Tο περιστατικό με τη ρίψη κόκκινης μπογιάς στην ελληνική σημαία στο Καστελλόριζο επιβεβαιώνει στο in.gr ο αντιδήμαρχος Στράτος Αμύγδαλος, επισημαίνοντας ότι η σημαία έχει αποκατασταθεί. Τονίζει, δε, πως οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού ξύπνησαν το πρωί του Σαββάτου από τους ήχους τουρκικών εμβατηρίων.

«Περίπου στις 7:00 – 7:10 ξυπνήσαμε με τουρκικά εμβατήρια μέσω drone και μετά αντιληφθήκαμε ότι η σημαία είχε μπογιές» περιγράφει ο κ. Αμύγδαλος, ο οποίος σημειώνει ότι επαναφέραμε τη σημαία στην αρχική μορφή της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τοπικές αρχές διερευνούν το συμβάν, για το οποίο μάλιστα ίσως υπάρξουν εξελίξεις αύριο.

Όπως λέει, στο νησί προκλήθηκε αμέσως αναστάτωση μέχρι οι κάτοικοι να αντιληφθούν τι πραγματικά έχει συμβεί. «Πρωί – πρωί να ξυπνάς με τουρκικά εμβατήρια δεν είναι και ό,τι καλύτερο» λέει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι τα τουρκικά εμβατήρια διήρκεσαν για λίγα λεπτά, μέχρι το drone να αποχωρήσει.

Ήρεμη η κατάσταση στο νησί

Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, καθώς Αθήνα και Άγκυρα οδεύουν προς τις διερευνητικές συνομιλίες, ο κ. Αμύγδαλος επισημαίνει στο in.gr πως τα πνεύματα τις τελευταίες ημέρες έχουν σχετικά ηρεμήσει, ωστόσο εκφράζει τις επιφυλάξεις του.

Με την πείρα και την ψυχραιμία κατοίκου ακριτικού νησιού σε περίοδο που ο Ερτογάν βρίσκεται για σειρά λόγω σε δύσκολη θέση, τονίζει: «Ηρεμήσαμε λίγο, πήραμε μια ανάσα και πάλι από την αρχή. Αυτά συνήθως συμβαίνουν μέχρι να δούμε τις πραγματικές προθέσεις».

Πρόσχημα η αποστρατιωτικοποίηση

Με αφορμή το γεγονός πως η Άγκυρα θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών, ο ίδιος εκτιμά ότι η γείτονα «θα βρει ένα πάτημα για να μην πάμε σε διάλογο».

Σε ό,τι αφορά, δε, τη θέση των κατοίκων σχετικά με το ανυπόστατο και παράλογο αίτημα της Τουρκίας, εμφανίζεται απόλυτος λέγοντας πως «δεν το συζητάμε σε καμιά περίπτωση».