Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω από την μάσκα έχουμε φωνή» διαδηλώνουν αυτήν την ώρα στο κέντρο της Αθήνας μαθητές από υπό κατάληψη σχολεία της πρωτεύουσας.

Βασικό αίτημα των μαθητών είναι η λήψη όλων των αναγκαίων και απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια τόσο τη δική τους όσο και των εκπαιδευτικών.

Αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

«Ζητάμε καθηγητές, μας φέρνετε εισαγγελείς»

Οι μαθητές και οι μαθήτριες διεκδικούν μεταξύ άλλων τη συγκρότηση τμημάτων με μέγιστο αριθμό τους 15 μαθητές, πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και του προσωπικού καθαριότητας για να γίνονται κανονικά και με ασφάλεια τα μαθήματα, καθώς και ανατροπή του νόμου Κεραμέως για την τράπεζα θεμάτων.

«Ζητάμε καθηγητές- μας φέρνετε εισαγγελείς και αστυνομία! Φωνάζουμε πως η μάσκα δεν φτάνει- Μας παρουσιάζετε ως αρνητές της μάσκας! Μας λέτε πως είναι πρόβλημα η μαθητική μας πορεία που θα φοράμε μάσκες και θα κρατάμε αποστάσεις αλλά δεν είναι πρόβλημα ο συνωστισμός στην τάξη και στο μετρό!» αναφέρει το Συντονιστικό των μαθητών σε ανακοίνωσή του.

Στο πλευρό των μαθητών θα είναι και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων (ΑΣΓΜΕ) η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «τα αιτήματα των μαθητών είναι τα αιτήματα με τα οποία γονείς και εκπαιδευτικοί έχουμε κινητοποιηθεί από την αρχή της πανδημίας και σήμερα παραμένουν ακόμα άλυτα».

Γιατί ζούμε, προσθέτει η Ομοσπονδία,  την τραγική καθημερινότητα του ελληνικού σχολείου που δεν εξασφαλίζει ισότιμα τη μόρφωση, την υγιεινή και την ασφάλεια των παιδιών μας .

Οι γονείς, λέει η ΑΣΓΜΕ, μέσα από τους Συλλόγους Γονέων στεκόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης να ποινικοποιήσει, με Εισαγγελικές παραγγελίες και συλλήψεις μαθητών, τους αγώνες και τις αγωνίες των παιδιών μας για να μορφωθούν με ασφάλεια.

Η Εύη Καλλίνη και η εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε με μαθητές από το 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη. O Άρης και ο Αλέξανδρος, που συμμετείχαν και στην χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εξηγούν τους λόγους της κατάληψης.

Όπως λένε δεν είναι κατά της χρήσης μάσκας, που θεωρούν ότι σε ένα βαθμό προστατεύει. Ζητούν περισσότερες μάσκες ενώ το κυριότερο αίτημά τους είναι να δημιουργηθούν τμήματα των 15 ατόμων. Επίσης ζητούν βιβλία και καθηγητές ειδικοτήτων.