Ο εφιάλτης διαρκείας που βιώνει η ανθρωπότητα εδώ και μήνες συνεχίζεται. Το δεύτερο πανδημικό κύμα φουσκώνει και θεριεύει.

Φαντάζει μάλιστα περισσότερο απειλητικό, καθώς μπροστά μας δεν υπάρχει η προσδοκία της άνοιξης και του καλοκαιριού αλλά ένας βαρύς και αβέβαιος χειμώνας, όπου ο επίμονος, νέος ιός θα έχει «σύμμαχο» την εποχική γρίπη.

Στη νέα αυτή μάχη, ο «αόρατος εχθρός» μάς βρίσκει με το ηθικό ήδη καταβεβλημένο. Η υπομονή και οι αντοχές εξαντλούνται.

Μέσα στο σκοτεινό τοπίο που διαμορφώνεται, υπάρχει ωστόσο ένα ισχυρό φως που μας συντροφεύει. Ένας φάρος ελπίδας που μας κράτησε όρθιους και ζωντανούς στην πρώτη μάχη κατά της πανδημίας: Oι ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες.

Παρά τις μεγάλες αντιξοότητες, το φρόνημα των υπερανθρώπων αυτών παραμένει ακμαίο και υψηλό. Το καταδεικνύει περίτρανα η επιστολή που συνέταξαν οι διευθυντές των Ιατρικών Τομέων του «Ευαγγελισμού» προς τον διοικητή τους.

Στην επιστολή αυτή προειδοποιούν ότι «απέχουμε ελάχιστα από τη δημιουργία συνθηκών αδυναμίας παροχής υπηρεσιών ορθής ιατρικής» και καταθέτουν σειρά προτάσεων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του νοσοκομείου. Παράλληλα, δηλώνουν βροντερό «παρών» εν όψει της νέας μάχης:

«Στην πρώτη μάχη κατά της πανδημίας “Ο Ευαγγελισμός” συνέδραμε με το μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπινου δυναμικού και υποδομών από κάθε άλλο ίδρυμα και με πρωτοποριακό τρόπο οργάνωσης των κλινικών COVID-19.

Είμαστε όλοι περήφανοι για την έκβαση που αποτυπώθηκε στην ελάχιστη θνητότητα, την επιτυχή έκβαση των νοσηλειών και τη μηδενική εσωτερική διασπορά του κορωνοϊού.

Είμαστε διαθέσιμοι και πάλι να συνδράμουμε και πέραν των δυνατοτήτων μας, έχοντας ως μόνο όριο την αρχή “Ωφελέειν, ή μη βλάπτειν”, η οποία μας ώθησε να καταθέσουμε το παρόν κείμενο».

Οι γιατροί αυτοί και οι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα θα κληθούν υπό εξαντλητικές συνθήκες να δώσουν και πάλι τον καλύτερό τους εαυτό, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία για το δικό μας καλό.

Ας σταθούμε αρωγοί στο έργο τους τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα προστασίας.

Ας αφήσουμε τις «επαναστάσεις» για αργότερα.

ΤΟ ΒΗΜΑ