Υψηλούς προσκεκλημένους αναμένει την Τρίτη η 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Θα είναι εκεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο (μετά της συζύγου του Σούζαν), ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Για την παραμονή του κ. Πομπέο στην Κρήτη λίγες εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές εκλογές (που κανείς έως τώρα δεν γνωρίζει εάν θα παραμείνει ή όχι επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) υπάρχει αρκετό παρασκήνιο το οποίο ευθύς αμέσως σας μεταφέρω: Ίσως οι περισσότεροι να μην γνωρίζετε αλλά η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία (Mutual Defense Cooperation Agreement- MDCA) χρειάζεται κάθε χρόνο επικαιροποίηση. Και για τους Αμερικανούς η επικαιροποίηση αυτή είναι σημαντική, αφού ζητούν ανάμεσα στα άλλα να μην διαρκεί μόνον ένα έτος άλλα τρία ή ακόμα και πέντε. Βεβαίως στις απαιτήσεις των Αμερικανών (που είναι και η επέκταση της προβλήτας Κ-14 για να δέχεται περισσότερα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα, υποβρύχια και άλλα βαριά πλοία) προβάλλονται οι ελληνικές απαιτήσεις. Για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να σας πω τι ακριβώς ζητάμε από τους Αμερικανούς, ούτε τι ζητούν οι Αμερικανοί από εμάς…

***

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Πεντάγωνο

Και από την Κρήτη θα σας μεταφέρω στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην αίθουσα συσκέψεων όπου την Παρασκευή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δέχθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και τον… Τσίπρα. Οχι βεβαίως τον Προέδρο Αλέξη Τσίπρα, αλλά το εξάδελφο, Γιώργο Τσίπρα και τον Τομεάρχη Θόδωρο Δρίτσα (φωτογραφία). Οι Συριζαίοι, βλέπετε, σφόδρα ανησύχησαν ότι αποστρατιωτικοποιούνται τα νησιά και πήγαν στον υπουργό Άμυνας να τους εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει. Μπορεί, τους είπε, να απομακρύνθηκαν ορισμένα οπλικά συστήματα που ήταν από τον πόλεμο της Κορέας, αλλά τα νησιά δεν αποστρατιωτικοποιούνται. Ούτε βεβαίως μειώνεται η στρατιωτική δύναμη στον Εβρο. Ισα- ίσα με τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων η άμυνα των νησιών ενισχύεται πιο ορθολογικά και με στελέχη και με μέσα.

***

ΥΠΕΘΑ ΚΑΜΜΕΝΟΣ Π ΣΥΝ ΤΥΠΟΥ

Η νέα δομή στους Λοκατζήδες

Και από το γραφείο του υπουργού Άμυνας θα σας πάω έναν όροφο πιο κάτω, στο γραφείο του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος έχει επεξεργαστεί σχέδιο για τη λειτουργία των ειδικών δυνάμεων. Προτού σας δώσω λεπτομέρειες, σας ενημερώνω ότι κάποια στιγμή ενώ γινόταν η συζήτηση για την αύξηση της θητείας ο υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος είχε πει ότι προτιμά να έχει 3.000 κομάντος περισσότερους παρά μερικούς μήνες αύξηση της θητείας. Για αυτούς τους κομάντος έγιναν τα σχέδια του Α/ΓΕΕΘΑ, ο οποίος να σημειώσω ότι και αυτός ήταν «κομάντο», διοικώντας καταδρομείς, «βατράχια» και την Z-MAK. Έτσι δημιουργείται camp νατοϊκών προδιαγραφών στην 13η Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αλλωστε ο στρατηγός Φλώρος γνωρίζει καλά ότι η αφρόκρεμα των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος και σημαντικό εργαλείο που μπορεί να κρίνει τις σύγχρονες μορφές ενόπλων συγκρούσεων.

***

Η 17χρονη που νίκησε τον ιό

Πάμε τώρα στο μέτωπο κατά του κορωνοϊού με μια αισιόδοξη είδηση. Είδηση όπου η ζωή βγήκε νικήτρια από τη ΜΕΘ. Πρόκειται για την 17χρονη η οποία νοσηλευόταν διασωληνωμένη στο ΑΧΕΠΑ επί 40 ημέρες. Ηταν από τα θύματα ενός πάρτι στην Χαλκιδική. Οι θεράποντες γιατροί ανακοίνωσαν την αποσωλήνωσή της και τη μεταφορά της σε απλό δωμάτιο του νοσοκομείου. Η 17χρονη δεν έπασχε από υποκείμενο νόσημα, ενώ παραμένει ακόμα ανεξήγητο γιατί νόσησε τόσο βαριά. Ο γιατρός της συγκλονίζει με αυτά που λέει…

«Η νίκη είναι δική της, αυτή πάλεψε, αυτή τα κατάφερε. Είναι σε άψογη κλινική κατάσταση και θα επιστρέψει στο οικογενειακό της περιβάλλον από εβδομάδα. Ολοι μπορεί να προσβληθούν από τον ιό, είναι σπάνιο να βλέπουμε ένα άτομο σε αυτή την ηλικία να οδηγείται στη ΜΕΘ. Προφανώς ήταν μια υπέρμετρη αντίδραση του οργανισμού απέναντι στον ιό. Το νεαρό της ηλικίας της τη βοήθησε να αντεπεξέλθει σε αυτή την κατάσταση», είπε ο γιατρός της.

***

Τι ζήτησε ο Τσίπρας στον Ευαγγελισμό

Και στον Ευαγγελισμό, τον οποίο επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας γίνονται αποσηλωνήσεις σχεδόν καθημερινά. Σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενείς που είχαν αποσωληνωθεί διασωληνώθηκαν και πάλι αφού υποτροπίασαν. Πάντως ο κ. Τσίπρας δεν ζήτησε να επισκεφθεί τη ΜΕΘ Ευαγγελισμού, αλλά πήγε στο αμφιθέατρο και ρώτησε για το ποσοστό των κρεβατιών που είναι ελεύθερα στις ΜΕΘ, το ποσοστό θνησιμότητας, πόσοι είναι οι αλλοδαποί που νοσηλεύονται και πολλά άλλα. Είπε ότι κρίσιμη είναι η κατάσταση λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού. Εκανε έκκληση στον Πρωθυπουργό για αύξηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

***

Ο στρατιώτης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Ορκίστηκε στρατιώτης ο γιος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος, ο οποίος υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στον Εβρο. Λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην ορκωμοσία του γιου του. Ωστόσο, δημοσιεύοντας τη φωτογραφία από την ορκωμοσία στο Instagram, δήλωσε υπερήφανος πατέρας και εξέφρασε τη στενοχώρια του που δεν μπόρεσε να είναι στην ορκωμοσία.

***

Η… κορωνοσέλφι με τον Τσιόδρα

Ετσι σεμνός και συνεσταλμένος που είναι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσε να σκεφτεί είναι μια… σέλφι. Την οποία όμως τελικά δεν απέφυγε όταν του το ζήτησε μια συμπαθέστατη κυριούλα στην Κυψέλη, όπου βρέθηκε την Παρασκευή για τα στοχευμένα τεστ κορωνοϊού από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ. Ισως να ήταν και η πρώτη… «κορωνοσέλφι» που έβγαλε ο κ. καθηγητής και εξηγούμαι. Έβγαλε σέλφι από… απόσταση. Φορώντας τη μάσκα του, έβαλε τα χέρια πίσω στην πλάτη του, κοίταξε το φακό του κινητού προσέχοντας πάντα να μην πολυπλησιάσει την κυριούλα η οποία επίσης φορούσε μάσκα αλλά με λανθασμένο τρόπο.

***

Από την Alpha Bank στο ΚΚΕ

Αναφέρομαι σε ένα σημαντικό ιστορικό κειμήλιο, το χειροκίνητο τυπογραφικό πιεστήριο του ΚΚΕ στη Χίο που χρησιμοποιούσε ο ποιητής Φώτης Αγγουλές και το οποίο βρισκόταν στο κατάστημα της ALPHA BANK στο νησί. Από σήμερα βρίσκεται στη μόνιμη έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων στην είσοδο των γραφείων του ΚΚΕ στον Περισσό.

Πώς βρέθηκε όμως στα χέρια της τράπεζας; Είναι ολόκληρη ιστορία, η οποία ξεκινάει το 1946, όταν η Περιφερειακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ, αποφασίζει τη δημιουργία του σε συνθήκες παρανομίας, προκειμένου να συνεχίσει να εκδίδει την εφημερίδα του κόμματος “ΕΜΠΡΟΣ” και το έντυπο του ΕΑΜ “ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ”. Από τότε έως και τον Μάρτη του 1948 όπου και το πήρε η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, το έκρυβαν σε διάφορα μέρη του νησιού, με κίνδυνο της ζωής τους, μέλη και οπαδοί του κόμματος. Στη συνέχεια παραδόθηκε σε τυπογραφείο της πόλης και ύστερα από καιρό βρέθηκε σε αποθήκη, την οποία είχε κατασχέσει η Αlpha Βank. Αυτό το ιστορικό κειμήλιο το αναγνώρισε και το διέσωσε ο Παναγιώτης Καλαμπόκης, ο τότε Διευθυντής της Τράπεζας στη Χίο, ο οποίος το τοποθέτησε σε προθήκη στο κεντρικό κατάστημα στην Λεωφόρο Αιγαίου.

Στο πιεστήριο υπάρχει ακόμα, ανάγλυφη η μήτρα με το ποίημα του Φ. Αγγουλέ:

Μην καρτεράτε να λυγίσουμε μήτε για μια στιγμή

μηδ’ώσω στην κακοκαιριά λυγάει το κυπαρίσσι

έχουμε τη ζωή πολύ πάρα πολύ αγαπήσει”.