Με τους αρμόδιους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης θα συναντηθεί σήμερα ο υπουργός, Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις για τον κορονοϊό και την ετοιμότητα του συστήματος υγείας.

Σε κρίσιμη φάση η πανδημία

Η συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας στις 15:00.

Σημειώνεται ότι τη στιγμή που γίνεται επίσημη ενημέρωση στους εκπροσώπους των κομμάτων, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει και τηλεοπτικό μήνυμα στους πολίτες για τον κοροναϊό σήμερα στις 6 το απόγευμα.

Όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας ο πρωθυπουργός θα απευθύνει μήνυμα στους πολίτες για τον κοροναϊό λέγοντας μόνο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αναφερθεί σε νέα μέτρα, ούτε σε lockdown.

Το διάγγελμα Μητσοτάκη αλλά και η ενημέρωση των κομμάτων έρχεται την ώρα που η πανδημία του κοροναϊού βρίσκεται σε μία κρίσιμη φάση στην Ελλάδα, καθώς η έκρηξη των κρουσμάτων και θανάτων τις τελευταίες ημέρες αλλά και η ανησυχητική αύξηση των διασωληνομένων καθώς και οι ελλείψεις σε ΜΕΘ έχει προκαλέσει σε κυβέρνηση και ειδικούς «πονοκέφαλο».

Καθημερινά πέφτουν στο τραπέζι εισηγήσεις για τη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να σβηστούν «εστίες» κοροναϊού ενώ μεγάλη συζήτηση υπάρχει για την Αττική στην οποία καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα.

Ο κ. Πέτσας θέλοντας να καθησυχάσει τους πολίτες υπογράμμισε, ερωτηθείς για τη λήψη νέων μέτρων, ότι εάν αυτά αποφασισθούν θα είναι μέτρα απλά, εφαρμόσιμα και εύκολο να ελεγχθούν. «Το γενικό lockdown δεν είναι στο τραπέζι» σημείωσε.

«Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το παράδειγμα άλλων χωρών ας ληφθεί από όλους μας σοβαρά υπόψη.

Η Γαλλία, για παράδειγμα, μια προηγμένη Ευρωπαϊκή χώρα, με περίπου εξαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, καταγράφει σταθερά τις τελευταίες ημέρες πάνω από 10.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως. Αναλογικά, δηλαδή, με βάση τον πληθυσμό της, η Ελλάδα θα ξεπερνούσε ακόμη και τα 1.600 κρούσματα ημερησίως» ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας στην εισαγωγική του ομιλία.

Πρόσθεσε πως χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί και χάρη στην ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα που επέδειξε και εξακολουθεί να επιδεικνύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν σταθεροποιηθεί σε πάνω από 300 ημερησίως.

«Η σύγκριση, επίσης, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με παρόμοιο πληθυσμό, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας από πολλές άλλες χώρες, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και σε αριθμό θανάτων.

Η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα δεν οδηγεί σε εφησυχασμό, αλλά σε εγρήγορση προκειμένου να την βελτιώσουμε.
Γιατί η πανδημία εξελίσσεται δυναμικά. Και η στρατηγική μας απέναντι στον κορονοϊό, για να είναι αποτελεσματική, είναι επίσης δυναμική, και καθορίζεται από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων».