Η είδηση ότι η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης θα χρειαστεί περίπου έναν μήνα για να καταμετρήσει και να γνωρίζει πόσες αιτήσεις συνταξιοδότησης βρίσκονται σε εκκρεμότητα αποτελεί ομολογία του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το ταμείο κύριας ασφάλισης όλων των Ελλήνων, στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και οκτώ χρόνια, με διπλό στόχο:

1. Τη συγκέντρωση δεκάδων φορέων κύριας ασφάλισης συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου κάτω από την ίδια ομπρέλα.

2. Τη μετάβαση της παρακολούθησης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, άρα και δικαιωμάτων, των 3,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων από τις καρτέλες και τους κίτρινους φακέλους με τα ένσημα που ήταν στοιβαγμένα σε φοριαμούς, στην ψηφιακή εποχή όπου όλα γίνονται ηλεκτρονικά.

Γιατί όμως απέτυχε αυτή η προσπάθεια παρότι έχουν προσληφθεί ιδιωτικές εταιρείες για να μηχανογραφήσουν τα αρχεία, παρότι έχουν προσληφθεί δεκάδες νέοι δημόσιοι υπάλληλοι που γνωρίζουν και χειρίζονται τα μηχανογραφικά συστήματα, παρότι έχουν ξοδευθεί χιλιάδες ώρες σκέψης και συσκέψεων για να δοθεί μια λύση ώστε οι 270.000 ασφαλισμένοι που περιμένουν τη σύνταξή τους να έχουν έναν χρονικό ορίζοντα για να προγραμματίσουν πότε θα πάρουν τη σύνταξή τους και πώς θα ζήσουν μέχρι τότε;

Η απάντηση, την οποία αναζητήσαμε σε πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, αποκαλύπτει ένα άλλο – πολιτικό και όχι γραφειοκρατικό – πρόβλημα. Και αυτό είναι η πολυνομία, οι δεκάδες ασφαλιστικοί νόμοι που βρίσκονται σε ισχύ, οι εκατοντάδες υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι που αλλάζουν το πλαίσιο απονομής συντάξεων και συνάμα καθιστούν αδύνατη την τυποποίηση κανόνων, άρα και την ψηφιοποίησή τους που θα επιτρέψει την άμεση απονομή συντάξεων.

Το δυστύχημα όμως είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια των αλλαγών που ξεκίνησαν με το δεύτερο μνημόνιο, το 2012, αποχώρησαν από τη δημόσια διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία εκατοντάδες έμπειρα στελέχη που μπορεί να μη γνώριζαν (λόγω ηλικίας) πώς να χειρίζονται τα κομπιούτερ, αλλά γνώριζαν την ασφαλιστική νομοθεσία απέξω και ανακατωτά.

Σήμερα αυτοί έχουν συνταξιοδοτηθεί, οι νέοι γνωρίζουν πώς να χειρίζονται τα PC και έχουν τη διάθεση να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους. Αυτό όμως δεν αρκεί…

Ισως για όλους αυτούς τους λόγους στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους εξετάστηκε ακόμα και η λύση να «ανακαλέσουν από την εφεδρεία» – όπως λένε οι στρατιωτικοί – συνταξιοδοτηθέντες δημοσίους υπαλλήλους για να βγάλουν το «φίδι» των εκκρεμών συντάξεων από την τρύπα.