Ξεκίνησε όπως όλα δείχνουν «η μάχη της πλατείας» με τις δυνάμεις της αστυνομίας να κάνουν εκτεταμένους ελέγχους για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Το βράδυ της Τρίτης έφοδος της αστυνομίας απομάκρυνε συγκεντρωμένους από την πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι.

Έως και τις 4 Οκτωβρίου είναι σε ισχύ περιοριστικά μέτρα στην Αττική για την αποφυγή εξάπλωσης του κοροναϊού, σύμφωνα με τα οποία απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε πλατείας, πάρκα και δημόσιους χώρους.

Παρόλα αυτά αρκετοί είναι αυτοί που δεν συμμορφώνονται και ειδικά το πρωί κατακλύσουν τις πλατείες της πρωτεύουσας μη κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας και μη φορώντας προστατευτική μάσκα.

Για να αποκλείσει αυτές τις μικρές εστίες πιθανής μετάδοσης του κοροναϊού η ΕΛ.ΑΣ έχει βάλει από την Τρίτη σε εφαρμογή σχέδιο για την εκκένωσή τους.

Με περιπολίες στις γειτονιές αλλά και στις πλατείες του κέντρου αλλά και ηχογραφημένο μήνυμα που ακούγεται στους δρόμους η ΕΛ.ΑΣ προειδοποιεί τους πολίτες.

Αναλυτικά, το μήνυμα της ΕΛΑΣ, που θα ακούγεται στους δρόμους έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, αναφέρει: «Δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε πάρκα, πλατείες και άλλες εξωτερικούς χώρους. Για την παράβαση προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ. Η απαγόρευση ισχύει έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου. Ας κάνουμε όλοι υπομονή. Ακολουθήστε τις οδηγίες για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία».

Έφοδο στην πλατεία Βαρνάβα

Αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο, αργά το βράδυ της Τρίτης, στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι για την αποτροπή συνωστισμού, στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κοροναϊού.

Οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο να αποχωρήσει από την πλατεία και μετά από λίγη ώρα η πλατεία άδειασε.

Τη στιγμή της εφόδου στην πλατεία βρισκόντουσαν πάνω από εννέα άτομα, που είναι το επιτρεπόμενο όριο και χρειάστηκε η παρέμβαση των ανδρών της αστυνομίας για να αποχωρήσουν.

Αστυνομικοί πλησίασαν τα νεαρά κυρίως άτομα που καθόντουσαν στην πλατεία φορώντας μάσκες  και όπως φαίνεται στα βίντεο τους κάνουν συστάσεις να αποχωρήσουν με τους περισσότερους να υπακούουν.

Ωστόσο αρκετοί αντέδρασαν στην επιβολή προστίμων, προσπαθώντας να αποδείξουν στους αστυνομικούς ότι τους επιβάλλεται άδικα.

 

Αυτόφωρο για τους αρνητές μάσκας

Αυτονόητη είναι παρέμβαση των εισαγγελέων της χώρας για την ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας και τη σύλληψη όσων παρακινούν στη μη χρήση μάσκας, κυρίως στα σχολεία, χαρακτηρίζει σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας.

Η προστασία του πολίτη και η τήρηση της νομιμότητας, ως αποστολή της Εισαγγελίας αποτελούν το σταθερό στόχο όλων των εισαγγελικών λειτουργών και αξιώνουν τη διαρκή επαγρύπνησή μας, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.

Καταγγελίες  για καταλήψεις σχολείων από γονείς, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι τα παιδιά τους δεν μπορούν να κάνουν μάθημα φτάνουν στην Εισαγγελία της Αθήνας.

Για κάθε καταγγελία η Εισαγγελία ενεργεί και σχηματίζει δικογραφία, ενώ σύμφωνα με δικαστικές πηγές διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγηθούν στο αυτόφωρο οι μαθητές.