Δημοσιεύθηκε, μετά από έγκριση της ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), το τεύχος προκήρυξης για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz με σκοπό την ανάπτυξη δικτύων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς.

Η διαδικασία οριστικοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΤΤ, είναι πλήρως συμβατή με το ισχύον ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.

Αντικείμενο της προκήρυξης είναι ο καθορισμός της διαδικασίας για τη χορήγηση, μέσω δημοπρασίας δικαιωμάτων χρήσης ραδιοφάσματος για την ανάπτυξη του 5G και συγκεκριμένα:

α) Έως πέντε (5) δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη ραδιοσυχνοτήτων 3410-3800 MHz.

β) Έως δώδεκα (12) δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 2×5 MHz στις ζώνες ραδιοσυχνοτήτων 1920-1980 MHz & 2110-2170 MHz.

γ) Έως έξι (6) δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 2×5 MHz στις ζώνες ραδιοσυχνοτήτων 703-733 MHz & 758-788 MHz.

δ) Έως πέντε (5) δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 200 MHz στη ζώνη ραδιοσυχνοτήτων 26,5 – 27,5 GHz.

Η διαγωνιστική διαδικασία για όλα τα τμήματα συχνοτήτων θα πραγματοποιηθεί μέσω δημοπρασίας πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα και χρήση ειδικού λογισμικού που έχει αναπτυχθεί για αυτό το σκοπό από την ΕΕΤΤ.

Την αίτηση συμμετοχής στη δημοπρασία, η οποία θα πρέπει να κατατεθεί την 23η Οκτωβρίου 2020, θα πρέπει να συνοδεύει Εγγυητική Επιστολή, ύψους 2 εκατ. ευρώ, από πιστωτικά ιδρύματα ή άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που λειτουργούν νόμιμα σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν σύμφωνα με την νομοθεσία των κρατών αυτών, αυτό το δικαίωμα. Η Εγγυητική Επιστολή Συμμετοχής ισχύει μέχρι και 60 ημέρες από την ανακοίνωση των υπερθεματιστών από την ΕΕΤΤ, δηλαδή μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2021.

Σε περίπτωση μετάθεσης της αρχικώς ορισθείσας ημερομηνίας ανακήρυξης του υπερθεματιστή, ο συμμετέχων θα πρέπει να προνοήσει για την έγκαιρη παράταση της χρονικής διάρκειας της εγγυητικής.

Η τιμή της εκκίνησης για τη δημοπρασία ποικίλει ανά τμήμα και ανά φασματική περιοχή με την κλίμακα να διαμορφώνεται από 640.000 ευρώ ως και 25 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη δικτύων 5 ης γενιάς αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς τον καταναλωτή και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, καθώς μεταξύ άλλων θα προσφέρει τη δυνατότητα σημαντικά υψηλότερων ταχυτήτων και εξαιρετικά χαμηλότερου χρόνου απόκρισης, επιτρέποντας την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων εφαρμογών.

Η αξιοποίηση των δικτύων 5 ης γενιάς εκτιμάται πως θα αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ παράλληλα θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην οικονομία.

Το επόμενο βήμα της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι η κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής, που έχει οριστεί για την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 10:00 έως 11:00 π.μ. Το τεύχος προκήρυξης, όπου περιγράφονται λεπτομερώς οι κανόνες διεξαγωγής και τα στάδια της διαδικασίας, είναι διαθέσιμο στο διαδικτυακό τόπο της ΕΕΤΤ.

Όπως ορίζεται στο τεύχος της προκήρυξης, οι υπερθεματιστές στους οποίους θα χορηγηθούν δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων μπορούν να επιλέξουν χωρίς περιορισμούς την τεχνολογία που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι τα συστήματά τους δεν δημιουργούν παρεμβολές σε άλλους νόμιμους χρήστες του ραδιοφάσματος και παρέχουν κατάλληλη προστασία σε συστήματα παρακείμενων ζωνών του ραδιοφάσματος.

Επίσης, δεσμεύονται να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση προβλημάτων επιζήμιων παρεμβολών που τυχόν παρουσιαστούν με άλλους κατόχους δικαιωμάτων χρήσης συχνοτήτων στις ανωτέρω φασματικές περιοχές. Τέλος, δύνανται να αιτηθούν από την ΕΕΤΤ την παράταση για 5 έτη καταβάλλοντας το τίμημα που ορίζεται στο τεύχος.