Αποστολή, Κύπρος

Με επισκέψεις στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, στα Φυλακισμένα Μνήματα, το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, και κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Κύπρο.

Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κύπρο ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον περασμένο Μάρτιο, αναβλήθηκε όμως λόγω της επέλασης της πανδημίας του κορωνοϊού. Από τότε έχει δημιουργηθεί ένα νέο σκηνικό ειδικά στο μέτωπο των σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου με την Τουρκία που αμφισβητεί με έμπρακτο και προκλητικό τρόπο κυριαρχικά δικαιώματα και των δύο χωρών.

Στο επίκεντρο η τουρκική προκλητικότητα

Η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας ήταν το κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες που είχε η κυρία Σακελλαροπούλου με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Αρχιεπίσκοπο αλλά και την πολιτική ηγεσία του νησιού ενόψει και της συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Από τις συζητήσεις αλλά και το κλίμα που υπήρξε στα πηγαδάκια μελών των δύο αντιπροσωπειών προκύπτουν μια σειρά από συμπεράσματα με πρώτο το ότι Ελλάδα και Κύπρος συγκροτούν ένα αρραγές διπλωματικό μέτωπο που είναι αποφασισμένο να πιέσει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση του για να αποκλιμακωθεί η ένταση και να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία.

«Ή θα υπάρξει ένας καλής πίστης διάλογος με την Τουρκία που θα οδηγήσει σε αποτελέσματα ή θα υπάρξει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» είναι το μήνυμα που έστειλαν με τις δηλώσεις τους τόσο η κυρία Σακελλαροπούλου όσο και ο κ. Αναστασιάδης. Η ελληνική και κυπριακή πλευρά δηλώνουν αποφασισμένοι για διάλογο και εξεύρεση λύσης στα μέτωπα των σχέσεων με την Τουρκία αλλά ο διάλογος αυτός δεν μπορεί υπάρξει χωρίς όρους και πολύ περισσότερο με τους όρους που θέλει να επιβάλλει η Τουρκία με την παρουσία του Ουρούτς Ρέις στην Αν. Μεσόγειο.

Προς την κατεύθυνση αυτή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε «ένα κατ’ αρχήν θετικό βήμα προς την αποκλιμάκωση» την αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους ωστόσο όπως σημείωσε θα πρέπει να αποδειχθεί αν θα είναι επιλογή που θα έχει συνέχεια ή ήταν μια κίνηση τακτικής.

«Η εποχή που η Ελλάδα και η Κύπρος μετρούν φίλους»

Η μάχη για την επαναφορά της Τουρκίας στη νομιμότητα θα δοθεί κυρίως στην ΕΕ. Όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές, η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα για την Κύπρο και την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη συνολικότερα και είναι βέβαιο ότι και οι δύο χώρες θα πιέσουν για τη λήψη απόφασης για κυρώσεις προς την Τουρκία, αν αυτή δεν δείξει διατεθειμένη να εναρμονιστεί με τα όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. «Είναι η εποχή που η Ελλάδα και η Κύπρος μετρούν φίλους».

Η τουρκική προκλητικότητα προκαλεί έντονο προβληματισμό αλλά και ανησυχία στη Λευκωσία. «Αν δεν υπήρχε η, από πλευράς Ελλάδος, ψύχραιμη αντιμετώπιση, ενδεχόμενα να οδηγούσαν σε αναπόφευκτα ανεπιθύμητες, για λαούς που αγαπούν την ειρήνη, καταστάσεις στην περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Αναστασιάδης.

Φυσικά στο μέτωπο των σχέσεων με την Τουρκία υπάρχουν και άλλα σοβαρά ζητήματα. Η διαχείριση των προσφυγικών ροών που χρησιμοποιούνται, όπως ειπώθηκε, από την Τουρκία για να ασκηθεί πίεση στις δύο χώρες και πρωτίστως η επίλυση του Κυπριακού.

Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις την επανέναρξη των συνομιλιών και η Κύπρος επιζητεί μια τέτοια εξέλιξη. Το μήνυμα όμως που εκπέμπεται από την κυπριακή ηγεσία είναι ναι σε λύση αρκεί να είναι βιώσιμη λειτουργική και να οδηγεί σε ένα ενιαίο, πραγματικά ανεξάρτητο κράτος, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις και την παρουσία ξένων στρατευμάτων. Διαφορετικά, όπως τόνισε και στην τοποθέτηση του ο Αρχιεπίσκοπος στη συνάντησή του με την κυρία Σακελλαροπούλου, είναι προτιμότερη η μη λύση.

Στο θέμα του Κυπριακού η Ελλάδα, μέσω της Προέδρου της έστειλε και ένα δικό της μήνυμα. Να μην τολμήσει η Τουρκία να προχωρήσει στον εποικισμό της Αμμοχώστου.

Η επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κύπρο θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.