Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε άκυρες τις πράξεις πράξεις για πλειστηριασμούς ή κατασχέσεις καθώς και τα ειδοποιητήρια για πληρωμή του ΕΝΦΙΑ που επιδόθηκαν ή εστάλησαν στις πληγείσες -από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» περιοχές.

Δεν έχουν καμία ισχύ

Το ζήτημα ετέθη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα για τους πληγέντες από τον Ιανό. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Αντρέας Λοβέρδος παρενέβη και εξήγησε ότι παρά τις διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου που αναστέλλουν κάθε αναγκαστική πράξη στις πληγείσες περιοχές, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προηγούμενες ημέρες επιδόθηκαν σχετικές πράξεις από δικαστικούς κλητήρες.

«Αν έχουν συμβεί είναι άκυρες. Δεν έχουν καμία ισχύ. Το ίδιο πρόβλημα εντοπίσαμε και με ειδοποιητήρια ΕΝΦΙΑ τα οποία εστάλησαν το Σαββατοκύριακο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η κυβέρνηση σπεύδει να νομοθετήσει με τη διαδικασία του επείγοντος», υπογράμμισε ο Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας στον Αντρέα Λοβέρδο.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε δώδεκα δράσεις ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με το κόστος να ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο αποκάλυψε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση για την τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή 167.630 επιχειρήσεις.

Τέλος, είπε ότι 2.900 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτημα για αποζημίωση λόγω του Ιανού. Από αυτές οι 2.200 είναι στην Καρδίτσα, 450 Κεφαλονιά – Ιθάκη, 173 Ζάκυνθο, 50 Λάρισα, 23 Φθιώτιδα, 7 Μαγνησία και 3 Λευκάδα.

Αναστέλλονται

Νωρίτερα ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο και υπογράμμισε ότι παρατείνονται οι προθεσμίες για την καταβολή βεβαιωμένων οφειλών στις εφορίες καθώς και ότι αναστέλλονται οι πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητής ή ακίνητης περιουσίας ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας ανέφερε:

«Βασικό κορμό του νομοσχεδίου αποτελούν τα μέτρα για τη στήριξη των κατοίκων στις περιοχές που επλήγησαν από τον «Ιανό». Ανάμεσα στα άλλα:

– Χορηγείται εφάπαξ επίδομα προς τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν πληγεί ύψους 5.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση που έχει πληγεί.

– Δίνεται παράταση καταβολής βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση.

– Παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 18/9/2020 έως 18/3/2021. Παράλληλα, για το ίδιο χρονικό διάστημα, αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη φορολογική διοίκηση των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν κύρια κατοικία ή εγκατάσταση στις περιοχές αυτές.

– Αναστέλλεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου, 2021 κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων.

– Δίνεται δυνατότητα στις επιχειρήσεις και τους εργοδότες που επλήγησαν από τον Ιανό – ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας – να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί, αλλά όχι πέραν των τριών μηνών. Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας μπαίνει σε αναστολή είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ποσού 534 ευρώ, καθώς και αναλογίας δώρου Χριστουγέννων».