Το πρώτο βήμα για την πρόκριση στους ομίλους τους Champions League καλείται να κάνει απόψε (23/9, 22:00) στο γήπεδό του ο Ολυμπιακός.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι ερυθρόλευκοι θα αντιμετωπίσουν την Ομόνοια στα Κύπελλα Ευρώπης. Η σημερινή μάχη αποτελεί την ένατη κόντρα σε κυπριακή ομάδα για τον Ολυμπιακό, με τους Πειραιώτες να μετρούν τέσσερις νίκες, μία ισοπαλία και τρεις ήττες. Οι έξι αναμετρήσεις εξ’ αυτών διεξήχθηκαν στο πλαίσιο των προκριματικών ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ενώ οι δύο σε ομίλους, το κοντινό 2016 κόντρα στον ΑΠΟΕΛ.

Μάλιστα, ο Ολυμπιακός δεν έχει και τις καλύτερες αναμνήσεις από τους δύο αγώνες με την ομάδα της Λευκωσίας, αφού τόσο στο «Γ.Σ.Π.», όσο και στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» οι Κύπριοι πήραν τη νίκη.

Ο σκληροτράχηλος ΑΠΟΕΛ, όχι μόνο στάθηκε όρθιος στο Φάληρο, αλλά κατάφερε να φύγει με το διπλό από αυτό, επικρατώντας 1-0 με χρυσό σκόρερ τον Σωτηρίου. Εκτός έδρας οι ερυθρόλευκοι παρουσίασαν κάκιστη εικόνα και ηττήθηκαν δίκαια με 2-0.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αυτές ήττες δεν… κόστισαν στον Ολυμπιακό καθώς τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου και πήρε το εισιτήριο για τους «32» του Europa League.

Το μακρινό 1965 ήταν η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε κυπριακή ομάδα στα Κύπελλα Ευρώπης. Συγκεκριμένα, στις 26 Σεπτεμβρίου της χρονιάς εκείνης, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, οι ερυθρόλευκοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους με τη σημερινή τους αντίπαλο, Ομόνοια, επικρατώντας στο πρώτο ματς εκτός έδρας με 1-0.

Στη ρεβάνς της Αθήνας, οι Πειραιώτες… έπαιξαν όσο χρειάστηκε και το τελικό 1-1 τους έδωσε την πρόκριση για την επόμενη φάση του θεσμού. Για την ιστορία, εκεί βρήκαν απέναντί τους την πανίσχυρη Γουέστ Χαμ, η οποία υποχρέωσε την ομάδα του Σιδέρη και του Παπάζογλου σε βαριά ήττα με 4-0. Η ισοπαλία (2-2) στο Καραϊσκάκη στον επαναληπτικό ήταν απλά ένα δυνατό φιλικό και τίποτα παραπάνω.

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 35 χρόνια για να βρει ξανά στο διάβα του ο Ολυμπιακός, ομάδα της Κύπρου. Αυτό, συνέβη την ονειρική σεζόν 1998/99 για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League, όπου οι Πειραιώτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με την Ανόρθωση.

Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν τόσο σε ελληνικό όσο και σε κυπριακό έδαφος και πήραν πανηγυρικά το εισιτήριο για τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Η αρμάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς έβαλε τις βάσεις από το πρώτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, νικώντας με 2-1 και τελείωσε την υπόθεση πρόκριση στην Κύπρο με το αξέχαστο… 2-4.

Δέκα χρόνια αργότερα, ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει ξανά την Ανόρθωση, αυτή τη φορά για την τρίτη φάση των προκριματικών του Champions League της σεζόν 2008/09. Ο… φρέσκος Ερνέστο Βαλβέρδε θα δει την ομάδα του στην πρώτη αναμέτρηση στην Κύπρο να διασύρεται από αυτή του Τιμούρ Κετσπάγια με 3-0, με το έργο των ερυθρόλευκων να γίνεται εξαιρετικά δύσκολο στον επαναληπτικό του Φαλήρου.

Με γκολ του Μπελούτσι, ο Ολυμπιακός θα πάρει τη νίκη, όχι όμως και την πρόκριση, σε έναν από τους πιο οδυνηρούς αποκλεισμούς στην ιστορία της ομάδας.

Αναλυτικά όλοι οι αγώνες του Ολυμπιακού κόντρα σε κυπριακές ομάδες:

1965/66

Ομόνοια – Ολυμπιακός 0-1 (5′ Μποτίνος)

Ολυμπιακός – Ομόνοια 1-1 (20′ Παπάζογλου – 17′ Πάλλας)

1998/99

Ολυμπιακός – Ανόρθωση 2-1 (11′ Γιαννακόπουλος, 32′ Λουτσιάνο – 64′ Μιχάιλοβιτς)

Ανόρθωση – Ολυμπιακός 2-4 (39′ Μιχάιλοβιτς, 80′ Κρισμάρεβιτς – 48′ Γεωργάτος, 60′, 87′ Τζόρτζεβιτς, 90′ Γκόγκιτς)

2008/09

Ανόρθωση – Ολυμπιακός 3-0 (4′ Τοροσίδης αυτ., 17′ Σόσιν, 85′ Λαμπάν)

Ολυμπιακός – Ανόρθωση 1-0 (54′ Μπελούτσι)

2016/17

Ολυμπιακός – ΑΠΟΕΛ 0-1 (10′ Σωτηρίου)

ΑΠΟΕΛ – Ολυμπιακός 2-0 (20′ Ντα Κόστα αυτ., 83′ Ντε Καμάργκο)