Επειδή πολύς λόγος γίνεται για αποκλιμάκωση, ώστε να παραχθούν προϋποθέσεις για διερευνητικές επαφές, κάποιοι όροι διεθνούς πολιτικού πολιτισμού, ιδιαιτέρως χρήσιμοι, πρέπει να διασφαλιστούν.

Μια αποκλιμάκωση δεν μπορεί να αφορά μόνο στα ορατά και στα ηχηρά, «στα πλοία και στα αεροπλάνα». Κάθε μέρα με δηλώσεις υβριστικές, υποτιμητικές και με ύφη ανάλογα, προσβάλλεται ο λαός μας και διαστρεβλώνεται η ιστορία του.

Ομως, προσοχή! Αυτή η πρακτική απευθύνεται προεχόντως στην ίδια την τουρκική κοινωνία. Και πολύ λιγότερο σε εμάς. Και στοχεύει να την υπερφανατίζει, να την αφιονίζει και μετά να επαναεισπράττει το αποτέλεσμα. Δηλητηριάζοντάς την, τη μετατρέπει σε έναν ηθικοπολιτικά αφοπλισμένο σύμμαχο της παράνοιας.

Και τώρα πώς μπορεί να κάνει πίσω όταν υπαιτίως αυτοπαγιδευμένη η τουρκική κυβέρνηση απολαμβάνει το τέχνασμα; Πώς;

Γι’ αυτό η αποκλιμάκωση που πρέπει να της απαιτηθεί είναι ο τερματισμός όλων των προκλήσεων, όλων των φραστικών και εικονογραφικών αθλιοτήτων. Οταν μάλιστα ο Πρωθυπουργός της δικής μας χώρας – με άλλο βέβαια πολιτικό και πολιτιστικό κύρος – ουδέποτε ξεστόμισε λόγια ανάλογα για τον τουρκικό λαό.

Μόνο έτσι μια διευρυμένη αποκλιμάκωση θα πρέπει να απαιτηθεί. Γιατί έτσι μόνο θα μπορούσε να παράξει εγγυήσεις. Διότι όταν η Τουρκία ζητεί εγγυήσεις ότι εμείς δεν θα υπαναχωρήσουμε, στην πραγματικότητα ζητά να μην ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, ενώ εκείνη θα ασκεί τα παράνομα δικά της.

Και επειδή στις μέρες που έρχονται θα υποστούμε μια πολύ πιο μελετημένη από επικοινωνιακή άποψη μεικτή φρασεολογία μετριοπάθειας και υπαινισσόμενων απειλών, γι’ αυτό, για μια ακόμα φορά, πρέπει να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση αυτή η διευρυμένη αποκλιμάκωση.

Γιατί αν στο σήμερα οι εμπορευματικοί ρεαλισμοί ανέχονται παραβιάσεις αρχών, στο αύριο αυτό μπορεί να πληρωθεί θανάσιμα αν αφεθεί μια θρησκειοποιημένη βαρβαρότητα να προελαύνει. Τόσο εναντίον της Ευρώπης όσο και εναντίον της Ελλάδας. Και αυτής ακόμα της τουρκικής κοινωνίας.

Ο κ. Γιάννης Μεταξάς είναι επίτιμος καθηγητής πανεπιστημίων, τακτικό μέλος της Academie Europeenne Interdisciplinaire des Sciences.