Το μήνυμα της προγραμματικής επάρκειας αλλά και υπεροχής του κεντροαριστερού χώρου επιχείρησε να μεταδώσει στη Θεσσαλονίκη η Φώφη Γεννηματά.

Παρουσίασε το σχέδιο της «Νέας Αλλαγής», τη βάση του «κοινωνικού συμβολαίου για τη νέα Ελλάδα» που θέλει να προσυπογράψει με τους πολίτες. Και στη συνέχεια, έδειξε την τακτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Τόσο από τη δομή της ομιλίας της όσο και από τους τόνους που χρησιμοποίησε για να περιγράψει το πολιτικό σκηνικό όπως διαμορφώνεται, είναι προφανές ότι η κυρία Γεννηματά θέλει να εμφανίσει το Κίνημα Αλλαγής «ως την εν δυνάμει αξιωματική αντιπολίτευση».

Δεν είναι τυχαίο ότι σε σχέση με την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη η κυρία Γεννηματά δεν αρκέστηκε μόνο στην υψηλών τόνων κριτική που ασκεί το τελευταίο διάστημα για τους χειρισμούς στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, της αντιμετώπισης της νέας φάσης της πανδημίας, του Μεταναστευτικού, ζητήματα στα οποία θα εστιάσει την κριτική της το επόμενο διάστημα.

Εμφαση στις διαφορές

Θέλησε, και σε αυτό έδωσε μεγάλη βαρύτητα, να αναδείξει τις πολιτικές διαφορές αλλά και τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση και σε αυτές που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής. «Οι διαφορές μας με τις πολιτικές της ΝΔ είναι πια ορατές, μεγάλες και ουσιαστικές» τόνισε η κυρία Γεννηματά. Και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία, η ΝΔ μεριμνά μόνο για λίγους και ισχυρούς. Εμείς μιλάμε για τις ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, η ΝΔ αντιμετωπίζει τις ανισότητες ως φυσικό φαινόμενο. Εμείς μιλάμε για την οικονομία που διασφαλίζει την εργασία, η ΝΔ οδηγεί σε αδιέξοδο τις επιχειρήσεις και επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους το δόγμα μισός μισθός, μισή δουλειά».

Χωρίς την παλιά ένταση οι αναφορές σε Τσίπρα

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατά την ομιλία της στη Θεσσαλονίκη οι αναφορές της Φώφης Γεννηματά στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν την ένταση του παρελθόντος. Σε αυτή τη φάση το Κίνημα Αλλαγής δεν δέχεται πίεση από τα αριστερά του. Ο κ. Τσίπρας, όπως λέγεται, μοιάζει να έχει βάλει σε δεύτερο πλάνο τα κεντροαριστερά του σχέδια, τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν ευοδώθηκαν, ενώ και η… τύχη των πασοκογενών του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες αλλαγές λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους εξακολουθούν να μένουν στον χώρο αλλά έχουν στραμμένο το βλέμμα προς την Κουμουνδούρου. Σε αυτή τη φάση, όπως λέγεται, η μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ «θα κριθεί στο πεδίο της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση».

Επικοινωνία με τον κόσμο

Η Φώφη Γεννηματά επιδιώκει να σηματοδοτήσει μια περίοδο εξωστρέφειας για το κόμμα της. Η ίδια θέλει να δώσει τον ρυθμό. Συνεχείς πρωτοβουλίες και προσπάθεια επικοινωνίας με τον κόσμο, στο πλαίσιο της οποίας σχεδιάζονται αρκετές παρουσίες της σε εκδηλώσεις στην περιφέρεια. Ορόσημο θεωρείται η Πολιτική Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το αργότερο ως τις 30 Νοεμβρίου. Προς το τέλος του έτους θα πραγματοποιηθεί τελικά και το συνέδριο της Νεολαίας.