχουν στον πυρήνα τους τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και γι’ αυτό οδηγούν ολοταχώς σε επώδυνους συμβιβασμούς, που με τη σειρά τους προετοιμάζουν τον επόμενο γύρο αμφισβητήσεων και συγκρούσεων.

Και από εδώ, από τη Σούδα –  ένα χρόνο μετά από την υπογραφή της κατάπτυστης συμφωνίας για την ενίσχυση και επέκταση των βάσεων – θέλει να στείλει μήνυμα ότι το μακρύ και δολοφονικό χέρι του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού είναι εδώ, ενάντια στην ειρήνη, την ασφάλεια στους λαούς της περιοχής.

Η συμμετοχή της χώρας μας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς οδηγεί σε περιπέτειες τον λαό μας, μας εμπλέκει επικίνδυνα στους ενδο-ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού έχουν βαριές ευθύνες γι’ αυτήν την κατάσταση, εκθέτουν το λαό και τη νεολαία μας σε θανάσιμους κινδύνους.

Οι εξελίξεις επιβάλλουν τη συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων, την ένταση της πάλης τους για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ. Καμία αλλαγή των συνόρων, εξασφάλιση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών ως αναπόσπαστο μέρος της ενιαίας ελληνικής επικράτειας.

Την ειρήνη, την ασφάλεια και το ειρηνικό μέλλον μπορούν να εξασφαλίσουν οι λαοί με την ενιαία πάλη τους ενάντια στα άνομα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Έξω ο υπουργός του πολέμου των ΗΠΑ από τη χώρα μας! Με τους λαούς ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους που γεννά!

Η Σούδα λιμάνι των λαών, όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων και οι φορείς που καλούν, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που διαμορφώνεται με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και με πρώτιστο μέλημα την προστασία της δημόσιας υγείας, ενημερώνει τους αγωνιστές και φίλους του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και όλους όσοι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο ότι η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη, όπως επίσης και η τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας για την αποφυγή διάδοσης του «Covid-19».

Ανακοίνωση της ΝΑΡ-νΚΑ:

«Την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ συνταράσσονται από αγώνες και κινητοποιήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν βάναυση κρατική καταστολή, η κυβέρνηση της ΝΔ και σύσσωμος ο αστικός πολιτικός κόσμος επιχαίρουν για την επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στις 28 – 30 Σεπτέμβρη. Τίποτα καλό δεν υπάρχει σ’ αυτή, για τους εργαζόμενους, τη νεολαία και το λαό της χώρας μας, αλλά και όλης της περιοχής! Ο Πομπέο έρχεται για να προωθήσει την επικίνδυνη ατζέντα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που επανειλημμένα έχει φέρει στους λαούς της περιοχής μας επεμβάσεις, πολέμους, αιματοκυλίσματα (Συρία, Β. Αφρική / Λιβύη, Βαλκάνια κ.ά.), για τα ενεργειακά και γεωπολιτικά σχέδια και συμφέροντά τους.

Για να προωθήσει ακόμα βαθύτερες δεσμεύσεις στα σχέδια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού (αναβάθμιση βάσης Σούδας κ.ά.), με την κυβέρνηση άλλωστε να καμαρώνει ως ο πιο «δεδομένος» σύμμαχός του! Για να παίξει τον ρόλο του «επιδιαιτητή» ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, στον επικίνδυνο, αντιδραστικό ανταγωνισμό τους στην περιοχή του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου.

Κινητοποιούμαστε και Διαδηλώνουμε:

  • Ενάντια στις επεμβάσεις και τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή και ειδικά των ΗΠΑ. Για να φύγουν οι βάσεις, να βγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Για να ανατραπεί η «Στρατηγική Αμυντική Συμφωνία» Ελλάδας-ΗΠΑ και οι αμέτρητες «διευκολύνσεις» στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές.
  • Για να καταγγείλουμε και να αγωνιστούμε ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της ελληνικής αστικής τάξης στα «εθνικά θέματα», με όχημα τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία, τους επιθετικούς «άξονες» και συμμαχίες με αιμοσταγή καθεστώτα (Αίγυπτος, Ισραήλ κ.ά.).
  • Όχι στους νέους εξοπλισμούς και τις πολεμικές δαπάνες. Υπερασπίζουμε τα δικαιώματα εργαζόμενων και νεολαίας σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες.
  • Όχι στην στράτευση στα 18 και την αύξηση της θητείας. Κάτω τα χέρια από τις διαδηλώσεις και τις δημοκρατικές ελευθερίες».

Ανακοίνωση από την Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ:

«Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ καλεί σε ξεσηκωμό τον Χανιώτικο λαό ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικού των ΗΠΑ στα Χανιά.

Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλους τους χώρους και στις γειτονίες πρωτοστατούν ώστε να φτάσει το μήνυμα παντού. Είναι ανεπιθύμητος ο Υπουργός του πολέμου στην Πόλη μας.

Στα πλαίσια της πολιτικής δραστηριότητας οργανώθηκε το πρωί του Σαββάτου 26 Σεπτέμβρη πικετοφορία στην Λαϊκή Αγορά των Χανίων.

Η Τ.Ε Χανίων του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα σε μαζική συμμετοχή στην διαδήλωση που οργανώνεται από την Επιτροπή Ειρήνης Χανίων και συμμετέχουν συνδικάτα εργαζομένων και μαζικοί φορείς της Πόλης μας.

ΟΛΟΙ την Τρίτη 29 Σεπτέμβρη στις 18:30 στην πλ. Δημοτικής Αγοράς».