Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα της χώρας μας, με την Αττική να βρίσκεται μια ανάσα από το κόκκινο και το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown να πλησιάζει απειλητικά κάθε μέρα που περνάει.

Τα βλέμματα χθες τράβηξε το αρνητικό ρεκόρ των 453 κρουσμάτων, ωστόσο αυτό δεν προβλημάτισε τόσο τους επιστήμονες αφού τα 184 αφορούσαν το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ της Λέσβου. Αυτό που προκάλεσε πονοκέφαλο στους επιστήμονες ήταν τα 174 κρούσματα στην Αττική, η οποία εδώ και πολύ καιρό «φλέγεται». Τα δραματικά στοιχεία από τους διασωληνωμένους κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Αυτοί είναι και οι λόγοι, για τους οποίους οι επιστήμονες πλέον μιλούν ανοιχτά για την επιβολή lockdown στην Αττική. Και αν στο άκουσμά της η λέξη lockdown «τρομάζει», αφού όλοι έχουμε πρόσφατες τις μνήμες του εγκλεισμού από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, αυτή τη φορά όμως φαίνεται πως εξετάζεται μια πιο… light εκδοχή του.

Το «μοντέλο της Μαδρίτης»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι ειδικοί ήδη επεξεργάζονται την εφαρμογή του «μοντέλου της Μαδρίτης» και στη χώρα μας. Με δεδομένο πως οι επιδημιολόγοι γνωρίζουν σε ποιες περιοχές της Αττικής εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί και στην Αττική το «μοντέλο Μαδρίτης». Τι προβλέπει αυτό; Πως θα γίνονται τοπικά lockdown σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, με περιορισμό στην κυκλοφορία των κατοίκων στις περιοχές αυτές, ώστε να σταματήσει η μετάδοση του ιού.

Συγκεκριμένα στη Μαδρίτη, σχεδόν 1 εκατομμύριο κάτοικοι (από τους συνολικά 6,6 εκατομμύρια) τέθηκαν σε μια ιδιότυπη καραντίνα, καθώς δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα της συνοικίας τους παρά μόνο για εργασιακούς, εκπαιδευτικούς, ιατρικούς και νομικούς λόγους.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με «Τα Νέα», στις «κόκκινες ζώνες» τα εστιατόρια και τα μπαρ λειτουργούν έως τις 10 το βράδυ – με εξαίρεση τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που κάνουν ντελίβερι -, η πληρότητα στις εκκλησίες έχει περιοριστεί στο 1/3, ενώ στις κηδείες έχει οριστεί πλαφόν 15 ανθρώπων όταν τελούνται σε εξωτερικό χώρο και 10 όταν τελούνται σε εσωτερικό χώρο.

Ανάμεσα δε στα μέτρα που έχουν επιβληθεί και διαπερνούν όλα τα πεδία δραστηριότητας του πληθυσμού (σχολές, αθλητισμός κ.ο.κ.) είναι και αυτό του «κλειδώματος» των πάρκων, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους.

Οι «κόκκινες» περιοχές

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν εστιασμένα μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες – π.χ. ηλικιωμένοι και μετανάστες – αλλά και να επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο δεδομένου ότι το επιδημιολογικό φορτίο δεν απλώνεται ομοιόμορφα στο σύνολο του Λεκανοπεδίου αλλά εντοπίζεται πιο υψηλό σε συγκεκριμένες γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας.

Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση στην Αττική είναι πολύ δύσκολη. Οι αρχές βάζουν κάθε μέρα στο μικροσκόπιο τους αριθμούς περιοχή, περιοχή και σίγουρα προβληματίζει αυτή τη στιγμή το επιδημιολογικό φορτίο σε Κυψέλη, τα Πατήσια και Σεπόλια.

Στις «κόκκινες» περιοχές συμπεριλαμβάνονται: Η Κυψέλη, τα Πατήσια, τα Σεπόλια, τα Πετράλωνα, το Περιστέρι, η Πλατεία Αττικής, το Φάληρο και η Καλλιθέα.

Συνεπώς, είναι πάρα πολύ πιθανό μια μερίδα του πληθυσμού της Αττικής να επιστρέψει στην εποχή των SMS αλλά και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας αργά τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες, σε μια ύστατη προσπάθεια να περιοριστεί η αλυσίδα της μετάδοσης, πριν από ένα κανονικό lockdown.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Τα νέα μέτρα και οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τέθηκαν χθες σε εφαρμογή, συνεπώς θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι να αποδειχθεί στην πράξη εάν είναι αποτελεσματικά.

Στο πλαίσιο αυτό, δράση αναμένεται να αναλάβει και η ΕΛ.ΑΣ., με ένα γενικευμένο σχέδιο αποτροπής της διασποράς του κοροναϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιτελείς αποφάσισαν ότι, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ακραίου συνωστισμού, η Αστυνομία θα επεμβαίνει σε τρία επίπεδα, ξεκινώντας από απλά ηχητικά μηνύματα και συστάσεις και φτάνοντας ακόμα και στην υποχρεωτική απομάκρυνση από τις πλατείες.

Μεταξύ των μέτρων που ενδέχεται να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. ως έσχατο μέσο είναι τα εξής:

  • Ομάδες έκτακτου αποσυγχρωτισμού, δηλαδή αστυνομικοί που θα καταφτάνουν πολύ έγκαιρα σε σημεία με υπερσυγκέντρωση ανθρώπων για να γίνονται συστάσεις.
  • Διαφημιστική καμπάνια κατά του συνωστισμού και για την εφαρμογή των μέτρων.
  • Συστάσεις αποσυμφόρησης από μεγάφωνα περιπολικών σε δύο με τρεις γλώσσες, ίσως και παραπάνω.
  • Συχνές περιπολίες και παρουσία στατικών δυνάμεων σε πλατείες.
  • Αντι-Covid «περιφρούρηση» σε πεζοδρόμους, πάρκα, πλατείες, αλσύλλια και ανοιχτούς αθλητικούς χώρους και στάδια.
  • Παραινέσεις σε περίπτερα και μίνι μάρκετ που βρίσκονται κοντά πλατείες και χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, προκειμένου να μην δίνουν οινοπνευματώδη μετά τις 12.

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς

Πλέον οι ειδικοί κρούουν σε καθημερινή βάση τον κώδωνα του κινδύνου, τη στιγμή που πολλοί ήδη μιλούν για ένα νέο lockdown. Από την άλλη πλευρά, όσοι δεν μιλούν ακόμα ανοιχτά για περιορισμό κυκλοφορίας, ζητούν αυστηρή τήρηση των μέτρων για να μην χρειαστούν νέα, πιο αυστηρά, μέτρα.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Σύψα η Αττική βρίσκεται ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Η πραγματική διάσταση είναι ότι στη σκάλα του συναγερμού είμαστε στο πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση» είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται σωστή ενημέρωση».

Από την άλλη πλευρά, αναφορικά με το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων εξήγησε πως δεν ανησυχεί, αφού από τα 453 κρούσματα τα 184 είναι γνωστή συρροή από μετανάστες.

«Πρέπει να δράσουμε προκαταβολικά και προληπτικά» είπε και συμπλήρωσε ότι από την επιτροπή θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού ακόμα και lockdown.

Πώς θα γίνει το lockdown

Στη συνέχεια εξήγησε πως ακριβώς σχεδιάζουν το lockdown. «Θα κάνουμε lockdown περιοδικά, θα γίνει για 2 βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας, μετά αν ξαναχρειαστεί θα ξαναγίνει για άλλες δυο βδομάδες». Επίσης, υπογράμμισε ότι θα κλείσουν και τα σχολεία.

Τόνισε, δε, ότι μπορεί να γείρουμε προς την πλευρά του κόκκινου ανά πάσα στιγμή.

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο κ. Σύψας, είναι στο κέντρο της Αθήνας επειδή η ιχνηλάτηση είναι δύσκολη, καθώς υπάρχει μεγάλη συρροή μεταναστών.

«Το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ελπίζουμε το 10 ήμερο αυτό, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα δούμε την επίδραση των μέτρων. Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα και νωρίτερα», είπε.

Επίσης, μαζί με την απαγόρευση κυκλοφορίας επιστρέφουν και τα SMS στο 13033. «Αλίμονο αν με την κατάσταση αυτή μπούμε Οκτώβρη-Νοέμβρη» τόνισε,

Δύσκολη η κατάσταση και στα νοσοκομεία

Για τη μάχη που δίνουν οι γιατροί στα νοσοκομεία, τα οποία αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερη πίεση λόγω κοροναϊού, μίλησε στο MEGA η Συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Mίνα Γκάγκα.

«Τρομάζουμε. Οι μονάδες μας έχουν γεμίσει και οι δύο, απομένουν ελεύθερα ένα κρεβάτι μονάδας ΜΕΘ και ένα κρεβάτι ΜΑΦ και έχουμε περίπου 90 αρρώστους σε κοινές κλίνες. Η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες ή τον Αύγουστο».

Την αύξηση αυτή την απέδωσε στον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό των ατόμων που μολύνονται από τον ιό. «Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων που θα χρειάζονται νοσηλεία ή διασωλήνωση».

«Το σύστημα υγείας πιέζεται», είπε η κ. Γκάγκα.

Σχετικά με το εύρος των ηλικιών των νοσηλευομένων, είπε πως υπάρχουν κάποιοι ασθενείς στις ηλικίες 20-40, αλλά και ηλικιωμένοι έως και 91 ετών.  Επίσης υπάρχουν μετανάστες, που δεν αποτελούν πάντως την πλειονότητα των αρρώστων. Ανέφερε ενδεικτικά ότι η μία μονάδα έχει οκτώ Έλληνες και δύο αλλοδαπούς.

Πολλοί από τους αρρώστους που νοσηλεύονται μάλιστα, ήταν από εκείνους που δεν… πίστευαν στην ύπαρξη του ιού.

Σχετικά με τα μέτρα προστασίας είπε πως αν τα τηρήσουμε, ίσως να αποφύγουμε το lockdown. Σημαντική είναι η χρήση μάσκας, τα ανοιχτά παράθυρα σε χώρους με συνωστισμό, ακόμη να μην φωνάζουμε όταν είμαστε με πολύ κόσμο, για να αποφεύγουμε την πολύ δυνατή αναπνοή που εκσφενδονίζει σωματίδια. Όχι συγκεντρώσεις σε πλατείες, ενώ προσοχή χρειάζονται τα μέσα μεταφοράς.

Ενώ προσέθεσε πως «εάν προσέχουμε, η πιθανότητα να κολλήσουμε τον ιό είναι ελάχιστη».

Εάν οι πολίτες δεν τηρήσουν τους περιορισμούς και τα πράγματα γίνουν δραματικά τότε θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, τόνισε.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ με τον αριθμό να προκαλεί σοκ. Συγκεκριμένα, σήμερα ανακοινώθηκαν 453 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στη χώρα, εκ των οποίων 195 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 184 στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ Λέσβου) και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Στα 25 κρούσματα που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, προστίθενται 2 κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων στα 27.

Για ακόμη μια μέρα η Αττική φλέγεται με 174 κρούσματα, ωστόσο για πρώτη φορά δεν είναι η περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα, αφού 184 μετράει η Λέσβος, όλα από το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ.

Πολύ ψηλά, με 18 κρούσματα, βρίσκονται τα Τρίκαλα.

Αναλυτικά:

  • 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
  • 174 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης (εκ των οποίων αναφέρει ταξίδι στη Χαλκιδική)
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 5 κρούσματα στην  Π.Ε. Αρκαδίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
  • 1 κρούσμα στην  Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 184 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
  • 18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων εκ των 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
  • 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Πάνω από 15.000 τα κρούσματα

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.595, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες, ενώ 2.618 (16.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.592 (42.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 24 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 181 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, οι θάνατοι στη χώρα μας ανέρχονται 347, αφού στους 344 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, προστέθηκαν και 3 ακόμα νεκροί. Πρόκειται για μία ηλικιωμένη, έναν 25χρονο από το Μπαγκλαντές και έναν 59χρονο, ο οποίος νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, ήταν τα 78 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.