ΕΚΤ : Ιστοσελίδα αλά Amazon για πώληση «κόκκινων» δανείων

Σύμφωνα με το Reuters, τo σχέδιο της κεντρικής τράπεζας εντάσσεται στις προσπάθειες των χωρών της ευρωζώνης να συρρικνώσουν τον αυξανόμενο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της πανδημίας του COVID

Η Ευρώπη επεξεργάζεται τη δημιουργία ιστοσελίδας, παρόμοιας με αυτή της Amazon, για την πώληση εκατοντάδων δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, ώστε να υποστηρίξει την οικονομία αμφισβητώντας την κυριαρχία των μεγάλων επενδυτών χρέους της Wall Street.

Σύμφωνα με το  Reuters, τo σχέδιο που έχουν επινοήσει υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εντάσσεται στις προσπάθειες των χωρών της ευρωζώνης να συρρικνώσουν τον αυξανόμενο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της πανδημίας του COVID και να αποτρέψουν την πώλησή τους σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

«Η ιδέα είναι να ανοίξει η αγορά σε αγοραστές μικρότερων χαρτοφυλακίων, με ένα σημείο πώλησης σε στυλ Amazon ή eBay, όπου θα μπορείς να περιηγηθείς… θα μπορέσει να κινήσει την αγορά», είπε στο Reuters ο Edward O’Brien, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΚΤ που εμπλέκεται στην επεξεργασία του σχεδίου.

Από λίγους παίκτες κυριαρχείται η αγορά

Tα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια αγόρασαν κόκκινα δάνεια αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2014-2019, με την αξία τους να έχει ενισχυθεί σημαντικά από τότε.

«Η αγορά κόκκινων δανείων κυριαρχείται από λίγους, μεγάλους αγοραστές. Σε ένα τυπικό σενάριο, μία μεγάλη εταιρία μπορεί να αγοράσει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο σε μεγάλη έκπτωση», είπε ο O’Brien.

Σύμφωνα με μελέτη της Deloitte περισσότερα από 450 δις ευρώ τέτοιων δανείων πουλήθηκαν στην Ευρώπη το διάστημα 2014-2019, με τα μισά σχεδόν να εξαγοράζονται από τις Cerberus, Blackstone, Lone Star and Goldman Sachs. Οι Βlackstone και η Cerberus δεν απάντησαν σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό του θέματος. Οι Goldman Sachs και Lone Star αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η έμπνευση για το σχήμα της EKT, που πρέπει να υπογραφεί και θα εξεταστεί από αξιωματούχους της ΕΕ την Παρασκευή, προήλθε από τη ιταλική ιστοσελίδα BlinkS που συνδέει αγοραστές και πωλητές δανείων, καθώς και των δημοπρασιών δανείων της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Εάν οι χώρες της ΕΕ συμφωνήσουν, το νέο σημείο πώλησης μπορεί να περιέλθει υπό την εποπτεία του συμβουλίου του Ενιαίου Μηχανισμού Εκκαθάρισης (SRB) που έχει συσταθεί από την ΕΕ για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών. Είναι σύνηθες για τις τράπεζες να πουλάνε σε επενδυτές, με την αξία των πακέτων να ξεπερνά ορισμένες φορές τα 10 δις ευρώ. Η ΕΚΤ ανησυχεί ότι αυτό λειτουργεί προς όφελος των μεγάλωνπαιχτών της αγοράς.

«Υπάρχει μόνη μισή ντουζίνα αγοραστών που μπορούν να κόψουν μια επιταγή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ», είπε ο Gifford West της DebtX, που διαχειρίζεται μια παρόμοια πλατφόρμα στις ΗΠΑ. Ο West πρόσθεσε ότι μία τυποποίηση προβληματικών δανείων σε μικρότερα πακέτα θα μπορούσε να διευρύνει την δεξαμενή των αγοραστών σε άνω των 1.000.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk