Περιοχή με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο θεωρείται η Κυψέλη, και γενικότερα το κέντρο της Αθήνας, εξ’ ου και κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έσπευσαν επί τρεις ημέρες προκειμένου να διενεργήσουν τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε κατοίκους της περιοχής.

Τα κινητά συνεργεία του Οργανισμού στη διάρκεια των τριών ημερών (25, 26, 27 Σεπτεμβρίου) διενήργησαν συνολικά 1.600 τεστ, με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα κρούσματα που εντοπίστηκαν δεν είχαν προηγουμένως επαφή με κάποιο μολυσμένο άτομο.

Ειδικότερα, από τα 1.600 τεστ συνολικά, 28 βρέθηκαν θετικά (17 αφορούν Έλληνες και 11 αλλοδαπούς), ενώ κατά τη σημερινή ημέρα διενεργήθηκαν 550 τεστ, από τα οποία προέκυψαν 11 θετικοί (6 Έλληνες, 5 αλλοδαποί – 8 άνδρες και 3 γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 37 έτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΔΥ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να συνεχίσει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στο κέντρο της Αθήνας, δεδομένου ότι αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές διασποράς του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του την Πέμπτη αποκάλυψε ότι ανέρχονται σε 900 τα κρούσματα κορωνοϊού στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, λόγος για τον οποίο έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Οι κινητές μονάδες βρίσκονται στο κέντρο της πόλης «ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε το επιδημιολογικό βάρος σε ό,τι έχει να κάνει με ευάλωτες ομάδες και σε ό,τι έχει να κάνει με τους συμπολίτες μας. Θα μεριμνήσουμε ώστε αυτό να μπορέσει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των μέτρων που παίρνουμε για την Αττική» επεσήμανε.

Οπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Νίκος Χαρδαλιάς, τα rapid tests θα γίνονται σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής, όπως και σε υπηρεσίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας (σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και -κυρίως- νοσοκομεία).

Εξάλλου η Αττική βρέθηκε σήμερα για ακόμη μια ημέρα στο «επίκεντρο» του κορωνοϊού, με 118 νέα καταγεγραμμένα κρούσματα.

Προβληματίζουν οι εικόνες συνωστισμού

Πάντως, έντονο προβληματισμό και ανησυχία συνεχίζουν να προκαλούν οι εικόνες συνωστισμού που υπήρξαν, για ακόμη ένα βράδυ, σε πλατείες παρά την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων.

Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ ήταν εκατοντάδες, ωστόσο ο συγχρωτισμός δεν αποφεύχθηκε, γεγονός που οδηγεί κυβέρνηση και ειδικούς στο να εξετάζουν πρόσθετα μέτρα.

Τα επόμενα 24ωρα κρίνονται κρίσιμα, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερωθεί για όλες τις εξελίξεις κατά την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη που θα έχει τη Δευτέρα με τους ειδικούς της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.