Με την επιστροφή της πρωτεύουσας σε κανονικούς ρυθμούς – έστω και εν μέσω πανδημίας – ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης, φρόντισε να παραδεχθεί κάτι. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, είπε ότι καλά ήταν τα πειράματα που έκανε με τον κατ’ ευφημισμό «μεγάλο περίπατο», αλλά μάλλον απέτυχαν. «Βγήκε και δεν βγήκε», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Μπορεί να έχει επιλέξει μία κατά λοιπά χαριτωμένη επικοινωνιακή πολιτική, όμως η ουσία είναι μία. Παρά τις καλοδεχούμενες και εν τέλει αυτονόητες επιχειρήσεις καθαριότητας και εξαφάνισης των αποκρουστικών γκράφιτι, τις ασφαλτοστρώσεις και μερικά άλλα καλοπιστικά, το πρόβλημα της κυκλοφορίας των Αθηναίων και των επισκεπτών στο κέντρο της πόλης είναι μεγαλύτερο από ποτέ.

Σε αυτό έχει συντελέσει κατά μείζονα λόγο το πείραμα του μεγάλου περιπάτου. Φαινόταν ανώδυνο με την υποτονική κυκλοφορία στις αρχές του καλοκαιριού (λόγω πανδημίας και μειωμένης τουριστικής κίνησης), σήμερα όποιος κινείται στην πόλη βιώνει μία οδυνηρή εμπειρία.

Την στιγμή που ο δήμαρχος εξαγγέλλει έργα και παρεμβάσεις, αυτό που βλέπει κάποιος είναι τις περισσότερους από τους κεντρικούς δρόμους φρακαρισμένους και στην ουσία αχρηστευμένους.

Αν κάποιος θέλει να πάει από το Κολωνάκι στο Παγκράτι, πρέπει να κάνει τις απίστευτες περιφερειακές διαδρομές, δεδομένου ότι η Ηρώδου Αττικού είναι μέρος του «μεγάλου περίπατου».

Και στο Κολωνάκι και τα πέριξ του, βλέπει μεταξύ των άλλων την Πατριάρχου Ιωακείμ πλημμυρισμένη με (διπλο)παρκαρισμένα (παράνομα) αυτοκίνητα, πούλμαν, ταξί και βανάκια, ή αν θέλει να διαφύγει προς τα νότια, βλέπει την ίδια και χειρότερη εικόνα στη Σόλωνος.

Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά και μπορεί κάποιος αρμόδιος να ισχυριστεί ότι οι συγκεκριμένες αρτηρίες δεν είναι αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας. Λίγη σημασία έχει αυτό. Αν ο δήμαρχος έχει τέτοιο ενδιαφέρον για το κέντρο της πόλης, οφείλει να διεκδικήσει την αρμοδιότητα, αντί να δίνει απλώς εντολές στη Δημοτική Αστυνομία να κόβει κλήσεις στις περιοχές ελεγχόμενης στάθμευσης κατοίκων.

Ειδάλλως, κάθε του προσπάθεια, όσο καλοπροαίρετη και αν είναι, δεν πρόκειται να πείσει κανέναν. Πολύ απλά, επειδή κάθε παρέμβαση, θα ακυρώνεται εν τοις πράγμασι.

Η περίοδος που ακολουθεί είναι κρίσιμη για πολλά. Και θα είναι καθοριστική κατά κύριο λόγο, επειδή θα αποδειχθεί κατά πόσον οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από όσους κέρδισαν δημοτικές, περιφερειακές και βουλευτικές εκλογές την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2019, θα επαληθευτούν.

Οι επικοινωνιακές εκστρατείες και οι καλοπιστικές πρωτοβουλίες μπορεί να έχουν κάποιον αντίκτυπο, πλην όμως η καθημερινότητα και η ουσιαστική της βελτίωση θα είναι το μοναδικό κριτήριο.